Ict-ondernemer Camiel de Clercq en zijn medewerkers mogen zich niet langer presenteren als vertegenwoordigers van het internationale ict-opleidingsbedrijf New Horizons. Dat heeft de rechter op 4 juni 2010 in kort geding bepaald. Voor elke overtreding van dit verbod krijgt het bedrijf een boete van 10.000 euro. De internationale franchiseonderneming New Horizons in Amerika heeft om dit verbod gevraagd.
New Horizons vroeg om een verbod van het gebruik van zijn merknaam nadat per 26 april 2010 het franchisecontract met De Clercqs bedrijf NH Corporate Training door de Amerikanen was opgezegd. Daarmee mocht De Clercq volgens de bepalingen van het contract geen gebruik meer maken van de merknaam, lesmethode en lesmaterialen van het Amerikaanse bedrijf. Die vormen de basis van de opleidingen die De Clercq in zijn vijf opleidingscentra in Amsterdam, Den Haag, Groningen, Rotterdam en Zwolle aanbood.
New Horizons besloot naar de rechter te stappen toen NH Corporate Training na het opzeggen van het contract zijn zaken op oude voet bleef voortzetten. In een e-mail aan zijn personeel schreef De Clercq dat het de komende maanden ‘business as usual’ zou zijn, omdat een rechterlijke uitspraak lang op zich zou laten wachten. Voor klanten zag het er uit alsof er niets was veranderd.
Die opstelling bracht de Amerikanen in een lastig parket, omdat de franchise van De Clercq inmiddels was doorverkocht aan investeerder Erik Boersma uit Elburg. Boersma kocht in februari 2010 uit een faillissement de twee New Horizons-vestigingen in Utrecht en Apeldoorn. Op basis van zijn tweede franchise wil hij op korte termijn vestigingen openen in het gebied waarin De Clercq actief is.
Bijkomend probleem
Een bijkomend probleem voor New Horizons is dat De Clercq eigenaar is van de domeinnaam newhorizons.nl. Deze website is een belangrijk hulpmiddel bij de verkoop van trainingen. Zolang De Clercq zijn website in de lucht houdt, is het voor Boersma nauwelijks zinvol zijn tweede franchise te gebruiken. De rechter verbiedt in het vonnis ook het gebruik van dit webdomein door De Clercq. Op 7 juni 2010 was de website ’s ochtends echter nog steeds bereikbaar.
De dwangsom van 10.000 euro per keer dat De Clercq de uitspraak van de rechter overtreedt, is gemaximeerd tot een bedrag van 100.000 euro.