Recentelijk onderzoek van Research Now, in opdracht van de Amerikaanse service provider GIPS, over het gebruik van videoconferencing-software onder zakelijke gebruikers, toont aan dat 79 procent van hen gebruik maakt van gratis oplossingen als Skype, Yahoo, Gmail en AOL. Van deze groep besluit 40 procent dat zij binnen twee jaar een zakelijke videoconferenctieoplossing willen aanschaffen. Dat is een opmerkelijk hoog percentage, waar ik graag een aantal korte opmerkingen over wil maken.
Nu gaat het hier om onderzoek onder 1200 zakelijke gebruikers uit Noord-Amerika, Japan, Zuid Korea en China, maar ook in Europa is deze trend zichtbaar. Voor aanbieders van professionele oplossingen is het zaak deze bedrijven maatwerk te leveren. Vooral voor het midden- en kleinbedrijf waren tot voor kort weinig passende oplossingen te vinden. Videoconferencing en alle diensten daar omheen waren vooral gericht op middelgrote tot grote organisaties. Deze organisaties hebben meer mogelijkheden om een solide business case te bouwen met een bewezen ROI. Voor het midden- en kleinbedrijf is dit een stuk lastiger en ondernemers voelen zich daardoor minder aangesproken en kiezen voor gratis toepassingen.
Ik merk dat we nu op een keerpunt staan. Er komen steeds meer betaalbare, op industriestandaarden gebaseerde, oplossingen beschikbaar die HD-kwaliteit videoconferencing bieden. De daaraan gekoppelde dienstenpakketten zijn uitgebreid en toch uitermate toegankelijk voor kleinere organisaties. En juist in die beeldkwaliteit en uitgebreide service zit het verschil met de gratis videoconferencing-software. Immers is communicatie 65 procent non-verbaal en 35 procent verbaal. Niets is vervelender dan een matige beeldkwaliteit waardoor een deel van de boodschap niet goed overkomt. Daarnaast is het soms noodzakelijk om met meerdere mensen tegelijk te kunnen communiceren en bijvoorbeeld een presentatie met elkaar te delen. Iets wat met de gratis oplossingen niet lukt. En wat nu als de ene gebruiker Skype gebruikt en de andere Yahoo of bijvoorbeeld een oplossing van een hardwareleverancier. Hoe communiceer je dan met elkaar?
Naast al deze praktische voordelen van professionele pakketten speelt ook nog het voor bedrijven zeer belangrijke veiligheidsissue. Je communiceert bij gebruik van gratis pakketten namelijk via het publieke net, waarbij je het risico loopt dat gegevens kunnen worden onderschept. Vaak gaat het hier om peer-to-peer oplossingen, waarbij een deel van de capaciteit van de computer gebruikt wordt om de uiteindelijke dienst beschikbaar te maken. Daarbij is het risico dat de dienst ineens niet beschikbaar is altijd aanwezig. Niets is vervelender dan halverwege een belangrijk gesprek afgebroken worden, waardoor op geen enkele manier opnieuw verbinding gemaakt kan worden. Je bent als gebruiker dan op je eigen technisch oplossingsvermogen aangewezen.
Begrijp me niet verkeerd, er is niets mis met de gratis oplossingen waarvan veel bedrijven nu gebruik maken. Het is voor hen de eerste kennismaking met het medium en de voordelen van de technologie. En zodra je hebt ervaren wat voor voordelen en gemak deze manier van communiceren biedt, dan ben je overtuigd. Als organisatie is het dan van belang om kritisch te kijken naar de inzet van de technologie. Een professioneel pakket biedt gebruikers maatwerk en verankert video al snel als betrouwbaar en efficiënt communicatiemiddel. Maatwerk is noodzakelijk om als onderneming verzekerd te zijn van een gedegen en kwalitatieve oplossing waarmee je nog jaren vooruit kan. Voor professionele aanbieders van deze oplossingen is het zaak om dit inzicht voor ondernemers zichtbaar te maken. Daarbij geldt: zien is geloven, daar ben ik van overtuigd.