Woensdag 9 juni zijn de Tweede Kamer-verkiezingen. Ondertussen laten politici de ene na de andere proefballon op. Ik heb besloten om daar eens driftig aan mee te doen.
Ondanks dat alle partijen roepen dat het aantal ambtenaren teruggebracht moet worden, heb ik er, gezien het verleden, weinig vertrouwen in dat het gaat lukken. Hetzelfde geldt voor het aantal ministeries en provincies. De een wil het ministerie van Landbouw opheffen en onderbrengen bij EZ omdat boeren ook gewoon ondernemers zijn. Een ander wil terug naar maximaal vier provincies (Noord, Oost, Zuid en West). Allemaal prima, maar ik zou graag het ministerie van Media en ICT willen oprichten.
De minister zou een jonge vlotte dame moeten zijn, niet ouder dan 35 jaar die al enige tijd twitterend door het leven gaat en niet meer zonder haar iPhone kan. Deze minister van Media & ICT krijgt als eerste de opdracht om de publieke omroep op te heffen en het vrij te komen geld te besteden aan publieke ict-middelen. Het is namelijk volslagen uit de tijd om organisaties te belonen met ons belastinggeld op basis van het aantal leden. De programmamakers zijn eigenlijk gewoon ambtenaren die op onze kosten leuke TV mogen maken. Nou leuk? Geldt dit ook voor Lingo?
Het is toch van de gekke dat de ambtenaren van Studio Sport zich laatdunkend over de kwaliteit van de commerciële omroepen uitlaten. Ondertussen bieden ze lustig mee met ons belastinggeld op de voetbalrechten. Dan heb ik het nog niet eens over Koen Becking, directievoorzitter van de KRO, die in een brief aan 460.000 KRO-leden het advies geeft om niet op de PVV of GroenLinks te stemmen. Deze partijen vinden dat omroepverenigingen moeten worden opgeheven. Alsof de ambtenaar van de sociale dienst tegen de bijstandsmoeder zegt dat ze vooral SP moeten stemmen. Wie heeft overigens ooit bedacht dat informatievoorziening een publieke taak is? Dan moet De Telegraaf ook subsidie krijgen op basis van het aantal abonnementen.
Ik zie regelmatig leuke initiatieven opduiken rond lokale media waarbij de inwoners door middel van bloggen hun eigen informatievoorziening organiseren. Daar komt geen belastingcent aan te pas.
Stem ze.
Robert,
Inderdaad: er zijn heel veel leuke lokale media-initiatieven, veelal met enthousiaste vrijwilligers. Ze hebben nauwelijks middelen, maar weten mensen wel te boeien en te binden.
Een ICT minister lijkt me een prima idee. Laat deze zich dan bezig houden met het vastleggen van standaarden binnen de ICT-sector. En dan met name mbt. functienamen en terminologie en wellicht ook nog interoperabiliteit.
Verder moet hij/zij niets doen. Juist het gebrek aan (financiële) overheidsbemoeienis zorgt ervoor dat ICT zo’n interessante sector is. Dat moet zo blijven.
Het belastinggeld dat niet meer opgaat aan de publieke omroep kan je net zo goed teruggeven aan de belastingbetaler omdat er vanzelf een aanzienlijk deel in de ICT-sector terecht komt.
Maar dan wel bij bedrijven die het verdienen, en niet bij initiatieven die zijn geselecteerd door ambtenaren! (iPhone apps anyone?)