Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in het eerste kwartaal van 2010 een pilot uitgevoerd met de Google Apps Premier Suite. Dat zegt manager Erik de Muinck Keizer van Google Enterprise Benelux. 'Het ministerie heeft toen de eerste batch aan gebruikers afgenomen', zo vertelt hij in een vraaggesprek met Computable.
De topman 'neemt aan' dat de pilot zal worden uitgebreid. 'Ze zijn nu bezig met een proof of concept met vijfhonderd gebruikers en ik neem aan dat ze dat doen met de bedoeling om uit te breiden. Buitenlandse Zaken is bij uitstek een organisatie waarbij een cloud oplossing enorm voor de hand ligt.'
Wanneer het ministerie een besluit neemt over het al dan niet voortzetten van de pilot, wil De Muinck Keizer niet zeggen: 'Dat is een proces dat op gang is gebracht, maar er is geen formele datum bepaald waarop een besluit wordt genomen. Het is iets wat nu speelt.'
‘Eerste stapje’
De Muinck Keizer kan niet zeggen of het de bedoeling is dat het hele ministerie overstapt op Google Apps. 'De gebruikers die nu aan de pilot deelnemen, zitten in de hele organisatie', zo vertelt hij. Volgens de Google-manager is de pilot tot nu toe beperkt gebleven tot het ministerie van Buitenlandse Zaken: 'Buitenlandse Zaken heeft een eerste stapje daarin gemaakt. We moeten verder zien hoe dat zich ontwikkelt. We voeren vanzelfsprekend wel gesprekken met de centrale overheid, met bijna alle cio's van de verschillende departementen, en ook met degene die daar boven zit.'
Veertig euro per gebruiker per jaar
Het ministerie van Buitenlandse Zaken betaalt voor de pilot. 'De Google Apps Premier Suite is geen gratis oplossing. We vragen er, ook aan overheden, veertig euro per jaar per gebruiker voor, zoals we dat doen bij bedrijven. Het is alleen een gratis toepassing voor educatieve instellingen zoals universiteiten en hogescholen. Maar niet voor overheden.'
Google Apps voor Overheden bevat online e-mail, kantoorapplicaties, agendafunctionaliteiten, websitebeheermogelijkheden en functionaliteit voor het beveiligd delen van video's.
Het is een interessante gedachte; komt Google dan ook met een omgeving die Departementaal Vertrouwelijk aan kan? De gedachte dat onze staatsgeheimen op servers in de VS (dus buiten onze jurisdictie) staan is een interessante.
Ik zou een ‘private cloud’ geen verkeerd plan vinden voor de rijksoverheid (of de hele overheid) maar google apps doet toch te veel denken aan ‘us too’ in de hype. Zo slecht zijn de standaard buza werkplekken van Pygmalion toch niet?
Wie heeft dit achterlijke plan bedacht?
Waarom met dergelijke gevoelige informatie naar het buitenland?
Bovendien staat met name Google er om bekend het niet zo nauw te nemen met de privacy van zijn klanten en alles commercieel uit te buiten.
OMG… gezien alle data die Google verzameld, kunnen de persoonsgegevens van alle Nederlanders er ook wel bij. De waan van de dag.. Ik voorspel over een aantal maanden een gigantisch datalek. CBP wees op uw hoede.
Lijkt mij ook een onveilige oplossing. De eindgebruiker heeft vaak geen benul over de hoe met vertrouwelike data om te gaan. Regelmatig worden pc’s met dergelijke info op straat gevonden. Dit is volgens mij nog maar het puntje van de ijsberg met vertrouwelijke data die in het openbaar en dus ook op het Internet rondzwerft.
De data staat niet in de VS, maar gewoon in Nederland. Google doet niets anders dan het beschikbaar stellen van de data aan de gebruiker. Er wordt niets doorzocht of iets anders mee gedaan door Google. Oh ja, ze doen er wel 1 ding mee. De data gaat door de “shredder” heen zodat er afzonderlijke brokjes data onstaan die, bij een eventuele inbraak, onbruikbaar is. Zie het als een bankbiljet waar je alleen aan hoekje van hebt. Je hebt iets in handen maar je kunt er niets mee.
De data is van de klant en niet van Google, dus Google doet er niets mee.
Het ligt anders met data op internet die voor iedereen vrij toegankelijk is, deze wordt door Google wel doorzocht, maar dat doen Microsoft, Yahoo en vele anderen ook. Maar ook dan bepaal je zelf nog steeds of je web site doorzocht mag worden en door wie.
Het enige wat ik hier in de reacties lees zijn vooroordelen en ongefundeerde uitspraken.
In mijn dagelijks werk houd ik me bezig met Google Apps, ik help klanten bij het migreren van de producten die ze nu gebruiken naar Google Apps.
Google Apps biedt niet de mogelijkheid om de cloud voor een bepaalde klant tot Nederland te beperken. Dit lijkt mij dus, zoals anderen al aangeven, een zeer onwenselijke stap.
Laat Google er eerst maar voor zorgen dat je als eindgebruiker er voor kan kiezen de cloud tot bepaalde landgrenzen te beperken.
Guus, En toch lees ik her en der dat google niet aangeeft waar ze de data neerzetten alleen waar ze het niet neerzetten. Als jij het dan toch zo goed weet, weet je misschien ook waarom ze dat niet aangeven.
Guus, Google heeft mij persoonlijk laten weten dat in het geval van Google Apps (en dus cloud computing) de locatie van de data niet van te voren kan worden vastgelegd. Oftewel, ze gebruiken gewoon de wereldwijde cloud.
Mocht het dus zo zijn dat de data, bijvoorbeeld, in de VS staat, dan zijn er behoorlijk wat anti terreur wetjes aldaar die de data vrij eenvoudig beschikbaar maakt voor de autoriteiten in de VS.
@ iedereen behalve Guus
lees eens de voorwaarden bij google voor het gebruik van google in je bedrijf.
Liefst voordat je hier ongefundeerd gaat reageren.
Het is volstrekt onbelangrijk waar de data precies staat. Enig idee hoe de “geshredderde”” data weer bij de gebruiker komen? In brokjes ? Je moet wel erg veel vertrouwen in de overheid hebben om dit geen idioot plan te vinden. Google apps is mooi, maar wel alleen maar voor niet-vertrouwelijke gegevens. Buitenlandse zaken werkt daar echter per definitie wel mee. Dus wordt hier om kosten te besparen een groot risico genomen.
Overigens, je bepaalt niet zelf of je website wordt doorzocht, maar of het resultaat ervan op Internet (n Google) wordt gepubliceerd.