In de eerste drie maanden van 2010 werden 29,5 procent minder servers van Sun Microsystems verkocht dan een jaar eerder. Technologiebedrijf Oracle, dat Sun in april 2009 overnam, boekte in het eerste kwartaal van 2010 bijna 39 procent minder omzet uit de verkoop van de servers. Ook branchegenoot IBM zag zijn serververkoop en bijgaande omzet van servers stagneren. De verkoop- en omzetdalingen zijn opmerkelijk, omdat de totale servermarkt flink groeit ten opzichte van het eerste kwartaal van 2009. Dat becijferen analisten van Gartner.
Wereldwijd is in het eerste kwartaal van 2010 23 procent meer serverapparatuur verkocht dan een jaar eerder. Hardwareleverancier IBM werd in deze periode voorbijgestreefd door zijn rivaal HP, die een marktaandeel had van 31,5 procent. Dell volgt op de derde plaats, gevolgd door Fujitsu en Oracle/Sun.
Gezamenlijk boekten de diverse serverfabrikanten 6 procent meer omzet. Dat is voornamelijk toe te schrijven aan de verrichtingen van Dell en HP. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2009 boekte Dell 35,5 procent meer omzet en HP 15,9 procent. IBM en Oracle/Sun waren de enige grote leveranciers die hun omzet zagen dalen.
Met dank aan x86
De groei in de markt is voornamelijk te danken aan de vraag naar x86-gebaseerde serverhardware. De vraag naar niet-x86-platforms nam in het eerste kwartaal van 2010 zelfs af. Grootste groei werd genoteerd bij de verkoop van bladeservers. Daarvan werden er 23,7 procent meer verkocht, waardoor de omzet uit dergelijke servers steeg met bijna 41 procent.
De analisten melden dat de servermarkt weliswaar weer groeit, maar niet in dezelfde mate als bijvoorbeeld in het begin van 2008. Ook zouden er grote regionale verschillen zijn, waarbij in Azië de markt 'voortkabbelt', sommige volwassen markten zoals de VS boven verwachting presteren en andere markten wisselende resultaten tonen. In Europa, het Midden-Oosten en Afrika steeg de omzet met 6,6 procent.
Door onduidelijkheid over de plannen van Oracle met het assortiment van Sun kan ik me voorstellen dat veel bedrijven gekozen hebben voor een ander merk. Het plan van Oracle om een reeks servers uit het assortiment te halen zal de verkopen hiervan ook geen goed doen. Zie https://www.computable.nl/artikel/ict_topics/infrastructuur/3348735/2379248/bit-is-niet-blij-met-oracles-sunbeleid.html
Vanwege hun aanbod van opslagsystemen gebaseerd op ZFS denk ik dat hierin hun verkopen juist zijn toegenomen.