Ict-dienstenbedrijf Sogeti wil in korte tijd meer werk in India laten uitvoeren. Het plan is om daar uiteindelijk 20 tot 25 procent van het werk neer te leggen, vertelt algemeen directeur Jeroen Versteeg. Nu is dat nog zo'n 8 procent. In 2009 lukte het niet om de geplande groei van uitbestedingswerk in India te realiseren, vermeldt het jaarverslag van dat jaar.
Sogeti heeft de strategie om zowel in het Indiase Mumbai als in Nederland te groeien. Dat kan door vergroting van zijn marktaandeel, legt Versteeg uit. Momenteel is Sogeti volgens hem goed voor ongeveer 8 procent van de totale omzet in de Nederlandse ict-dienstverleningssector. 'Wij zijn de kleinste van de grote dienstverleners. We moeten zorgen dat we bij de rest aansluiting houden.'
Sogeti heeft in Mumbai een eigen offshorelocatie. Daar werken ongeveer 250 mensen. 'Met de aanhoudende kostendruk en de verwachting dat er binnen enkele jaren een tekort aan ict-deskundigheid op Nederlandse bodem ontstaat, zijn wij overtuigd van nut en noodzaak van offshore dienstverlening', vermeldt het jaarverslag dat op 7 juni 2010 werd gepubliceerd.
Omzet en winst
Ict-dienstverlener Sogeti boekte in 2009 ruim 35,5 miljoen euro nettowinst bij een omzet van ruim 300 miljoen euro, blijkt uit de jaarcijfers. De winst was 28 procent minder dan in 2008, terwijl de omzet ten opzichte van dat jaar afnam met 10 procent. Net als zijn branchegenoten kampt het bedrijf met de economische crisis. Daardoor worden ict-projecten stilgelegd of niet opgestart.
'Onze omzet daalde minder hard dan het sectorgemiddelde van 18 procent', licht Versteeg toe. 'We zagen de crisis op tijd aankomen en hebben dus tijdig maatregelen genomen, waardoor de terugval werd beperkt. Ons winstniveau is nog op peil.'
@Realist. De NL ICT markt is niet alleen door de jonge broekies verziekt, maar ook door onze 50+ers die vinden dat ze inmiddels genoeg hebben gewerkt en op elke verzoek nee kunnen beantwoorden. Op mijn afdeling hebben verschillende 50+ers het verzoek gekregen om z.s.m met pre-pension te gaan, i.v.m het totaal verzieken de werksfeer of zelf het actief verhinderen van aanpassingen op het systeem (immers dit toch geen verbetering zijn).
Persoonlijk denk ik dat in alle leeftijdsgroepen er problemen zitten. De boel verzieken blijkt namelijk heel gemakkelijk te zijn.
PS Ik val niet meer onder de broekies en heb ook geen lease auto. Ook verwacht ik niet dat alle boekies of 50+ers het beschreven gedrag vertonen. Het vermelden van problemen van 1 groep om deze te stigmatiseren op site als deze vind ik zeer gevaarlijk.
@wb, ik kan mij vinden in je reactie, bedankt voor deze nuancering.
Je kunt developers door de achterdeur laten verdwijnenen, maar je kunt ook ‘management overhead’ (en daarvan is er plenty bij de grote ICT bedrijven) van de hand doen… Want DAT maakt de gedetacheerde developers onnodig duur. De klant moet namelijk ook betaling voor die overhead.
Voordeel: je behoudt je ICT expertise.
Bij Sogeti zullen dus weer heel vele medewerkers ongemerkt moeten afvloeien, net zoals in de afgelopen jaren, maar daar komen dus offshore werkers voor terug.
Vreemd dat nu offshore gaan bijna al weer wordt teruggedraaid, dit bedrijf pas offshore gaat.