De aankomende verkiezingen zijn voor eindgebruikers een ideale gelegenheid om invloed uit te oefenen op beleidskeuzes ten aanzien van open source. Natuurlijk, elke lokale politieke partij heeft wel ergens een Joomla!-site draaien. Maar welke partij gaat straks op landelijk niveau het hardst aan de open source-kar trekken?
Wanneer je zoekt met de speciale Google-zoekmachine voor verkiezingsprogramma 2010 op de term 'source', dan komen er vier partijen tevoorschijn: PvdA, D66, De Piratenpartij en Groen Links. De overige partijen hebben open source kennelijk niet op hun politieke agenda staan.
En de SP dan, zul je je afvragen? Goed, gezocht op 'open' in het verkiezingsprogramma van de SP levert op dat de SP voorstander is van open standaarden. Vreemd genoeg ontbreekt een eervolle vermelding van open source in dit programma, gezien het feit dat de SP regelmatig in het nieuws is met betrekking tot open source.
Het CDA en de Christen Unie laten het afweten in deze zoektocht, hoewel zij de motie Vendrik uit 2002 van Groen Links mede ondertekend hebben. Nu we het toch over Groen Links hebben. Zij geven in ieder geval zelf het goede voorbeeld door hun landelijke website met Drupal op te zetten.
Maar dan verscheen in maart ineens De Piratenpartij op het Nederlandse toneel. Deze van oorsprong Zweedse partij heeft als een van de kernpunten om de overheid open en inzichtelijk te maken. Hierbij staat open source hoog in het vaandel. Hoewel ingegeven door de val van het huidige kabinet, komt de deelname aan de komende verkiezingen op een goed moment nu net bekend geworden is dat de toekomst van het programma NOiV onduidelijk is. Verder houdt Richard Stallman, de oprichter van de Free Software Foundation, een nauw oogje in het zeil om ervoor te zorgen dat de GPL niet in gevaar komt door de plannen van De Piratenpartij.
Kortom, ruime keuze dus voor eindgebruikers die willen losbreken uit hun vendor lockin-situatie. Als belastingbetaler betaal je per slot van rekening indirect, en misschien ongewild, mee aan licenties van closed source-producten die de overheid aanschaft of in gebruik heeft.
Voor mij is ’t in elk geval niet ‘misschien’, maar een zekerheid dat ik ongewild meebetaal aan ’t belonen van Microsoft voor zijn FUD, lock-in, malware gevoelige besturingssystemen en andere ongewenste bezigheden.
Net als bij ’t betalen van normale belasting, waarbij je mag aangeven dat jouw belastinggeld alternatief gebruikt moet worden (wat slechts een administratief gegeven is, zolang weinig mensen daar gebruik van maken) en niet voor defensie, zou ik ook de mogelijkheid willen zien dat er (slechts administratief gezien dan, zolang weinig mensen daar gebruik van maken) geen cent van mijn belastinggeld naar Closed Source gaat – in elk geval voor wat betreft niet-geheel Nederlandse softwarebedrijven.
Verder is GL natuurlijk ook een goede keuze als je een zier om een gezonde aarde geeft die de basis is voor een prettig leven.
Als belastingbetaler betaal ik aan heel veel dingen mee waar ik het niet mee eens ben, maar dat even terzijde…
Maar wil ik wel betalen voor open source?
Ik ben absoluut voorstander van open standaarden, maar of deze nu geïmplementeerd zijn middels open- of closed source zal mij eigenlijk worst wezen.
Wanneer een closed source product doet wat ik wil, en het voldoet aan de open standaarden voor mijn omgeving, waarom zou ik dan een open source product moeten kiezen welke eerst nog aangepast moet worden door een leverancier?
Als gebruiker, en de overheid zie ik ook als een gebruiker, moet je focussen op een product dat werkt en voldoet aan de door jou gewenste functionaliteit. Dit kant en klare closed product is netto misschien nog wel goedkoper dan het open source product + de aanbestedingskosten voor het aanpassen van dit product naar de eisen + het onderhoudscontract wat men je vervolgens aan probeert te smeren.
Begrijp met niet verkeerd, ik heb niets tegen open source.
Maar ik ben er nog lang niet van overtuigd dat open source de heilige graal is. Wanneer je zo de artikelen bekijkt op de computable site, gaat er aardig wat geld om in de aanbestedingen van de migratieprojecten, de uitvoer en het onderhoud van al deze open source. Zo af en toe bekruipt mij het angstige gevoel dat een aantal bedrijven alleen maar business voor zichzelf aan het creëren zijn door alles op basis van open source te adviseren.
@PaVaKe
Wat je hier op de computable site leest is in feite niets anders dan een veredelde reclamebrochure met wat matig geschreven stukjes van mensen die blijkbaar niet al te veel binding met de praktijk hebben. Dus afgaan op de verhalen is bijzonder naief te noemen. Als je echt wilt weten hoe het zit ga dan met de mensen die er zelf midden in zitten praten en vragen hoe het echt zit. Die kunnen iig de nuances aangeven want uit eigen ervaring kan ik zeggen dat OSS vaak maar een marginale rol heeft in een project en het eerder op de planning en uitvoering in zijn geheel aan komt.
Wat de politiek betreft wordt er voor ICT al zoveel gelobby’d door (grotere) organisaties dat zo’n beetje alle partijen wel hun wereldbeeld geloven. Af en toe zie je wel eens dat een enkeling in de politiek een ander standpunt heeft maar dat 9 van de 10 keer afketst op een pantser van politieke belangen.
Als er al iets belangrijk is mbt politiek en ICT is dat de politiek meer kennis moet gaan opdoen van ICT zodat zij niet volledig afhankelijk zijn van bedrijven / onderzoeksburo’s die overduidelijk een eigen agenda hebben.
Rijksoverheid lijkt me een goed voorbeeld (van een stem van de overheid mbt OS):
zie ook: Passend bij beleid: open standaarden en open source
http://www.vernieuwingrijksdienst.nl/actueel/nieuwsberichten/nieuws/nieuws-mei/nominatie-computable