Ict-bedrijf Bull heeft zijn Tera 100supercomputer voor het eerst opgestart. Het maximum vermogen van de machine is 1,25 petaflops. Daarmee behoort de machine volgens de leverancier tot de krachtigste supercomputers ter wereld. De machine staat bij het Frans Atoomagentschap (CEA). Het is de eerste petaflop-supercomputer die is ontworpen en ontwikkeld in Europa.
De supercomputer bestaat uit 4300 Bullx S-serie servers en beschikt over 140.000 Intel Xeon 7500-processorkernen, 300 terabyte centraal geheugen en een totale opslagcapaciteit van meer dan 20 petabyte (1 petabyte staat gelijk aan 1000 terabyte). Volgens de leverancier is de verwerkingscapaciteit van 500 Gb per seconde naar een Global File System een wereldrecord voor dit type supercomputer. Die verwerkingsnelheid van informatie is volgens Bull gelijk aan een miljoen mensen die tegelijk HD-films kijken en de opslagcapaciteit zou gelijk zijn aan de opslag van 25 miljard boeken.
De machine, waarvan de ontwikkeling ruim twee jaar heeft geduurd, wordt gebruikt om aanvallen met atoomwapens te simuleren. Dat is onderdeel van een programma van de Franse overheid om Europa zo goed mogelijk te beschermen tegen atoomwapens.
Snelste?
Bull claimt de drie na snelste supercomputer ter wereld te hebben gebouwd. Er circuleren verschillende ranglijsten van snelste supercomputers. Vaak worden verschillende meetmethoden gebruikt, maar de aanspraak van Bull lijkt wat overdreven. De titel ‘snelste supercomputer van Europa’ doet waarschijnlijk meer recht aan de prestaties van de machine van Bull.