De deelnemers aan het World Congress on Information Technology (WCIT) hebben het congres afgesloten met een gezamenlijke verklaring over de toekomst van ict. In de zogenoemde Verklaring van Amsterdam zijn vier speerpunten geformuleerd. Daarmee hoopt de organisatie aan de hand van informatietechnologie een duurzame toekomst met toegang tot informatie voor iedereen te bereiken. Het congres vond van 25 tot en met 27 mei plaats in de Amsterdamse RAI.
De vier ambitieuze doelstellingen werden opgesteld in overleg met de ongeveer tweeduizend deelnemers aan het congres. Het eerste doel is het met ict stimuleren van duurzame economische ontwikkeling. Daarmee moeten bijvoorbeeld de groeiende werkloosheid en de toenemende overheidstekorten worden aangepakt.
Het tweede punt van de Verklaring van Amsterdam heeft betrekking op de duurzaamheid van de economie en de vermindering van de energiebehoefte en kooldioxide-emissie. Overheden zouden hun energieverbruik met tenminste 30 procent moeten verminderen, aldus de tekst. Ook vinden de deelnemers dat het gebruik van slimme energiesystemen moet worden gestimuleerd.
Rechten
De kwaliteit van het leven is het derde punt van de verklaring. Achtergestelde bevolkingsgroepen en landen moeten toegang krijgen tot ict-diensten, zoals toepassingen voor gezondheidszorg op afstand. Ook moeten overheden de rechten van consumenten in de digitale wereld voor 2012 vastleggen. Bescherming van privégegevens moeten worden gewaarborgd.
Als laatste roepen de deelnemers aan de WCIT 2010 op om met ict de voordelen van de wereldeconomie beter te benutten. Dat kan door te investeren in snelle ict-infrastructuur en het met automatisering helpen van mensen in ontwikkelingslanden.
Montreal
Het volgende World Congress on Information Technology vindt plaats in 2012 in de Canadese stad Montreal. Bij de sluitingsceremonie van WCIT 2010 in de RAI werd de organisatie officieel aan de Canadezen overgedragen.
Een schijbaar belangrijk IT congres, hebben we iets gemist?
Ik hoor, lees, zie er bijna niets over in onze Vakpers.
Sjonge, hier kan zo zo’n beetje de hele ICT industrie alle tien haar dikke vingers de komende jaren – likkebaardend – bij aflikken.
Maar, uh, by the way, hoe moeten overheden privacy, vertrouwen enzovoort van ‘hun’ individuele burgers eigenlijk duurzaam gaan invullen? “Trust and security are the foundations on which our economic and social lives are built” – zo meldt de verklaring terecht. Maar de verklaring gaat – als ik het goed heb begrepen – niet of nauwelijks verder dan het stelselmatig invullen van de belangen van de ICT idustrie. Daarbij is weliswaar niet uitgesloten dat overheden en burgers belangrijk geholpen worden, maar het staat niet voorop.
Ik hoop toch zo dat ik de verklaring helemaal verkeerd begrepen heb…