Inter Access heeft via een management buy out de activiteiten rond het softwareproduct Prodin afgestoten. Het nieuwe bedrijf gaat met ruim twintig man door onder de naam Prodin Business Solutions. Prodin is een bedrijfssoftwarepakket voor kleinere productie- en groothandelsbedrijven. Inter Access haalde deze software in huis na de overname van Infostore in 1989.
Prodin gold als de tegenhanger van Baan Triton voor het midden- en kleinbedrijf. Volgens Michel de Meijer, chief executive officer van Inter Access, horen de Prodin-activiteiten niet meer tot de kernactiviteiten. 'Inter Access richt zich op middelgrote en grote organisaties tussen de vijfhonderd en vijfduizend medewerkers, terwijl het Prodin-product bedoeld is voor kleinere bedrijven uit het mkb die maximaal zo'n tweehonderd man in dienst hebben. Na de constatering dat de vaste klantenkring groot genoeg is om de Prodin-groep als zelfstandig bedrijf een kans te geven, hebben we hiervoor een traject opgestart.'
Ketenintegratie
Prodin is enterprise resource plannings- (erp) software voor de klein-zakelijke markt, gericht op de logistieke kant van productieprocessen. Het gaat bijvoorbeeld om de logistieke afhandeling van geproduceerde goederen en om de financiële afhandeling ervan. Ook kan de software (de Prodin P3 ERP-suite) worden ingezet voor ketenintegratie in complexe logistieke processen. Klanten zijn onder andere Eurotec, een producent van stoma- en wondmaterialen, Hulsman & De Veluwe Zonweringtechniek en Koren Autoparts.
Via een management buy out nemen Henk van Heemskerk en Patrick Aries deze activiteiten over. Bij de verzelfstandiging zijn tweeëntwintig medewerkers betrokken. De twee managers brengen zelf kapitaal in. Daarnaast verstrekt een bank financiële middelen en is er met Inter Access een verkoperslening afgesproken. De Meijer wil niet aangeven hoe groot het totale investeringsbedrag is.
Geen synergie meer
Prodin Business Solutions kan in ieder geval tot de zomer van 2011 gebruikmaken van het kantoor van Inter Access, maar van enige vorm van samenwerking met Inter Access is geen sprake. De Hilversumse automatiseerder verkocht afgelopen februari zijn adviesactiviteiten rond SAP-software aan het Naardense adviesbedrijf Magnus en sloot daarbij een samenwerkingsverband. Volgens De Meijer is dat bij Prodin niet aan de orde, omdat er geen synergie tussen beide partijen bestaat.
Meer overnames
De Meijer stelt dat de vervreemding van de Prodin-divisie de afsluiting is van een herstructurering die in 2008 is begonnen. Daarbij bracht de directie meer focus aan in het bedrijf, zorgde de nieuwe grootaandeelhouder Rabobank Participaties voor de broodnodige (her)financiering en stootte het niet-kernactiviteiten af. 'We kunnen ons weer richten op groei, gericht op infrastructuur, applicatiedienstverlening en oplossingen, in een aantal specifieke sectoren zoals de publieke sector en de zorg. Natuurlijk is de situatie op de markt momenteel nog moeilijk, maar onze organisatie is er klaar voor'.
De Meijer verwacht de groei autonoom te kunnen realiseren, maar ook via overnames. Met de Rabobank als grootaandeelhouder zijn er prima kapitaalmogelijkheden voorhanden, stelt hij. Eventuele overnames zijn bedoeld om het aantal professionals en/of klanten te vergroten, of om de oplossingen in bepaalde marktsegmenten te verbreden. 'We hebben geen ambitie een pakketleverancier te willen worden. Het gaat dan meer om een versterking van onze positie als systeemintegrator.'
Na de iSeries (As/400) tak 15 man (300 jaar ervaring), moet ook Prodin er aan geloven binnen Inter Access. De meest ervaren mensen worden op deze manier geloosd….. Verstandig om op die manier het duurste personeel kwijt te raken, jammer dat je dan alleen onervaren onkundige mensen over houdt om de top van het Nederlandse bedrijfsleven en de top van het MKB te bedienen…. gelukkig heeft de huidige directie er erg veel verstand van…. ik hoef natuurlijk niet te melden dat dit de laatste stuiptrekkingen zijn van een stervende mammoet …
Max, ik denk dat het wel meevalt, Inter Access heeft ondanks de tegenstrijdige reactie van de Meijer een duidelijke interne focus. Het bedrijf heeft in zijn totaliteit meer dan genoeg knowhow om haar midmarket en high end klanten mee te bedienen, sterker zelfs het kennis gebied op haar speerpunten is de laatste jaren alleen maar toegenomen. Inter Access is bij lange na geen dinosaurus maar een innovatieve ICT club met de nodige verticals die zeer verdienstelijk draaien op dit moment. Hoewel het pers offensief vanuit de directie weinig chique is geweest de afgelopen periode ben ik minder pessimistisch en er van overtuigd dat de organisatie nog steeds een van de pareltjes is die Nederland kent. Voor Prodin is het goed zich los te weken van de organisatie. Inter Access heeft als het gaat om erp een andere strategie gekozen.