Bulgarije is het best presterende land uit Oost-Europa op het gebied van ict-uitbesteding. Het land zag de markt in 2009 aantrekken, waarbij naast de vraag naar ict-diensten de inkomsten uit business process outsourcing (bpo) toenamen. De groeitrend zal naar verwachting in 2010 aanhouden, al hangt dit ook af van de vraag of de Bulgaarse economie dit jaar niet te ver terugvalt.
Terwijl andere sectoren worstelen met faillissementen, ontslagen en andere ellende, doet de outsourcingsector het in Bulgarije wonderwel goed. De Bulgaarse kwaliteitskrant Kapital liet recent in een groot artikel verschillende directeuren aan het woord. General Manager Iravan Hira van het klantenservicecentrum van Hewlett Packard, dat in 2006 in Sofia werd gevestigd, vertelt dat het personeelsbestand in 2009 van duizend aanzwol tot 2100 mensen.
Bpo
De groei geldt ook voor firma's die niet onder de hoede van een grote multinational vallen. Zoals de Sofica-group, die zich vooral richt op het uitbesteden van business processen. Er werken 450 mensen, twee keer zoveel als in 2008, aldus directeur Stefan Boemov. Wel is er een verandering in werkwijze te zien, zo meldt Kapital. Er wordt veel meer aangeboden. Waarbij niet alleen gekeken wordt naar diensten op ict-gebied maar naar alle processen in het zakelijk verkeer (bpo: business process outsourcing). 'Steeds meer grote international firma's vertrouwen ons ook het digitale bestuur van hun logistieke centra toe', aldus HP directeur Irivan Hira. En de Sofica-Groep biedt bijvoorbeeld ook diensten in de Russische taal aan. Boemov: 'Rusland is een potentiële markt die vrij gemakkelijk vanuit Bulgarije bediend zou kunnen worden.' Zowel Hira als Boemov en nog wat andere directeuren die in het artikel aan bod komen, menen dat deze groeitrend ook in 2010 zal aanhouden.
Wat betreft de gehele economie denken economen daarentegen juist de andere kant op. In Bulgarije is de economische crisis vertraagd op gang gekomen. Terwijl het in West-Europa weer de goeie kant opgaat, zou Bulgarije juist dit jaar rake klappen krijgen. Dat gebeurde al in de onroerende goed sector en de transportwereld, waar vooral kleine bedrijven massaal failliet gingen.
Geen domme blondjes
Bulgarije heeft een goed onderwijssysteem als het gaat om elektronica en computerwetenschappen. Er zijn meer dan 47 universiteiten in Bulgarije, in 26 verschillende steden. Gemiddeld studeren daar vijfduizend studenten computerwetenschappen en nog eens vijfduizend electrical engineering, wiskunde, natuurkunde of biotechnologie. Volgens de Wereldbank scoort het land hoog op wetenschappelijk niveau. Daar zou het op de vijfde plaats in de wereld staan. Als het gaat om wiskundig talent, komt Bulgarije op nummer elf. In een speech over de Bulgaars-Amerikaanse betrekkingen, duidde ook VS-ambassadeur in Bulgarije op het hoge niveau van de voormalige satellietstaat. Hij roemde het feit dat er in Bulgarije twintigduizend it-professionals werken, wat het land op nummer drie van de wereldranglijst zet als het gaat om het aantal gecertificeerd ict'ers per hoofd van de bevolking. Bulgarije staat op nummer 8 qua absolute cijfers.
Lees ook: Offshoring: waarom niet Bulgarije?
Alle 13 goed
Uit A.T. Kearney's Global Services Location Index, een top vijftig van de beste outsourcing plekken ter wereld, blijkt Bulgarije met een dertiende plek het hoogst genoteerde Oost-Europese land. Het gaat daarbij om activiteiten als it-diensten en support, helpdesks en infrastructuurbeheer. Het Amerikaanse adviesbureau noemde Bulgarije expliciet als de outsourcing-ster in Oost-Europa vanwege de salarissen, infrastructuur en belastingen. Al wordt het land nog steeds flink overschaduwd door giganten als India, China en Maleisië, de top drie van de offshore-index.
“in 2009 gemiddeld veertig tot vijftig mensen per dag aangenomen werden, waardoor het personeelsbestand van duizend aanzwol tot 2100 mensen.”
Volgens mij klopt er iets niet, 1100 mensen erbij op een jaar dat is 25 per week.
Ik weet niet in hoeverre Bulgarije een ICT-land is, maar zijn ze niet nog maar net uit de kinderschoenen aan het gekropen? In dat geval is het succes van outsourcing een gevolg van de hype die het hier ook had, iedereen rent achter elkaar aan hetgeen voor hogere omzetten zorgt. De terugslag van de uit elkaar barstende bubble moeten ze in dat geval dus nog krijgen.