De patiëntenlogistiek in ziekenhuizen kan een stuk soepeler verlopen wanneer ziekenhuizen gebruikmaken van computermodellen die doorlopend de situatie analyseren en op basis hiervan adviseren. Dat concludeert onderzoekster Anke Hutzschenreuter van de technische universiteit Eindhoven (TU/e). Zij promoveerde 26 mei op haar onderzoek.
Hutzschenreuter dook voor haar promotieonderzoek in de complexe planningsstructuur van het ziekenhuis en ontwikkelde methoden om bijvoorbeeld bedden efficiënter aan afdelingen toe te wijzen. Ze voerde vroeg in haar onderzoek een casestudy uit in het Eindhovense Catharina-ziekenhuis, om in kaart te brengen hoe behandelprocessen lopen en wat de belangrijkste knelpunten daarin zijn.
De gemaakte procesbeschrijving vertaalde de bedrijfswiskundige naar een zogenoemd agentenmodel. Een agent , waarvan er in veel systemen meerdere actief zijn, is een softwareprogramma dat zich in een bepaalde omgeving bevindt en autonoom beslissingen neemt. Dergelijke agenten kunnen ook in ziekenhuissystemen een grote rol vervullen, stelt Hutzschenreuter. In het informatieblad Cursor van de TU/e zegt ze: 'Verpleegkundigen bellen nu bijvoorbeeld heel wat af naar andere afdelingen om over en weer beslissingen te communiceren en af te stemmen. Agenten zouden dit kunnen overnemen.'
Simulatieomgeving
Hutzschenreuter ontwikkelde een simulatieomgeving om de toepasbaarheid van het agentengebaseerde model te beoordelen. Daarna bracht ze verschillende scenario's in. Met de technieken die ze ontwikkelde, kan rekening gehouden worden met het effect van een actuele beslissing op de toekomst. De onderzoekster benadrukt: 'Deze technieken voorspellen níet hoeveel bedden over drie dagen precies bezet zullen zijn. Daarvoor kamp je in een ziekenhuis met teveel onzekerheden en tussentijdse veranderingen. Wél kunnen we hiermee bijvoorbeeld berekenen hoe groot de kans is dat over drie dagen alle bedden bezet zijn. Als je dat weet, kun je daar bijvoorbeeld in je opname- of overplaatsingsbeslissingen van vandaag al rekening mee houden.'
Bij het ontwerp van haar methoden hield de onderzoekster de begrijpelijkheid voor medisch specialisten nauwgezet in het oog: 'Dit maakt de implementatie in de praktijk een stuk gemakkelijker.'
Het zou allemaal al een stuk efficiënter gaan als de afdelingen wat patiëntgerichter waren. Voor veel artsen nog steeds een brug te ver.
Hiervoor is geen software nodig wel een andere mentaliteit.
Er zijn grote sprongen voorwaarts te maken binnen Ziekenhuis Logistiek in haar algemeenheid.
Zo beslaan voorraden 25-30% van ziekhuis budgetten wat de tweede kostenpost is na personeel.
Onderzoek heeft aangetoond dat kosten in Ziekenhuis Logistiek onnodig 50-100% meer zijn dan in andere industrieën en dat ziekenhuizen ongeveer 10-20 jaar achter liggen op deze andere industrieën. Daarnaast groeit de discrepantie tussen goede en slechte ziekenhuis systemen.
@mrC We zien dat Ziekenhuis Logistiek steeds serieuzer wordt genomen, indicaties hiervoor zijn toenames in logistieke functies en interacties met de directie. Maarja… de hiervoor genoemde discrepantie…