Bedrijven die ict-diensten leveren aan de overheid, krijgen binnenkort te maken met striktere leveringsvoorwaarden. Zo moeten ze gebreken aan pasopgeleverde systemen gratis verhelpen en garanderen dat ze tot vijf jaar na acceptatie onderhoud op producten en diensten verstrekken. Dat staat vermeld in de nieuwe Algemene Rijksvoorwaarden bij IT-overeenkomsten (Arbit), waar het blad Binnenlands Bestuur de hand op wist te leggen.
De overheid werkt al vier jaar aan de nieuwe leveringsvoorwaarden. Ze vervangen de oude voorwaarden, die geen rekening houden met nieuwe technologie zoals webdiensten (Software-as-a-Service). Het is onbekend wanneer de overheid de nieuwe voorwaarden officieel publiceert en wanneer ze daadwerkelijk in werking treden.
Bepalingen
De belangrijkste vernieuwingen in de Arbit hebben te maken met de ondersteuning door ict-dienstverleners. Zij worden verplicht om gebreken aan de door hen opgeleverde systemen gratis te verhelpen, zodra het euvel zich binnen een jaar na oplevering openbaart. Ook moeten ze de geleverde technologie tenminste vijf jaar onderhouden. Dat geldt ook voor oude releases van software.
Andere bepalingen pakken gunstiger uit voor de ict-bedrijven. Zo komt er een aansprakelijkheid van maximaal viermaal de opdrachtvergoeding en komt het risico van beschadiging of verlies van producten vanaf de aflevering voor rekening van de opdrachtgever. Ook moet de overheid de leverancier binnen twee weken na oplevering laten weten of hij het opgeleverde accepteert of niet.
Informeren en meedenken
Ook de aanbesteding zelf wordt duidelijker gemaakt. Leveranciers moeten verplicht informeren naar de doelstellingen en de organisatie van de opdrachtgever. De overheid gaat er als opdrachtgever vanuit dat de ict-bedrijven meedenken over de uitvoerbaarheid van de opdracht.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken is momenteel niet bereikbaar voor een verdere toelichting.
Briljant! Dit zal de prijzen flink opdrijven. Ik zie de ICT kosten van de overheid hiermee nu niet direct zakken.
En 5 jaar lang verouderde technologie onderhouden?
Resteert nog een artikel over het tijdig betalen door de opdrachtgever….
Dit gaat dus betekenen dat projecten vooraf helemaal dicht getimmerd gaan worden en dat er ook niet afgeweken kan worden van de specs. Dit gaat natuurlijk niet werken, heb nog geen enkele overheidsorganisatie meegemaakt, die bij het begin van een project duidelijk weet wat ze willen en dit ook kunnen en willen formuleren.
Gaat de overheid nu ook opnemen dat zij garanderen dat zij capabele projectmedewerkers aan haar eigen zijde heeft staan, met die ferme verzekeringen die nu gaan eisen…?
Wel leuk, als je dus een overheidscontract weet te scoren heb je direct vijf jaar beheeropbrengsten…
Daar gaat de inzet van de Ubuntu Linux desktop bij de overheid met een lts (long term support) van maar liefst drie jaar. [https://wiki.ubuntu.com/LTS]
Het worden dus lange, trage aanbestedingsprocedures, waarbij meerdere potentiële opdrachtgevers met hun ideeën moeten komen. Ik mag aannemen dat daar een vergoeding tegenover staat. Of wil de overheid gratis consultancy?!
Hoe doen ze dat met open source software? Daar is geen ‘leverancier’! Kan nog leuk worden.
Dat kan nog leuk worden voor Microsoft-leveranciers. Veel leveranciers verdienen aan het vele onderhoud en problemen oplossen aan Microsoft-producten.
Als ze dit gratis moeten doen, dan zijn ze hun melkkoe kwijt.
Tsja, als je zelf niet competent bent dan verhoog je toch gewoon de eisen aan anderen?
Als ik de nieuwe Algemene Rijksvoorwaarden bij IT-overeenkomsten bekijk, dan heeft het instellen van een rijks-CIO niet geholpen.
Je kan wel eisen dat geleverde technologie standaard tenminste vijf jaar onderhouden moet worden, maar dat is meestal niet kosteneffectief. Dan moet je het ook niet eisen.
Ook komt het nogal kinderachtig over dat “leveranciers moeten verplicht informeren naar de doelstellingen en de organisatie van de opdrachtgever”. Het is beter elkaar te informeren, door te vragen om de zien of de boodschap wel goed over komt en dat te blijven doen.
De overheid kan zichzelf natuurlijk wel verplichten om haar status, structuur en doelstellingen goed te formuleren. Maar ja de overheid houdt meestal te veel van politieke bullshit, zoals bedrijven van marketing bullshit. Dus verwacht er niet te veel van en laat beide partijen een bullshit-filter gebruiken.
ICT-bedrijven laten meedenken over de uitvoerbaarheid van de opdracht is natuurlijk prima. Maar dat kan alleen over het ICT-deel. Van politieke en politiek-ambtelijke processen hebben ze te weinig verstand. En welke overheid (of andere opdrachtgever) wil expliciet aangeven welke potentiële problemen zij binnen de eigen organisatie voorziet? Gezamenlijk een informele risico-analyse (update) maken is altijd mogelijk en beter dan alleen een formele eenmalige RA.