Bij het gebruik van open source software en open standaarden lopen overheden in verschillende landen tegen dezelfde problemen aan. Dat bleek tijdens een bijeenkomst over het plan Nederland Open in Verbinding (NOiV) tijdens het World Congress on IT (WCIT). Volgens het programmabureau NOiV gaat het goed met het Nederlandse actieplan, maar moet er wel nog veel gebeuren.
De Deense overheid werkt net als Nederland aan een lijst met open standaarden die overheden verplicht moeten gebruiken. Het vaststellen welk standaarden dat moeten zijn is nog niet altijd even gemakkelijk, vertelt projectmanager Martin Jensen Buch van de National IT and Telecom Agency. ‘Een commissie heeft de documentstandaarden die geselecteerd waren bekeken, maar vond geen van de standaarden volwassen genoeg om te verplichten. Dat kwam omdat deze standaarden of nog te weinig gebruikt werden of nog steeds in ontwikkeling zijn.' In april 2011 kijkt de commissie opnieuw naar de lijst.
Programmamanager Ineke Schop van het Nederlandse programmabureau herkent de problemen die Buch beschrijft. ‘Dit probleem speelt bijvoorbeeld bij het Open Document Format (ODF). Je kan een businessmanager niet uitleggen dat hij ODF moet gebruiken omdat het open is. Je moet hem een context uitleggen wanneer hij de standaard moet gebruiken, bijvoorbeeld omdat het uitwisselen van bestanden makkelijker wordt.'
Toegezegd
Daarnaast vertelde Buch dat de Deense gemeenten wel toegezegd hebben de standaarden op de lijst te gebruiken. ‘Maar dat wil niet zeggen dat het gebeurt.' Dat is een probleem waar het Nederlandse programmabureau ook mee kampt. Uit het laatste onderzoek over het actieplan, bleek dat weliswaar 72 procent van de respondenten leveranciersonafhankelijk belangrijk tot zeer belangrijk vindt, maar slechts 37 procent dat ook vindt over het gebruik van open source software.
Actieplan Nederland open in verbinding (NOIV)
In december 2007 werd het actieplan ‘Nederland open in verbinding' door de Tweede Kamer aangenomen. Het plan van PvdA'er Frank Heemskerk heeft tot doel het gebruik van open standaarden en open source software bij de (semi-)publieke overheid te versnellen. Heemskerk wil de interoperabiliteit binnen de overheid vergroten door het gebruik van open standaarden en de afhankelijkheid van leveranciers te verminderen door het gebruik van open source software. Zo wil hij bovendien een ‘gelijk speelveld op de softwaremarkt bevorderen.
@Rob: Je doelt hier op OOXML? Zo ja, dat wordt zelfs door Microsoft Office niet (volledig) ondersteund. Daarnaast is de documentatie niet volledig, er wordt verwezen naar gesloten documentatie. Zo open is dat dus niet en er valt dus niets in te kopen bij andere leveranciers en je kunt het werk ook niet door anderen laten doen: Zij beschikken niet over (alle) documentatie.
Zeker als NL-overheid wil je niet volledig afhankelijk zijn van buitenlandse partijen. Waarom alle kennis en kunde in het buitenland beleggen wanneer je dat ook naar NL kan halen? Zorg voor werkgelegenheid in NL, daar heb je in NL wat aan.
@Frank: En wat voor last ondervind ik van de door jou gesignaleerder gebreken bij het gebruik van de Open XML SDK? Wat kan ik precies niet?
Bovendien een reden temeer om in een soort warenwet (maar in ieder geval voor zichzelf) te formuleren waren een product i.c. een formaat standaard aan moet voldoen. Open XML is dan inderdaad open, maar dat hoeft niet eens een eis te zijn, wat mij betreft. Maar dat is heel wat anders dan een overheid op het niveau van documentformaten laten bepalen welke standaarden wel en niet gebruikt mogen worden. Als je dat nuttig wil maken moet je van je burgers en ambtenaren in aanvulling een soort newspeak gaan eisen en dat gaan ze godzijdank niet redden.
Dit hele gedoe over open standaarden zit gewoon een abstractie-niveau te laag en kannabaliseert op dingen die wel dringend moeten gebeuren.
@ Rob,
een “standaard” waar patentproblemen in zitten en die een dokumentatie heeft van 7000 pagina’s, die door omkoping tot “standaard” verheven is, ik kan me niets slechters voorstellen.
Wanneer MS zich korrekt gedraagt heb ik niets tegen dat bedrijf maar het heeft bewezen dat het vele jaren lang praktijken bezigt die zeer bedenkelijk zijn.
Als je wilt weten waarom open standaards zo belangrijk zijn lees dan wat over schroefmaten (boutje m4) en de chaos voor er een standaard was.
Ik vind het wel stoer dat bij de Genomineerde ICT-projecten van het jaar 2010 het open source Hippo CMS genomineerd is “Cms Overheidscommunicatie Nieuwe Stijl”:
https://www.computable.nl/artikel/ict_topics/ictbranche/3361861/2379258/nominaties-computable-awards-zijn-bekend.html
Ik denk dat positieve succes story’s heel goed kunnen helpen & aantonen dat open source (meer dan) een valide keuze is.
Zo Rob Koelmans, volgens mij heb jij een Abbo op deze pagina… 😉