In vergelijking met bedrijven uit andere sectoren gaan ict-werkgevers slecht om met hun personeel. Dat zegt René Gerhardus van zakenblad Incompany. Het gemakkelijk ontslaan van werknemers is een van de redenen waarom een groot deel van de ict-bedrijven is verdwenen uit de top van de Incompany 500. Dat is een ranglijst van de aantrekkingskracht van werkgevers.
De lijst is samengesteld nadat het zakenblad 3300 hogeropgeleiden vroeg met welk bedrijf zij het liefst zaken doen. Voor 2 procent van de ondervraagden is dat een ict-bedrijf. Vijf jaar geleden was dat 5 procent. Zo stonden Logica, Dell, Atos Origin en Ordina voorheen nog in de top honderd, maar zijn zij daar nu uit verdwenen. Zij staan achtereenvolgens op plek 112, 114, 145 en 171. Voor KPN is niets veranderd: dit bedrijf staat net als vorig jaar op de zesde plaats.
Volgens Gerhardus komt de dalende aantrekkingskracht van ict-bedrijven door de manier waarop zij omgaan met hun personeelsleden. Ook noemt hij maatschappelijke omstandigheden, het bezuinigen op communicatie en het niet onderhouden van reputaties als oorzaken.
Aantrekkingskracht
Bedrijven die het welzijn van werknemers ondergeschikt maken aan financiële belangen, zouden in elk geval snel in aantrekkingskracht dalen. ‘Een bedrijf als Logica is gewoon veel harder dan Capgemini’, zegt de hoofdredacteur. ‘Bedrijven in deze sector gaan met jonge mensen om alsof het computers zijn: als ze niet meer nodig zijn, worden ze eruitgegooid.’
Capgemini en dochterbedrijf Sogeti zouden het wat dat betreft beter aanpakken. Zij zouden zich meer richten op de belangen van werknemers en hechten waarden aan langetermijndoelstellingen. Gerhardus: ‘Zij staan daardoor nog in de top vijftig van bedrijven waar mensen graag willen werken.’
Beïnvloeden
Bedrijven die weinig rekeninghouden met hun personeel, krijgen het de komende tijd moeilijk, verwacht Gerhardus. ‘Zij kunnen moeilijker personeel vinden dan werkgevers die wel in de top honderd staan’, zegt hij.
Woordvoerder Christoph Linke van Logica kan zich niet echt vinden in de uitspraken van Gerhardus. Zijn bedrijf stond vorig jaar op de honderdste plaats in de lijst en is nu gedaald naar 112. ‘We zoeken op dit moment honderden ict’ers en dat verloopt redelijk succesvol’, stelt Linke. ‘Ik denk dat werkzoekenden zich niet zomaar door een onderzoek laten beïnvloeden. Ze baseren zich meer op gesprekken met collega’s en wat zij via hun netwerk over een werkgever horen.’
Uit ander onderzoek van Incompany bleek eind vorig jaar al dat ict-werknemers het meest tevreden zijn als zij bij Sogeti werken. In het onderzoek werden vragen gesteld over functie, arbeidsvoorwaarden, carrièreperspectief en bedrijfscultuur. Volgens de onderzoekers zou de hoge mate van tevredenheid grotendeels te danken zijn aan de open communicatie die de werkgever ook in economisch moeilijke tijden hanteerde.