Wageningen UR heeft een Living Lab opgericht, dat een knooppunt is in het netwerk van studenten, docenten, zakenmensen en onderzoekers gericht op innovaties met ICT. Schouw Informatisering werkt mee aan vier onderzoekthema’s, voorziet in twee afstudeeropdrachten en gaat lessen verzorgen op de Universiteit.
In de voedingsmiddelenindustrie wordt tijdig beschikbare informatie van hoge kwaliteit een steeds belangrijkere onderscheidende factor. De grote uitdaging voor deelnemers in de voedingsmiddelenindustrie en supply chains is om informatie technisch en organisatorisch optimaal te managen en in te zetten voor de uitvoering en besturing van het bedrijf. Deze uitdaging was de aanleiding voor Wageningen UR om het Living Lab op te richten. Schouw werkt mee aan het Living Lab "informatie management in the Agri-Food Supply Chain Network".
Innovaties in Agri-Food kunnen ontstaan door bestaande problemen aan te pakken binnen het Living Lab, waarin de combinatie van bestaande R&D kennis en bestaande ICT oplossingen van bedrijven plaatsvindt. R&D kennis wordt geleverd door Wageningen UR en bedrijfskennis wordt onder andere geleverd door Schouw Informatisering. Het Living lab is daarmee een open innovatieplatform waarmee een belangrijke brug kan worden geslagen tussen kennisinstellingen, ICT bedrijven en Agri-Food bedrijven.
Onderzoekthema’s
Aan de hand van belangrijke onderwerpen die op dit moment spelen in Agri-Food heeft Schouw Informatisering vier onderzoekthema’s geselecteerd. Het thema "teler/keten ERP" is gericht op het beschikbaar maken van voldoende, actuele en kwalitatief goede managementinformatie ter verbetering van de processen van het individuele bedrijf en de gehele keten. Op dit moment is "groene ERP" een populair en belangrijk onderwerp. Bedrijven worden vanwege economische en maatschappelijke motieven geconfronteerd met de noodzaak van een efficiënt en effectief gebruik van energie en materiaal. Dat betekent dat groene ERP niet alleen functionaliteit moet bieden voor de bekende bedrijfsfuncties maar ook ondersteuning moet bieden bij het sturen van energie en materiaal (her)gebruik en de verantwoording daarover. Bij de toepassing van "RFID" gaat het om het koppelen van een informatiedrager in de vorm van een RFID chip aan de logistieke stroom. Het vierde thema onderzoekt "dynamisch voorraadbeheer". In Agri-Food wordt met levend materiaal gewerkt, waardoor matching tussen het dynamische aanbod en de dynamische vraag niet eenvoudig is.