Het nieuwe Schengen Informatie Systeem (SIS II) wordt pas het eerste kwartaal in 2013 in gebruik genomen. Daarmee is de invoering van het systeem weer met meer dan een jaar uitgesteld. De bouw van het systeem heeft vertraging opgelopen, doordat tests begin dit jaar te veel druk op de projectorganisatie legden.
SIS II had eigenlijk in september 2009 moeten zijn ingevoerd. Het is de vervanger van Centraal Schengen Informatie Systeem (CSIS), waarin de gegevens van mensen die de grens oversteken worden bewaard. Dit moet het werk van de marechaussee vergemakkelijken.
De eerste versie CSIS kan alleen werken met teksten. In de nieuwe versie moet het ook mogelijk zijn pasfoto's, voetafdrukken of vingerafdrukken op te slaan. Een snelle invoering van het systeem is noodzakelijk, omdat nieuwe Schengenlanden niet kunnen worden aangesloten op de oude versie. De landen Roemenië en Bulgarije hebben hiermee te maken.
Het eerste kwartaal van 2010 zijn test uitgevoerd om te kijken of het systeem werkt. ‘Deze tests hebben zoveel capaciteit en energie van de projectorganisatie vereist, dat de bouw van het systeem vertraging heeft opgelopen', laat een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken weten.
Zeven miljoen euro
De eerste vertraging, van september 2009 naar eind 2011, kost Nederland zeven miljoen euro. Dat zijn vooral extra kosten voor de ontwikkeling van het systeem. De beheerkosten om het oude systeem in de lucht te houden, zijn volgens het ministerie verwaarloosbaar. ‘Het eerste systeem is langer in de lucht, maar daar staat tegenover dat SIS-II, met waarschijnlijk jaarlijks hogere beheerkosten, nog niet draait', aldus de woordvoerder.
Het ministerie kan niet zeggen wat de kosten zijn van de nieuwe vertraging naar 2013. In een globale schatting wordt twee miljoen euro vermeld. ‘Maar dat is echt heel globaal', zegt de woordvoerder. ‘We moeten daar eerst met alle partijen duidelijk over praten.'
Creatief boekhouden met planningen?
“Het eerste kwartaal van 2010 zijn test uitgevoerd om te kijken of het systeem werkt.”
&
“Daarmee is de invoering van het systeem weer met meer dan een jaar uitgesteld.”
Dus een kwartaal testen is een vertraging van een jaar oplopen? Volgens mij klopt de planning voor geen meter. Is het niet tijd dat (IT) bedrijven verantwoordelijk worden voor de planning in plaats van de overheid als melkkoe te gebruiken?
Jaja, omdat er zoveel tijd in testen is gaan zitten heeft de bouw vertraging opgelopen? Nou wordt ‘ie mooi!
Dat is wel de wereld op z’n kop. Hadden de testers zeker niet zoveel bevindingen moeten rapporteren, was het lekker doorgelopen en hadden we achteraf de zaak kunnen corrigeren. Iedereen die weet wat Boehm al in 1981 heeft geconstateerd (herstelkosten nemen exponentieel toe in de tijd) kan uitrekenen dat het herstelwerk nog veel meer tijd en energie kost.
Als je dan een smoes verzint voor uitloop, verzin dan een goede, maar geef de testers niet op hun kop.