Ict-dienstverlener Sogeti boekte in 2009 ruim 35,5 miljoen euro nettowinst bij een omzet van ruim 300 miljoen euro. De winst was 28 procent minder dan in 2008, terwijl de omzet ten opzichte van dat jaar afnam met 10 procent. Net als zijn branchegenoten kampt het bedrijf met de economische crisis. Daardoor worden ict-projecten stilgelegd of niet opgestart. Dat blijkt uit de jaarcijfers. Een besparingsprogramma dat in 2008 werd ingezet, moet de recessie het hoofd bieden.
De slechte economische situatie heeft tot gevolg dat er minder vraag is naar diensten van het bedrijf, minder efficiënte inzet van personeel en tarieven die onder druk staan. De onderneming meldt dat zijn omzet in de financiële sector daalde en die in de overheidssector steeg. Andere sectoren, zoals dienstverlening, energie en telecom, bleven stabiel.
Het besparingsprogramma behelst een stringent kostenbeleid, het uitstellen van salarisverhogingen en het opschorten van minder urgente investeringen. Ook besloot het bedrijf zijn personeel minder externe opleidingen en juist meer interne cursussen te bieden.
Offshoring
Om kosten te besparen wil Sogeti meer van zijn dienstverlening verplaatsen naar goedkope landen. In 2009 is dat onvoldoende gebeurd, maar in het komende jaar zet het bedrijf 'nog nadrukkelijker' in op offshore, meldt het jaarverslag.
'Met de aanhoudende kostendruk en de verwachting dat er binnen enkele jaren een tekort aan ict-deskundigheid op Nederlandse boden ontstaat, zijn wij overtuigd van nut en noodzaak van offshore dienstverlening.'
Interne productiviteit
Begin 2010 zette Sogeti een strategisch programma op om de interne productiviteit verder te verhogen. 'We nemen het gehele voortbrengingsproces van ict-oplossingen onder de loep en brengen een vergaande industrialisatie op gang', aldus het verslag.
In 2009 slonk het aantal medewerkers van Sogeti per saldo met 6 procent, naar 3159 op de laatste dag van dat jaar. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Vianen en daarnaast nog vestigingen in Den Bosch, Diemen, Amersfoort, Rotterdam en Groningen.
De meeste bedrijven deden offshoring een jaar of 8 geleden en komen er nu op terug, wat een lacher.