De Nederlandse politie heeft het vernieuwde Havank in gebruik genomen. Het opsporingssysteem vervangt de oude toepassing die sinds 1989 in gebruik was. Er zitten meer dan dertig miljoen afbeeldingen van vingerafdrukken in het nieuwe Havank. De vernieuwing kostte ongeveer dertig miljoen euro. VtsPN, de it-tak van de politie, coördineerde het project met Morpho als technologiepartner.
Havank is een acroniem voor Het Automatisch Vingerafdrukkensysteem Nederlandse Kollektie. Het nieuwe systeem vervangt het sinds 1989 in gebruik zijnde oude Havank. Hierin werkte de politie nog met slips (strookjes met vingerafdrukken). Al deze 1,5 miljoen slips zijn door honderden tijdelijke medewerkers gedigitaliseerd in de hogere resolutie van 1000 ppi (pixels per inch).
Er zijn zo'n 900.000 personen met vingerafdrukken en handpalmen opgenomen in het systeem. Van deze personen zijn 1,9 miljoen vingerafdruksignalementen en meer dan 700.000 handafdruksignalementen opgeslagen. In totaal zitten er meer dan dertig miljoen afbeeldingen van vingerafdrukken in Havank. Het digitale archief heeft een omvang van dertig terabyte. De Franse firma Morpho (voorheen Sagem), specialist in multi-biometrische technologie voor vingerafdruk-, iris- en gezichtsherkenning, hielp mee met de inrichting van het systeem.
Handpalmen
De politiekorpsen kunnen op afstand, via tien locaties in Nederland, online Havank voor identificatie gebruiken. Dit gaat via een landelijke, uniforme werkwijze. Het centrale systeem van Havank is, samen met 37 werkstations, ondergebracht bij het KLPD-kantoor in Zoetermeer. Het is niet alleen beschikbaar voor de Nederlandse politie en Koninklijke Marechaussee, maar voor de gehele strafrechtketen. Per dag vinden zo'n 240 identiteitsvaststellingen plaats op basis van door de korpsen ingezonden vingerafdrukken van personen die zijn aangehouden.
In 2006 is het project 'Geautomatiseerd vingerafdruksysteem' begonnen met het in de hoogst mogelijke resolutie digitaliseren van alle vingerafdrukbladen en handpalmbladen. Het nieuwe Havank liep wel de nodige vertraging op, onder meer doordat er veel externe mankracht nodig was. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties schatte de projectkosten in op dertig miljoen euro, waarvan 50 procent voor ict-uitgaven.
Dactyloscopie
Het nieuwe Havank is technisch voorbereid voor koppelingen met nieuwe, toekomstige toepassingen, stelt de politie. Het gaat bijvoorbeeld om de uitvoering van identiteitsvaststellingen via de Wet Identiteitsvaststelling Verdachten, Veroordeelden en Getuigen, en de geautomatiseerde informatie-uitwisseling van dactyloscopische gegevens (dactyloscopie = de techniek voor het zichtbaar maken, classificeren en identificeren van vingerafdrukken) binnen de EU op grond van het Verdrag van Prüm.
Een vinger- of handpalmafdruk is – naast het gelaat en andere lichaamskenmerken – het biometrische kenmerk waarmee politie en andere opsporingsinstanties het meeste werken. Vingerafdrukken kunnen snel en efficiënt worden ingezet voor de identificatie van personen. Met de nieuwe mogelijkheid om handpalmsporen van een plaats-delict automatisch te zoeken en terug te herleiden naar een mogelijke verdachte komt hiermee, naast DNA, een krachtig opsporingsmiddel beschikbaar, aldus de politie.
Draait het nog steeds op VMS?