De werknemer die een functie bekleedt als ict-consultant heeft het goed bekeken, blijkt uit gegevens van onderzoeksbureau Seo. Analisten maakten een top twaalf van de aantrekkelijkste functies, waarin de ict-consultant een negende plaats krijgt. Dat is overigens minder hoog dan een jaar geleden, toen deze functie op de tweede plek stond.
De functie civieltechnicus staat bovenaan de ranglijst. Onderzoekers vroegen 20.000 hbo’ers en academici naar hun situatie op de arbeidsmarkt. De ‘Tevreden twaalf’ werd samengesteld naar aanleiding van vragen over bijvoorbeeld secundaire beloningen, het niveau van de baan en de indeling van de werkweek. Ook de algehele tevredenheid van werknemers werd onderzocht.
Een baan als ict-consultant zou vooral in trek zijn om de goede secundaire arbeidsvoorwaarden en het salaris. Volgens de onderzoekers ontvangt een ict-consultant maandelijks 2750 euro netto. Een jaar geleden was dat nog 2000 euro.
Een ander punt waarover de ondervraagde werknemers te spreken zouden zijn, is de duurzaamheid van de baan: vergeleken met andere werknemers is de ict-consultant positief gestemd over de kans op een vast contract.
Cijferlijst
Volgens de onderzoekers trekken de afstudeerders uit het studiejaar 2007/2008 zich weinig aan van de economische crisis. ‘Ze zoeken gewoon wat langer en harder’, aldus de analisten. ‘Ze accepteren ook vaker een tijdelijke baan, maar verdienen net zoveel als de alumni van vorige lichtingen.’
De baan van de systeembeheerder stond vorig jaar ook nog in de ranglijst. Deze functie kreeg de elfde plaats, maar is nu uit de top twaalf verdwenen.
Voor academici in het algemeen geldt dat het gemakkelijker is een baan te vinden naarmate de cijferlijst op het einddiploma er beter uitziet. Ook bestuurlijke ervaring of werkervaring in het buitenland zou academici een kortere baanzoekduur opleveren. Voor hbo’ers maakt dit geen verschil.
Beste papieren
Het onderzoeksrapport Studie & Werk toont met welke studie afgestudeerden uit het hoger onderwijs de beste papieren hebben op de arbeidsmarkt. Analisten ondervroegen twintigduizend alumni via een schriftelijke enquête. Het onderzoek werd in januari en februari van dit jaar gedaan en vond voor de veertiende keer plaats.