Microsoft was al in de cloud toen Google nog moest worden opgericht. Zo reageert het softwarebedrijf op uitspraken van Google Enterprise-manager Erik de Muinck Keizer. Die zegt dat Microsoft door zijn hybride cloudmodel 'alleen maar schermt' met het nieuwe werken, maar dat Google het echt uitvoert. Marketingmanager Hans van der Meer van Microsoft Nederland: 'Inmiddels biedt Microsoft meer dan tweehonderd onlinediensten voor zakelijke gebruikers, educatie en consumenten.'
'Wie denkt dat Microsoft pas komt kijken in de cloud, ziet de historie niet', zegt Van der Meer in een reactie. 'Wij waren al in de cloud toen Google nog moest worden opgericht. En ook op grote schaal: met Hotmail, onze e-mailservice die nu meer dan 400 miljoen gebruikers telt.'
Het Nieuwe Werken
Daarnaast verdedigt van der Meer Microsofts keuze voor een hybride cloudmodel: 'Als er om de een of andere reden geen internetverbinding is of als de aanbieder van de apps met een storing kampt, is het toch erg handig als je gewoon kunt doorwerken. Vandaar dat we niet alleen 100 procent cloud services aanbieden, maar ook services in combinatie met reguliere software.'
Google's De Muinck Keizer redeneert in een vraaggesprek met Computable dat de cloudapplicatiesdiensten van Microsoft niet 100 procent in de cloud draaien. 'Ik denk dat wij de enige zijn op het gebied van kantoorautomatisering, die zeggen: bedrijven kunnen ook 100 procent in de cloud werken met applicaties. En ik denk dat dat de pure vorm van het nieuwe werken is. Om maar te spreken met de oude slogan van de Martini-reclame: Anytime, any place, anywhere.'
‘Anytime, anyplace, anywhere’
Waar De Muinck Keizer in het interview sprak over een 'enorme acceleratie van de migratie, adoptie en implementatie van Google Apps', is de populariteit van Microsofts cloudoplossingen volgens Van der Meer minstens zo hoog: 'Alleen al in Nederland gebruiken 160 scholen (in totaal 420.000 accounts) live@edu, Microsofts cloudoplossing voor het onderwijs.'
'Verder werken in Nederland enkele honderden zakelijke klanten met onze cloudapplicaties (Business Productivity Online Suite)', vervolgt Van der Meer. 'Wereldwijd gaat het om meer dan veertig miljoen gebruikers. En voor elke gebruiker is er een 25GB SkyDrive voor opslag, gratis. Voor de goede orde: het gaat hier om toepassingen waarmee gebruikers 100 procent in de cloud werken. Anytime, anyplace, anywhere dus.'
“Google komt net kijken” “En ook op grote schaal: met Hotmail”
Kijk, zo kennen we de arrogantie van Microsoft weer!
Een paar leuke details:
– Microsoft KOCHT in 1997 de Hotmail-service
– Google is in 1997 opgericht
– Hotmail draaide oorspronkelijk op het open source platform FreeBSD & Apache. Het heeft nog vele jaren geduurd voordat MS dit op haar eigen Microsoft platform heer over kunnen zetten.
Conclusie:
———-
1) MS-Hotmail dienst is hooguit enkele maanden ouder dan Google.
2) De eerste jaren is deze cloud dienst volledig door open source gefaciliteerd en niet door Microsoft-producten.
@Tux2
Precies, en [nadat ze open source hebben weggedaan] zijn ze aardig opgeschaald naar meer dan 400 miljoen e-mail boxen op Microsoft-software. 😉
Verder zegt leeftijd van een softwarebedrijf niet zo veel. De meeste vernieuwende zaken komen van kleine start-ups. Mits deze het kapitaal krijgen om het betrouwbaar uit te bouwen naar een voldoende grote klantenkring om de toekomst te borgen.
Any Any Any klink mij, naast de Martini-reclame, erg als Citrix-slogan van jaren terug.
Citrix is ook al zo’n bedrijf dat al jaren bezig is en predict dat (bijna) alles online kan draaien.
Tja de naam cloud computing is ‘nieuw’, de techniek bestaat natuurlijk al jaren. Alleen nu is de benodigde bandbreedte betaalbaar genoeg om het ook echt te gaan doen.
@Tux2: Precies hetzelfde waar ik ook aan dacht! Dat Hotmail tegenwoordig draait op Microsoftsoftware wist ik trouwens niet.
Weten jullie dit nog .. B. Gates liep door het hoofdkantoor van Microsoft en zag een machine staan. Wat is dat? vroeg hij. De mailserver Bill, was het antwoord. Wat voor software zit daar op?, vroeg Bill. Slik, Open source, meneer Gates (loopt paars aan en schreeuwt als een bezetene dat er Microsoft server op moet!).
Het heeft 7 maanden geduurd voordat er weer fatsoenlijk intern gemaild kon worden…
Met je hoofd in de wolk(en) bestond nog eerder … met je beide benen op de grond ook.
Een goede ICT’er doet alles ‘in the cloud’? Voor de zoveelste maal zijn we middel en doel aan het verwarren.
Een goede ICT’er doet alles goed! Wat dat is? Goed luisteren naar de eisen van de klant. Vervolgens goed analyseren wat het primaire proces is wat ten grondslag ligt aan die eisen. Dat terugkoppelen naar de klant. Een goed proces ontwerp maken. Ook dat terugkoppelen. En dan met beide benen in de modder van de dagelijkse bedrijfsvoering kiezen voor de techniek.
Het gekibbel over wie er het eerst was, de haan, de kip of het ei, kunnen we het best over laten aan onze gevleugelde vrienden. En als we toch moeten kiezen: de jongere overleeft over het algemeen de oudere …
Fijn stukje geschiedvervalsing van MS …
Microsoft weet natuurlijk donders goed dat Google een geduchte concurrent is, een uitspraak als deze is ongeloofwaardig.
In plaats van de onervarenheid van Google op het gebied van cloud computing aan te tonen, tast Microsoft zijn eigen geloofwaardigheid aan.
Hoezo Google komt net kijken? Ik krijg net een e-mailtje van Dick Craddock van Microsoft dat Windows Live Hotmail is vernieuwd.
De e-maildiscussies zijn nu in een oogopslag te zien. Prima, maar dat biedt Google al vele jaren aan.
Ook biedt Microsoft nu aan om Microsoft® Office documenten vanuit je Postvak IN te bewerken. Fijn, maar ook dat biedt Google al lang aan.
Verder kan ik nu foto’s sharen. Heel plezierig, maar files delen met Google kan ook al vele jaren.
Ja, ik heb regelmatig problemen met het openen van complexe MS-documenten via Google Apps. Maar of dat geheel aan Google ligt? Helaas Hotmail corrumpeert mijn .doc files vaak alsof het .dat files zijn. Dus is nu het 1:1?