Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in het eerste kwartaal van 2010 een pilot uitgevoerd met de Google Apps Premier Suite. Dat zegt manager Erik de Muinck Keizer van Google Enterprise Benelux. 'Het ministerie heeft toen de eerste batch aan gebruikers afgenomen', zo vertelt hij in een vraaggesprek met Computable.
De topman 'neemt aan' dat de pilot zal worden uitgebreid. 'Ze zijn nu bezig met een proof of concept met vijfhonderd gebruikers en ik neem aan dat ze dat doen met de bedoeling om uit te breiden. Buitenlandse Zaken is bij uitstek een organisatie waarbij een cloud oplossing enorm voor de hand ligt.'
Wanneer het ministerie een besluit neemt over het al dan niet voortzetten van de pilot, wil De Muinck Keizer niet zeggen: 'Dat is een proces dat op gang is gebracht, maar er is geen formele datum bepaald waarop een besluit wordt genomen. Het is iets wat nu speelt.'
‘Eerste stapje’
De Muinck Keizer kan niet zeggen of het de bedoeling is dat het hele ministerie overstapt op Google Apps. 'De gebruikers die nu aan de pilot deelnemen, zitten in de hele organisatie', zo vertelt hij. Volgens de Google-manager is de pilot tot nu toe beperkt gebleven tot het ministerie van Buitenlandse Zaken: 'Buitenlandse Zaken heeft een eerste stapje daarin gemaakt. We moeten verder zien hoe dat zich ontwikkelt. We voeren vanzelfsprekend wel gesprekken met de centrale overheid, met bijna alle cio's van de verschillende departementen, en ook met degene die daar boven zit.'
Veertig euro per gebruiker per jaar
Het ministerie van Buitenlandse Zaken betaalt voor de pilot. 'De Google Apps Premier Suite is geen gratis oplossing. We vragen er, ook aan overheden, veertig euro per jaar per gebruiker voor, zoals we dat doen bij bedrijven. Het is alleen een gratis toepassing voor educatieve instellingen zoals universiteiten en hogescholen. Maar niet voor overheden.'
Google Apps voor Overheden bevat online e-mail, kantoorapplicaties, agendafunctionaliteiten, websitebeheermogelijkheden en functionaliteit voor het beveiligd delen van video's.
1. Europese aanbestedingsregels?
2. Toch wel triest dat een bedrijf zo extreem in de publiciteit te moeten treden over zo’n kleine pilot bij…
3. Wat is er met het ooit o zo gesloten BZ gebeurd, waar zelfs op ambassades aparte PC stonden voor internet…
Zit de AIVD te slapen of zo?
@Cram
1. €40 * 500 gebruikers = € 20.000! 😉
2. eens!
3. tsja tijden veranderen, wellicht worden ze daar ook eens realistisch over mogelijke risico’s!
Want wake up anderen, denk je echt dat BZ hun daadwerkelijk belangrijke data over Google Apps laten lopen? Hahahaha…
Ofwel CIA krijgt rechtstreekse inzage in onze overheid.
Nu was onze overheid altijd al een klucht.
Maar ik vindt dit niet kunnen, google doet totaal niets aan privacy bescherming en daar worden dan lands-zaken besproken.
Dit gaat echt te ver hoe denkt onze BVD erover, hoe denkt het kabinet erover, dat een buitenland bedrijf de data in handen krijgt van ons land.
Dit is voer voor de piraten partij die zullen er van smullen, en ik hoop er ook de aandacht aan schenken die dit verdient.
@Peter
Misschien is het verstandig eerst wat informatie te lezen voordat je hoog van de daken onzin gaat roepen: http://www.google.com/support/a/bin/answer.py?answer=60762&hl=en
Het gaat hier om Google Apps Enterprise premier. Niet de gratis Google diensten voor consumenten. Overigens wordt Gmail ook niet doorzocht door Google.
@Guus
Om de een of andere reden negeer je het feit dat, onder andere, in de VS wetgeving bestaat die instanties als de CIA welhaast ongelimiteerd toegang geeft tot databanken en dus ook een in de VS geimplementeerde cloud.
Het is zelfs nog maar de vraag of het voldoende is om de gegevens op Nederlandse bodem te zetten, dan nog zou de Patriot Act de CIA de mogelijkheid kunnen geven om via Google de gegevens in te zien. Dit zal uitgezocht moeten worden.
Staar je niet blind op de privacy policy van Google, die is binnen het kader van, en dus ondergeschikt aan, de wet.
Die wetgeving geld voor ieder amerikaans bedrijf dat cloud oplossingen aanbied. Of ze nu Google of Microsoft of Amazon heten. Ook als het bij een een hosting bedrijf staat is wet en regelgeving van toepassing. En zo zijn er nog tal van andere redenen te vinden waarin het mogelijk is. Dit is niet Google specifiek. Mijn werkgever bied ook hosting en cloud diensten aan en we hebben er ook mee te maken.
BuZa kennende zal de pilot ook inzicht moeten geven in de beveiligingsmaatregelen en het max. niveau van vertrouwelijkheid. Leuk PR verhaal van/voor Google BeNeLux. De beveiliging (ondermeer data encryptie en sleutelbeheer) geeft BuZa echt niet in handen van Google!
@sz
En wie zou dat dan wel moeten doen? Als je voor een cloud oplossing kiest, dan besteed je dat ook automatisch uit. Je kunt zelf geen software of certificaten installeren. Je mail komt bij Google binnen en blijft in hun data centers.
Je hebt toegang tot de data met een mail client, that’s it. Er zijn wel (cloud) oplossingen voor strong authenticatie en tools voor het beheer van accounts, maar dat is het wel zo’n beetje. Kijk eens in de Google Apps Marketplace, dan zie je wat er te koop is.
@Guus
“Die wetgeving geld voor ieder amerikaans bedrijf dat cloud oplossingen aanbied. Of ze nu Google of Microsoft of Amazon heten.”
Interessant, het maakt dus niet uit waar de data fysiek staat. Dat betekent dat BuZa met geen enkel buitenlands bedrijf in zee mag gaan.
Vraag ik me af waarom ze in vredesnaam deze pilot doen, kwalijke zaak.