Qwise, specialist op het gebied van centralisatie en virtualisatie, heeft voor een grote overheidsdienst een praktische oplossing ontwikkeld om de software die blinden en slechtzienden in staat stelt een computer te gebruiken, te integreren in een standaard gevirtualiseerde omgeving onder Citrix. Dit betekent dat er voor mensen met een visuele beperking nu geen uitzondering meer in de kantoorautomatisering vereist is. De oplossing is eenvoudig inzetbaar voor alle organisaties met een Citrix-omgeving waar visueel beperkten werkzaam zijn.
Voor mensen die blind of visueel beperkt zijn, was het tot voor kort vrijwel niet mogelijk om met een kantoorautomatiseringomgeving onder Citrix te werken. De software die nodig is om te communiceren met het toetsenbord en de speakers werkt niet zomaar in een Citrix-omgeving. Dit betekende dat voor medewerkers met een visuele beperking in de totale kantoorautomatisering een aparte werkplek moest worden gecreëerd met 100% maatwerk. Dat leidde onder meer tot extra beheerinspanningen plus de nodige veiligheidsrisico’s, omdat in het centrale beveiligingssysteem een uitzondering gemaakt moest worden. Bovendien miste deze werkplek virtualisatievoordelen als hogere snelheid, remote beheer en centrale update.
System engineer Marcel van Loon van Qwise heeft de oplossing voor de overheidsdienst ontwikkeld om hun kantoorautomatiseringomgeving zodanig in te richten dat de applicaties voor blinden en slechtzienden probleemloos functioneren binnen Citrix en RES Software, ook vanaf een eventuele thuiswerkplek. De betreffende werkplek hoeft nauwelijks geconfigureerd te worden en draait mee in het centrale beheer, inclusief beveiliging. Alleen de software die nodig is om te communiceren met het braillekeyboard, de speakers die de medewerker feedback geven en de Citrix/RES Software-omgeving, behoeven configuratie.
Beheerbare, robuuste en centrale oplossing
De opdrachtgever is enthousiast over de oplossing die door Qwise is uitgevoerd en die de volledige Citrix-functionaliteit voor blinde medewerkers openstelt. Voorheen kon een medewerker met een visuele beperking maar heel beperkt en met veel aanpassingen aan het werk met de centrale applicaties. Het beheer kostte daarbij meer tijd en elke uitzondering betekende ook een veiligheidsrisico. De nieuwe oplossing levert een beheerbare, robuuste en centrale manier op om de totale omgeving voor deze medewerker te ontsluiten, zonder concessies te hoeven doen aan de veiligheid, flexibiliteit en beschikbaarheid van die omgeving.