De bijdrage van de ict-sector aan het bruto binnenlands product (bbp) ligt in Europa fors lager dan in de VS en Japan. In Europa draagt de sector voor 4,8 procent bij aan het bruto binnenlands product. In de VS en Japan ligt dat percentage respectievelijk op 6,4 en 6,8 procent. Dat blijkt uit een rapport van de Europese Commissie dat is gepresenteerd tijdens het congres WCIT in Amsterdam.
Ict-bedrijven in de 27 lidstaten van de Europese Unie dragen gezamenlijk voor 592,7 miljard euro bij aan de Europese economie. Het gaat om inkomsten uit ict-diensten en de verkoop van hard- en software. Daarbij zijn ook de resultaten van telecommunicatiebedrijven meegerekend.
Het rapport met de naam Europe's Digital Competiveness Report belicht de concurrentiepositie van de Europese ict-sector ten opzichte van de VS en Japan.
Het document wordt gebruikt bij de totstandkoming van toekomstig automatiseringsbeleid in Brussel. De onderzoekers willen duiden dat de ict-sector een belangrijke economische peiler is van de Europese economie. Volgens hen is de sector verantwoordelijk voor een kwart van de zakelijke investeringen in onderzoek en ontwikkeling (R&D) binnen Europa.
Nederland breedbandland
'Nederland loopt voorop in de ontwikkeling tot informatiemaatschappij.' Dat schrijven de onderzoekers in een samenvatting waarin per lidstaat wordt gekeken naar de ict-ontwikkeling. De Nederlandse ict-sector behaalt volgens het rapport 'goede scores op de meeste meetpunten.' Het gaat bijvoorbeeld om stimulering door de overheid. Programma's zoals het NUP (Nationaal Uitvoeringsprogramma Dienstverlening), eGovernment en een centaal overheidsloket waar bedrijven hun facturen elektronisch kunnen indienen, worden genoemd.
Verder wordt Nederland genoemd als 'een van de leiders op het gebied van breedbandverbindingen.' Met een dekking van 90 procent van de huishoudens laat het binnen de EU alleen Denemarken voor zich. Ook het percentage van mensen dat nooit internet gebruikt, ligt met 10 procent ruim onder het Europese gemiddelde van 30 procent.
Kroes: ‘investeer’
Dinsdag 25 mei 2010 zei eurocommissaris Neelie Kroes tijdens de opening van WCIT dat Europa nu moet investeren in ict, anders wordt het ingehaald door andere landen.
Het is logisch dat in de VS de bijdrage van de ict-sector aan het bruto binnenland product hoger is dan in Europa. Amerikaanse ICT bedrijven als Microsoft, HP, Dell, IBM, Apple en RedHat hebben een groot wereldwijd marktaandeel, dat is niet snel in te halen door Europese bedrijven.
Logisch, bijna alle Amerikaanse toko’s maken gebruik van outsourcing of halen goedkope krachten uit bijvoorbeeld India over. (lang leve de H1B visa’s)
Dit is een trend waar wij helaas ook tegenaan zullen lopen.
Komt omdat er 77000 ict’r thuis zonder werk zitten!
De overheid eist bij aanbestedingen dat bedrijven minimaal 3jaar winst maken. Bij een opdracht/order terugloop krijg je dus automatisch ontslag, want elk bedrijf wil de overheid als klant behouden.
@Marco daarbij komt nog dat er in Europa bedrijven marktaandeel proberen te krijgen met de inzet of ontwikkeling van gratis of weinig kostende (om maar te kunnen concureren met de vertrouwde Amerikaanse merken) opensource-applicaties. Deze leveren geen/weinig licentie omzet en dragen geen btw opbrengsten bij.