AAC Cosmos is ten onder gegaan aan de holdingstructuur die een paar jaar geleden is opgezet. Doordat de werkmaatschappij Itvise niet langer aan haar betalingsverplichtingen kon voldoen, ging de holding Borghoudt bv, waar AAC Cosmos toe behoort, failliet. De curator hoopt deze week aan te kunnen geven of een doorstart realistisch is.
Naast AAC Cosmos (infrastructuurdiensten) bestaat de Borghoudt-holding uit de werkmaatschappijen Itvise (projecten en detachering), iTactic (beheer), Letgo (backoffice) en Borghoudt IT People (inhuur). De werkmaatschappij Axez (opslagdiensten) werd in september 2009 via een management buyout afgestoten. ‘Een aantal jaren geleden is gekozen voor een holdingstructuur waarbij een aantal business units van AAC Cosmos zijn verzelfstandigd’, vertelt commercieel directeur Jack Rijks. ‘Dat heeft ons nu de das omgedaan.’
Lege portemonnee
Hij wijst er op dat bij de werkmaatschappij Itvise het geld op was. Het bedrijf was niet langer in staat om aan de verplichtingen jegens de crediteuren te voldoen. De holding, Borghoudt bv, kampte met een negatief vermogen en kon de verplichtingen van Itvise niet overnemen. Mede door de van toepassing zijnde 403-verklaring (garantstelling vanuit de holding voor haar dochtermaatschappijen) afgegeven door Borghoudt, ging de holding ook failliet, en dus ook de andere werkmaatschappijen.
‘Doodzonde’, vindt Rijks het bankroet, ‘want AAC Cosmos heeft geen gebrek aan orders. De orderportefeuille is goed gevuld. Alleen de financiering is een probleem.’ De aandelen van de holding zijn in handen van een durfkapitalist, een bank en twee privé-investeerders. Op de vraag waarom zij niet alsnog voor een herfinanciering hebben gezorgd, kan de commercieel directeur geen antwoord geven.
Toekomst
Curator Geurt te Biesebeek van Aben en Slag Advocaten gelooft in een doorstart en wil deze eind van de week geëffectueerd te hebben. Het gaat alleen om een doorstart van AAC Cosmos, niet van de andere werkmaatschappijen. De dienstverlening van AAC Cosmos gaat dan mogelijk verder onder de naam van AAC Cosmos Nederland bv. De curator zal in zijn onderzoek bekijken hoe de klanten zo min mogelijk last ondervinden van het faillissement.
De precieze gevolgen voor het personeel zijn nog onduidelijk. Bij alle werkmaatschappijen werken in totaal zo’n honderdvijtig man; bij AAC Cosmos alleen circa de helft. Directeur Rijks voorziet dat bij een doorstart niet de totale populatie mee kan gaan.
Klanten
AAC Cosmos sleepte vorig jaar nog een order in de wacht voor het bouwen en beheren van de ict-infrastructuur van de Vlissingse Sloecentrale. Andere recente opdrachtgevers waren Bibliotheek Eindhoven, welzijns- en hulpverleningsorganisatie IJsselkring, Stichting Welzijn Helmond, Vesting Finance en Tonnaer Adviseurs in Omgevingsrecht. AAC Cosmos, voornamelijk werkend voor middelgrote bedrijven, zorginstellingen en de overheid, heeft vestigingen in Goes, Zwolle, Rijswijk en Eindhoven. In Amsterdam staat een datacenter van het bedrijf. In 2009 had de automatiseerder nog zo’n driehonderd mensen in dienst.
klopt niet veel van dit verhaal. Itvise deed namelijk de inkopen voor heel de holding en dus ook voor AAC Cosmos.
Dit lijkt verdacht veel op de situatie waarin CSS System integration jaren geleden verkeerde! Waarbij CSS Telecom, CSS SI, @cost+ etc een zelfde lot waren toebedeeld.
Heb daar ook mijn bedenkingen bij, ik ben daar weggegaan omdat er te veel gesjoemeld werd, en klanten die expliciet aangaven kwaliteit te willen qua hardware, toch broker spullen kregen.
Op zich niet erg voor mijn bonus :-), maar de marge die er extra werd gemaakt ( soms 20% ) zou op de vele grote projecten toch een aardige som geld hebben binnen gebracht.
De werkelijkheid ligt heel wat anders als AAC Cosmos nu doet voorkomen. Enige jaren geleden is besloten om AAC Cosmos op te splitsen in diverse werkmaatschappijen, welke eenieder als BV zichzelf staande zou moeten houden. Het waren juridisch gescheiden entiteiten. AAC Cosmos richtte zich op outtasking en outsourcing van ICT diensten, maar kreeg slechts sporadisch opdrachten. Itvise werkte als zelfstandige partij succesvol aan ICT projecten en opdrachten, met eigen consultants en engineers. Er werd vanwege het succes zelfs een eigen salesapparaat ingezet om het succes vervolg te geven.
Aangezien AAC Cosmos, Itactic en Letgo geen positieve resultaten zagen is een jaar geleden besloten om weer naar 1 gezamelijke structuur toe te werken. Alle operationele medewerkers (consultants, engineers) werden geconsolideers in 1 operatie. De inkoop daarentegen werd vanaf dat moment onder de vlag van Itvise geparkeerd. Dus alle facturen van leveranciers werden automatisch op Itvise geboekt. Ook de AAC Comos opdrachten werden op Itvise ingekocht.
Het is daarom ronduit een leugen dat Itvise de boosdoener zou zijn. De gehele holding is al jaren door mismanagement, ruzieende aandeelhouders, continue herstructurering van het bedrijf en een totaal gebrek aan visie verliesgevend. Doordat bestuur – met dhr. M. Smeeman voorop – voortdurend de focus op interne perikelen heeft gehad, en daarbij de markt uit het oog verloor, is een organisatie die ooit ruim 600 medewerkers telde kapot gegaan. De reden dat de externe financierders niet nogmaals wilde inspringen heeft te maken met het feit dat er in december reeds een grote herfinanciering heeft plaatsgevonden.
Dit verhaal zullen medewerkers en oudmedewerkers kunnen bevestiging. Kwestie van als journalist de juiste vragen stellen. Doe er je voordeel mee!