ICTRegie, het nationale regieorgaan voor ict-onderzoek en innovatie, verliest na 2010 waarschijnlijk zijn mandaat en zal dus stoppen met zijn werkzaamheden. Daartoe heeft een stuurgroep namens twee ministeries en onderzoekssubsidiegever NWO besloten. Het besluit is ingegeven door de teleurstellende resultaten over de afgelopen vijf jaar en door het ontbreken van nieuw overheidsbudget voor de regie van ict. Medewerkers zijn teleurgesteld.
Paul 't Hoen, de voorzitter van de adviesraad van ICTRegie, schrijft op de website van het regieorgaan dat hij kwaad, teleurgesteld en verdrietig is. Hij vindt dat er voortdurend te weinig aandacht is voor het belang van ict-onderzoek en de aansluiting daarvan met maatschappij en bedrijfsleven.
Verdrievoudigen
Ook Jan Piet Barthel is teleurgesteld. Hij is hoofd van het bureau van ICTRegie, dat de eenkoppige directie, de adviesraad en de raad van toezicht ondersteunt. 'Wij zijn in 2005 opgezet om het ict-onderzoek in Nederland te versterken. We zijn helaas niet geslaagd in ons doel om de middelen voor onderzoek te verdrievoudigen. Het is zelfs iets teruggelopen.'
'Hoe komt dat?', vraagt hij rethorisch. 'Het is moeilijk om met weinig geld regie te voeren. Daar is telkens veel overtuigingskracht voor nodig. Bovendien heeft de overheid verzuimd zijn afspraken na te komen. Eerder geformuleerde voorwaarden voor regie vindt de overheid bij nader inzien niet wenselijk of realistisch. De regierol moet je als organisatie wel worden gegund. Als je de middelen niet krijgt om je doelen te bereiken, dan lukt het niet.'
30 miljoen euro
Vanaf de oprichting in 2005 heeft ICTRegie zo'n dertig miljoen euro voor ict-onderzoek verdeeld. Kortgeleden is nog een reservering van vijftig miljoen euro geregeld voor een voorstel dat een aantal onderzoeksprogramma's voortzet en waaraan ook enkele innovatieplatforms meedoen. 'Dat succes is er vooral dankzij de regierol van ICTRegie', aldus Barthel.
Het besluit om het mandaat voor ICTRegie niet te verlengen wordt, samen met het nog niet-openbare evaluatierapport dat aan dit besluit voorafgaat, naar verwachting voor de zomer naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarna wordt het mogelijk nog besproken.
Innovatieplatforms
ICTRegie is opgezet door het ministerie van Economische Zaken, het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en onderzoekssubsidiegever NWO. Bij het regieorgaan zijn veertien ict-innovatieplatforms aangesloten. Er werken tien mensen bij het bureau, dat in Den Haag is gevestigd.
Het zou boeiend zijn iets te horen over de resultaten te horen. Het aantal uitgedeelde euros zegt mij niet zo veel. Het innovatieplatform heeft bijna een half miljard uitgedeeld zonder veel impact.
Welk onderzoek? Wat zijn de resultaten ervan? wat is de waarde voor de samenleving?
Het artikel zoals het er nu staat klinkt vooral als een paar mensen die boos zijn dat ze hun baan verliezen. Begrijpelijk maar zonder informatie over de echte waarde die ICT-regie wordt je daar als burger niet heel warm van.