Namens de ict-werkgevers bestaat er al één duidelijke partij: ICT~Office. Om daaraan tegenwicht te bieden moeten de Nederlandse ict-beroepsverenigingen samen één 'paraplu-organisatie' vormen. Dat vindt Klaas Brongers, de nieuwe bestuursvoorzitter van Ngi. Hij streeft niet naar fusies, maar wil een 'intensieve samenwerking tussen ict-beroepsverenigingen' op het gebied van ledenwerving, evenementen-organisatie en registratieprocedures voor informatici.
'Tientallen jaren geleden had Ngi nog zo'n tienduizend leden (nu 2400, red). Sindsdien is het landschap van ict-beroepsverenigingen versnipperd en ontstonden veel one issue-verenigingen', legt Brongers uit. De kersverse voorzitter van het Ngi hoopt dat al die partijen de komende tijd 'meer samen met elkaar gaan optrekken, 'met behoud van eigen identiteit, maar naar buiten toe met één gezicht.'
Brongers kiest daarbij voor een 'pragmatische opstelling': 'Door bijvoorbeeld samen succesvol congressen te organiseren, hopen we steeds meer beroepsverenigingen te enthousiasmeren voor samenwerking.'
Ledenkortingen
Op het gebied van ledenwerving hebben ict-beroepsverenigingen NGN en Ngi elkaar inmiddels gevonden. De twee verenigingen gaan lidmaatschapskortingen bieden aan groepen ict'ers binnen dezelfde onderneming, of die nu NGN- of Ngi-lid zijn. Ook gaan ze actief leden werven: zo start er deze zomer een ledenwerfactie onder de ongeveer drieduizend ict'ers die werken bij de Belastingdienst.
Aanstichter van de plan is demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager, die van 2004 tot 2007 NGN-voorzitter was. Brongers: 'Hij is er voorstander van dat zoveel mogelijk ict-professionals lid zijn van een beroepsvereniging.' Vanuit de Belastingdienst wordt de actie gesteund door hoofd informatievoorzieningsbeleid Michiel Borgers, die in diezelfde periode voorzitter van het Ngi was.
Daarnaast organiseren NGN en Ngi in het voorjaar van 2011 voor het eerst samen een congres: het 'Best Practice in IT Management'-congres. Ook achttien andere ict-beroepsverenigingen werken daaraan mee. Het congres zou overigens eerst op 3 juni van dit jaar plaatsvinden, maar werd 'wegens onvoldoende respons uit de markt' verschoven naar 22 maart 2011.
In oktober komt er een gezamenlijke borrel voor Ngi- en VRI-leden, en in november een 'ontmoetings-event' voor Ngi- en NGN-leden.
Register-informaticus
Ook is het nog steeds de bedoeling dat Ngi-leden in de toekomst via hun eigen beroepsvereniging de titel 'register-informaticus' kunnen verwerven. Met dat doel werd in 2006 door Ngi en VRI (Vereniging voor Register Informatici) het Stichting Nederlands Informatici Register (NIR) opgericht.
Aanvankelijk hoopte deze organisatie dat Nederlandse informatici zich vanaf 2007 zouden kunnen inschrijven in dit register. Dat dat nog steeds niet gelukt is, komt volgens Brongers doordat het 'blijkbaar lastig is om overeenstemming te bereiken over de precieze formulering van opleidingseisen, competentie-omschrijvingen en permanente educatie. Dat zijn processen van jaren, waarbij veel geduld nodig is.'
Europa biedt mogelijk uitkomst, maar ook extra werk: VRI en Ngi streven ernaar om de definitie van de term 'register-informaticus' af te stemmen op het European e-Competence Framework (e-CF).
Internationale samenwerking
Tot slot streeft Brongers ernaar de samenwerking met de respectievelijke Europese en internationale moederorganisaties CEPIS en International Federation for Information Processing (IFIP) te verstevigen. 'IFIP heeft een wetenschappelijke focus en de wisselwerking tussen de wetenschappelijke bevindingen en behoeften van IFIP en de ervaringen uit het veld van Ngi-leden is nu beperkt. Daar valt waarschijnlijk nog de nodige synergie te bereiken. In het najaar wordt het jaarcongres van de Stichting Technische Wetenschappen georganiseerd, met IFIP willen kijken of we daaromheen een dergelijke wisselingwerking invulling kunnen geven.'
Daarnaast wil Brongers 'aansluiting zoeken op de Digitale Agenda van EU-commissaris Neelie Kroes: 'Als beroepsgroep willen we samen met Cepis en IFIP kijken hoe wij daar inhoudelijk op aan kunnen sluiten. Daarnaast kan het zijn dat wij met onderwerpen bezig zijn die een aanvulling op haar Digitale Agenda kunnen vormen.'
Wellicht dat de SNIR eens kritisch moet kijken naar de toelatingseisen die ze op hun website gezet hebben.
Alleen een ICT gerelateerde master opleiding, of een 4 jarige basisgerichte opleiding bij Exin is geldig.
Dus hiermee sluit je meteen alle MBO-ers en HBO-ers uit, en alle mensen die een andere vooropleiding hebben gedaan, maar alsnog in de ICT zijn beland.
Er zijn genoeg techneuten die een combinatie van electrotechniek en ICT gedaan hebben, die ondertussen uitgegroeid zijn tot zeer competente ICT’ers. Die zouden dus niet mee mogen doen?
Tja…als je zo kortzichtig bent, dan moet je het denk ik niet raar vinden dat het aantal inschrijvingen achter blijft bij je verwachtingen.
ICT~Office is toch vooral de belangenclub van de grote IT bedrijven. Een simpele rondgang leert dat de IT-markt atomiseerd; de grote bedrijven zijn de afgelopen jaren veelal gehalveerd in omvang, of erger. Het aantal IT-ers is echter niet gekrompen – zie de massa’s zzp-ers.
Het relatieve gewicht van de ‘grote bedrijven’ is enorm afgenomen, zodanig dat het noemen van ict~office als representant van de it werkgevers laat zien dat je de markt niet goed volgt.
Deze atomisering raakt de ngi en alle andere brancheclubs ook: de clubs worden nog steeds overheerst door de voormalig grote jongens en dienen niet het belang van de individuele ICT-er. Dus daar ga je niet voor betalen; dan maar geen ‘vertegenwoordiging’. Laat de brancheclubs maar vergaderen, intussen gaan wij gewoon ondernemen. Wil de ngi in het huidig tijdsgewricht zin hebben, dan moet ze de realiteit volgen. En inderdaad ook aansluiten bij de vele ICT-ers die geen master of exin hebben; de realiteit is, dat het merendeel van de ICT-ers geen ICT master heeft of wil hebben.
Je hoeft geen fantastische ict-studie gedaan te hebben om lid te zijn van het Ngi. Bij het Ngi kun je met vakgenoten sparren ongeacht je opleiding.
Alleen als je je wilt registeren bij de SNIR moet je bewijzen dat je aan bepaalde eisen voldoet. Naar die eisen wordt momenteel gekeken.
ICT-Office is een organisatie die namens de grote ict-spelers pleit voor de import van goedkope buitenlandse kenniswerkers om zodoende de loonkosten wat te drukken.
Wat is het doel van dit blok aan beroepsverenigingen? Moet er zomaar weer wat gekletst worden?
Integratie met CEPIS en IFIP zodat we ook weer een bezigheid hebben voor een beroepskletser?
Registers maken voor mensen die dat leuk vinden en waarop verder niemand zit te wachten?
Of congressen organiseren waar ook verder niemand op zit te wachten?
Dan mogen ze bij o.a. de SNIR eerst wel eens hun eigen website goed opzetten. Ik weet niet welke RI dat heeft gebouwd, maar die heeft het zeker kado gehad.
Waarom is het soort kartelvorming dat ICT~office doet eigenlijk toegestaan?