Erik de Muinck Keizer is een groot deel van de ochtend kwijt geweest aan het omzetten van een Google-presentatie naar Microsoft Powerpoint. Dat moest van de organisatie van het World Congress on IT 2010, zo vertelt de manager van Google Enterprise Benelux. Volgens hem is er een verandering in het denkpatroon van ict-managers nodig: 'Mensen moeten nog wennen aan het idee dat het wellicht handiger is om applicaties gehost te gebruiken.'
Hoe veilig is de cloud?
Eén op de tien laptops wordt gestolen, of raakt kwijt binnen het eerste jaar. Als een glaasje water over je laptop valt, ben je je informatie kwijt, ongeacht met welke lokale oplossing je werkt. Met een usb-stickje idem. Als het in de cloud staat, kun je met elk device op een veilige manier bij je data. Het nieuwe werken, zoals dat zo mooi genoemd wordt, scheelt een boel. Bij ons wordt het echt uitgevoerd, terwijl anderen er alleen maar mee schermen…
U bedoelt Microsoft? Waarom levert Microsoft volgens u niet de oplossingen voor het nieuwe werken?
Omdat dat bedrijf nog niet puur met cloudoplossingen werkt, maar een hybride model voorstaat. Ik denk dat wij de enige zijn op het gebied van kantoorautomatisering, die zeggen: bedrijven kunnen ook 100 procent in de cloud werken met applicaties. En ik denk dat dat de pure vorm is van het nieuwe werken. Om maar te spreken met de oude slogan van de Martini-reclame: anytime, any place, anywhere. Dat gaat eigenlijk alleen maar op met een 100 procent cloudoplossing.
Vergelijk de Google Apps Premier Suite eens met een Microsoft-oplossing die Outlook en Office bevat, met op de achtergrond de Exchange- en Sharepointserver die je daarvoor nodig hebt. Als je de kosten voor die applicaties allemaal optelt, kom je aan een prijskaartje van vier- tot achthonderd euro per werkplek. Terwijl je voor Premier als zakelijke gebruiker veertig euro per jaar betaalt. Dus dat scheelt nogal.
En bovendien: Google Apps is nog beter ook. Als het gaat om samenwerking is een cloudoplossing veel gemakkelijker. Als je aan een offerte werkt, doe je dat meestal niet alleen. Stel je werkt met tien mensen samen, dan ontstaan er uiteindelijk tien verschillende versies van de waarheid. En dan is er altijd een iemand de pisang die de boel moet consolideren, met alle foutmarges vandien.
Wij werken al lang niet meer zo. Bij ons krijg je dan een mailtje met een linkje daarin, waarmee iemand je toegang geeft tot het document. Daar klik je op, en vervolgens ga je aan het document werken. Je ziet de mensen met wie je samenwerkt 'live' met jou samenwerken. Dat maakt het leven van onze medewerkers en van onze klanten, waaronder multinationals die Apps op de werkvloer gebruiken, een stuk eenvoudiger. Ik zou niet meer terugwillen.
Wat is het grootste obstakel dat u tegenkomt bij ict-managers om te kiezen voor Google Apps?
Dat ze nog erg zijn gewend aan lokale oplossingen. Nicholas Carr heeft daar een heel mooi boek over geschreven: The Big Switch. Daarin trekt hij een analogie tussen energievoorziening van begin vorige eeuw, en wat er nu gebeurt op het gebied van computing. Tot nu toe onderhield elk bedrijf zijn eigen ict-infrastructuur.
Mensen moeten nog wennen aan het idee dat het wellicht handiger is om applicaties gehost te gebruiken. De mensen die nu aan de onderkant van het ict-bedrijf servers verwisselen en software patchen, zouden zich ook kunnen bezighouden met het onderhouden van een applicatielandschap en het integreren van applicaties. Die mind switch moet gemaakt worden.
Drie jaar geleden stond ik nog als een roepende in de woestijn, op een zeepkistje het verhaal over cloud computing te vertellen. Toen werd ik meewarig aangekeken. Nu word ik wekelijks opgebeld door mensen die een event over cloud computing of SaaS organiseren en vragen of ik niet alsjeblieft wil komen vertellen over cloud computing. Mensen zijn nu daadwerkelijk aan het nadenken: hoe gaan we dit aanpakken?
Ze zijn aan het nadenken, maar doen ze het ook al?
Ja, ze zijn het aan het doen. Absoluut. De fase dat mensen er alleen over nadenken zijn we allang voorbij. Je ziet dat wereldwijd elke dag drieduizend bedrijven overstappen op Google Apps. Dat zijn over het algemeen kleine bedrijfjes. In 2009 kwam er elke maand één multinational bij. In 2010 stapt elke wéék een groot bedrijf over op Google Apps. De acceleratie van de migratie, adoptie en implementatie is enorm.
En hoe zit in Nederland?
Er zijn twee Oudhollandse gezegden die op ons land van toepassing zijn: wat de boer niet kent, dat lust-ie niet. En: als er een schaap over de dam is, volgen er meer. Twee jaar geleden gold dat eerste spreekwoord: men keek de kat uit de boom. Het gaat nu het heel voortvarend, nu onder meer KLM en Universiteit Utrecht zijn overgestapt en het ministerie van Buitenlandse Zaken de eerste batch aan gebruikers in het eerste kwartaal van 2010 heeft afgenomen.
Mag Buitenlandse Zaken Google Apps Premier gratis gebruiken?
Nee, het is geen gratis oplossing. We vragen er, ook aan overheden, veertig euro per jaar per gebruiker voor, zoals we dat doen bij bedrijven. Het is alleen een gratis toepassing voor educatieve instellingen zoals universiteiten en hogescholen. Maar niet voor overheden.
Ook niet in dit stadium?
Nee. Het product is in 2007 naar de markt gebracht. Toen zat er alleen Gmail, Calendar en Chat in. En tien gigabyte aan opslag per gebruiker. Nu zitten er negen applicaties in, 25 GB opslag per gebruiker en aan de achterkant is het nu volledig te integreren met het applicatielandschap. En we vragen er nog steeds 40 euro per gebruiker per jaar voor. De waarde is dus enorm toegenomen, terwijl de prijs gelijk is gebleven.
Onlangs werd Picasa Webalbums toegevoegd aan Google Apps. Wat heeft een zakelijke gebruiker aan zo'n consumentenproduct?
Het is maar net hoe je het gebruikt. Ik kan me genoeg organisaties voorstellen waar fotomateriaal wordt gedeeld voor intern gebruik, zoals bijvoorbeeld een redactie. Het lijkt me geweldig als je dat onderdeel kunt laten uitmaken van een gecontroleerde werkomgeving. Bovendien: tegenwoordig weten werknemers niet hoe snel ze weer naar huis moeten rennen om weer achter hun Apple'tje op internet te gaan zitten.
Omdat op de werkvloer alles stroef verloopt: ze moeten vrijdagmiddag extra mails weggooien, omdat ze anders door hun opslaglimiet heen gaan en maandag geen mails meer kunnen ontvangen. Er is een discrepantie ontstaan tussen ict op de werkvloer en ict in huis, in het voordeel van de laatste. In 1999 was dat precies andersom. Toen bleven mensen nog wel eens hangen op hun werk omdat ze daar wél konden internetbankieren.
Tegenwoordig eist men bijna van de werkgever dat ict even intuïtief is en even goed, zoals men dat privé gewend is. Studenten van nu worden helemaal gek als ze de werkvloer opkomen en een lokaal draaiende oplossing tegenkomen.
CV
Erik de Muinck Keizer heeft een masteropleiding International Economics afgerond aan de Universiteit van Amsterdam. Van 1998 tot 2000 was hij account manager bij Lucent Technologies. Daarna bekleedde hij vier jaar lang bij Avaya de functie van senior account manager. In 2004 trad hij voor drie jaar in dienst bij BCM Software als senior account manager. Vanaf maart 2007 ging de Muinck Keizer aan de slag gegaan bij Google, allereerst als verkoopmanager. In januari 2008 werd hij country manager Enterprise Benelux.
Het blijft altijd interessant om te lezen hoe vanuit een bepaald standpunt bekeken het gezichtsveld anders wordt en soms ook beperkt wordt. Want wie denkt dat Microsoft ‘pas’ komt kijken in de cloud ziet de historie niet. Wij waren al in de cloud toen Google nog opgericht moest worden. En ook op grote schaal: met Hotmail, onze e-mailservice die nu meer dan 400 miljoen gebruikers telt. Inmiddels biedt Microsoft meer dan 200 onlinediensten aan voor zakelijke gebruikers, educatie en consumenten. Daarvan hebben we ook veel meer gebruikers dan wie ook. Alleen al in Nederland gebruiken 160 scholen – in totaal 420.000 accounts – live@edu, Microsofts cloud-oplossing voor het onderwijs. Verder werken in Nederland enkele honderden zakelijke klanten met onze cloudapplicaties (Business Productivity Online Suite). Wereldwijd gaat het om meer dan 40 miljoen gebruikers. En voor elke gebruiker is er een 25GB SkyDrive voor opslag, gratis. Voor de goede orde: het gaat hier om toepassingen waarmee gebruikers 100 procent in de cloud werken. Anytime, anyplace, anywhere dus.
Helaas gaat die slogan niet altijd op, want de cloud staat niet altijd ter beschikking. Als er om de een of andere reden geen internetverbinding is, of als de aanbieder van de apps met een storing kampt. Maar als je ook geen €5 per uur wil betalen voor internettoegang in een hotel, is het toch erg handig als je gewoon kunt doorwerken. Vandaar dat we niet alleen 100 procent cloud services aanbieden, maar ook services in combinatie met reguliere software. Dat we hybride oplossingen kunnen bieden wordt soms wel eens uitgelegd als geen commitment voor de cloud. Onze benadering biedt de klant keuze. Die kan dus de cloud gebruiken naar eigen behoefte en migreren in eigen tempo. Werknemers stellen verschillende eisen aan functionaliteit, prestaties en zekerheid en zij werken op kantoor, thuis en onderweg met verschillende apparaten, van laptop tot mobiele telefoon.
Microsoft heeft zijn cloud services ontwikkeld vanuit een ‘enterprise-gedachte’. Dat betekent dat deze services voldoen aan wet- en regelgeving en toegesneden zijn op de behoeften van organisaties, zoals schaalbaarheid en beschikbaarheid. We zien daarbij ook een belangrijke rol voor de IT-manager die verantwoordelijk is voor de integratie van de cloudservices met de bedrijfsomgeving. Gemiddeld werken grotere bedrijven met zo’n 1000 tot 1500 applicaties en cloudservices moeten hier uiteraard naadloos op aansluiten. Ook willen bedrijven geen – of minimale – investeringen doen in trainingen voor medewerkers als een organisatie naar de cloud gaat.
En we staan natuurlijk niet stil. Zo komt nog dit jaar desktopbeheer als cloudservice beschikbaar en zullen ook servers via de cloud beheerd kunnen worden. En niet te vergeten Office in de cloud met Office Webapps.
Cloud computing is nodig voor het Nieuwe Werken, maar het gaat om méér dan technologie alleen. Samen met partners trekt Microsoft dit breder door ook te kijken naar organisatorische aspecten en managementvormen om het Nieuwe Werken een kans te geven binnen organisaties. Dat dit de juiste benadering is blijkt wel uit de 80.000 bezoekers die de afgelopen twee jaar bij ons op Schiphol zijn langsgekomen om naar het Nieuwe Werken te kijken en het te ervaren.
We zijn ervan overtuigd dat met onze aanpak organisaties hun eindgebruikers écht de maximale vrijheid kunnen geven.
Hans van der Meer
Marketing manager online services, Microsoft Nederland
Grappig om keer op keer optredens en publicaties van Erik de Muinck Keizer tegen te komen waarin hij zijn verhaal voornamelijk als tegengeluid naar Microsoft brengt. Terecht ook dat hij door deze opstelling dan weer eens op de vingers wordt getikt indien hij weer eens wat feiten vergeet te vertellen zodat het hele verhaal in het juiste perspectief wordt geplaatst. Waarom is Google niet gewoon trots op dat wat ze op dit moment hebben bereikt en waarom geen solide onderbouwing voor de ‘cloud only’ keuze waar Microsoft dat wel helder voor haar ‘cloud en services’ proposities neer weet te zetten?
Inderdaad is de ervaring dat een pure cloud benadering ook haar nadelen kan hebben, getuige het optreden van Erik zelf tijdens een ICT~Office event in Utrecht even geleden waar hij zijn presentatie niet helemaal kon afronden ivm het ontbreken van een (snelle) verbinding. Het is en blijft een keuze van de klant. Het is hij die bepaald of hij waarde hecht aan lokaal werken, zekerheid of flexibiliteit en in welke verhouding deze geleverd moeten worden. Het lijkt er op dit moment op dat Microsoft het op dat vlak niet slecht doet…
Laten Erik en Hans hun hoofd uit de wolken halen. De één verkoopt bullshit, de ander halve waarheden en FUD. Dit lijkt veel op het wedstrijdje van Microsoft NT versus Novell Netware van vroeger.
Voor het grootschalig aanbieden van de cloud diensten door deze twee bedrijven heb ik groot respect. Helaas, het zijn beide typisch Amerikaanse bedrijven met bijbehorende positieve en negatieve eigenschappen die je ook in hun diensten terug kan vinden. Bij hen moet je niet alleen de kleine lettertjes heel goed lezen maar vooral uitzoeken wat niet beschreven/verteld wordt.
Ik zou de functionele eisen eerst goed vaststellen voordat een eventuele keuze voor cloud diensten gemaakt wordt en daarbij ook even naar IBM kijken. Het concept van een hybride oplossing van MS is soms handiger, maar Google Apps is als cloud applicatie veel beter ontwikkeld. Bedenk ook dat met HTML5 het landschap er binnenkort weer anders uit komt te zien.