Als men op een willekeurige doordeweekse dag naar het station in Utrecht gaat en aan de reizigers op het station vraagt of ze Windows kennen, denk ik dat meer dan de helft de vraag bevestigend beantwoordt. Als men volgens de vraag zouden stellen of ze OpenVMS kennen denk ik dat er veel minder een bevestigend antwoord zullen geven.
Het is algemeen bekend dat populariteit niets zegt over de kwaliteit. Het is datgene wat men hoort en of ziet dat in beeld blijft. Windows als besturingssysteem is oververtegenwoordigd op frontend systemen als Personnel Computers, Laptops, Desktops. Teven is Windows oververtegenwoordigd op mobiele speeltjes als telefoon, scanners enzovoorts.
Aangezien de gebruikers deze apparaten veelvuldig bedienen denken zij dat de Windows frontend en mobiele speeltjes ook het echte werk uitvoeren. Niets is echter minder waar. De gemiddelde gebruiker is niet op de hoogte van het feit dat het echte werk uitgevoerd wordt door backend systems, die voor een groot deel gebruik maken van OpenVMS en Unix als besturingssystemen. Deze noeste werkers zijn weggestopt in datacenters, zien bijna nooit het daglicht, klagen bijna nooit en doen dag na dag altijd hun werk. Men zou bijna vergeten dat ze bestaan.
Dit blijkt voornamelijk uit het feit dat de kennis van besturingssystemen anders dan Windows onder jongeren bijna niet aanwezig is. Door de jongeren die op de hoogte zijn van het feit dat er andere besturingsystemen zijn dan Windows worden deze besturingssystemen soms aangeduid als “oude troep van vroeger”. Volgens sommigen is de huidige samenleving zonder Windows niet mogelijk.
Als onbekend, onbemind maakt zal het tegengestelde ook waar zijn. Daarom een korte uitleg over het besturingssysteem OpenVMS. VMS is een besturingssysteem dat in 1977 door Digital Equipement Corporation (DEC) is ontwikkeld. De naam betekent Virtual Memory System. De eerste versie draaide op een 32-bit VAX-11/780. VMS is in 1992 herschreven voor de 64-bit Alpha processor van DEC. Vanaf dat moment is de naam ook gewijzigd in OpenVMS.
DEC is in 1996 door Compaq overgenomen en OpenVMS werd in 2001 geport naar Intel's Itanium (IA-64) processor. Compaq is vervolgens in 2002 samengegaan met HP, maar OpenVMS bestaat nog steeds, zowel op Alpha als op Itanium systemen. OpenVMS staat bekend als een robuust en goed beveiligd systeem. Een groot nadeel van OpenVMS is de prijs. Deze is altijd al veel hoger geweest dan Unix of Windows.
Door de robuuste eigenschappen en de goede beveiliging, wordt OpenVMS vaak toegepast in de volgende branches; productielijnen en -besturingen, medische wereld, defensie, ruimtevaart, telecommunicatie, nucleaire centrales, banken, chemische industrie en de aandelenmarkt.
Een goed verhaal! Zie ook mijn artikel “Wat is VMS” dat ik in november 2006 al schreef:
http://www.sjaaklaan.nl/pivot/entry.php?id=32
@Sjaak
Jouw artikel heb ik gelezen. Het was ook de basis voor dit artikel, vooral omdat naar mijn mening OpenVMS onderbelicht wordt. Mijn insteek was om het minder technisch te laten overkomen. Hierdoor wordt een breder publiek bereikt. Het verwijt naar OpenVMS techneuten is dat ze te technisch zijn. Vandaar een artikel dat een ieder kan begrijpen.
@Sjaak
VMS is voor mij het beste OS waarmee ik ooit gewerkt heb. Je schrijft in je artikel dat DCL met de unix scripttaal vergelijkbaar is, dat vindt ik niet. DCL is veel beter gestruktureerd bij unix heb je X commandos die bijna het zelfde doen, let wel bijna. DCL is meer eenduidig.
Ik was beheerder van een cluster met 3 Vaxen en Decnet met enige honderden terminals en PC’s.
Overigens gebruikt de meubelbranche in Duitsland nog veel VMS.
Dat Samba (server) bij Linux ontstaan is uit VMS weten ook maar weinig mensen.
Dat van Samba wist ik niet. Wel wist ik dat Windows NT is ontwikkeld door ontwikkelaars die ook aan de wieg van VMS hebben gestaan (tel 1 letter op bij de letters VMS en je krijgt WNT). Verder weet ik ook dat VMS wordt gebruikt bij de besturing van F16 straaljagers.
Ja het klopt dat WNT ontwikkeld is door een VMS ontwikkelaar. Het is zelfs zo ‘1 op 1’ dat in de sourcecode van WNT zelfs de remarks van VMS source code terug te vinden was. De vertaling Windows New Technologie is ook een paar maanden later pas gekomen nadat WNT er stond (thanks to Dave).
Het grote verschil tussen *ux en OpenVMS is dat bij OpenVMS je ‘gewoon’ engels kunt gebruiken en bij *ux moet je cryptogrammen oplossen. Beide OS’en zijn in principe character based OS’en. Klein voorbeeld ter illustratie. Als je iets wilt bekijken is dat in het engels show. Dus bekijk gebruikers is ‘show users’. Bekijk CPU is ‘show cpu’, bekijk queue is ‘show queue’, etc. Bij *ux is dit ‘ps’ voor ‘process show’ en dan de opties of ‘lpq’ voor ‘LinePrinterQueue’ (wie had dat bedacht?).
Het verhaal SAMBA. Ja, indertijd had Digital ‘Pathworks’ en een persoon wilde dezelfde functionaliteit in opensource en is begonnen met backward re-enginering van PathWorks en noemde dit SAMBA. Inmiddels is PathWorks AdvancedServer geworden en Samba wordt steeds meer CIFS. AS wordt voor OpenVMS 8.x vervangen door Samba.
Het verhaal straaljagers. Ja het klopt dat veel oorlogsplatformen (onderzeeboten, helikopters, bommenwerpers, vliegdekschepen) allen OpenVMS gebruiken, maar dit geld ook voor transport en logistiek (US Mail, Shell transport). Maar zoals Leendert dit al meld, dit allen in de ‘dark rooms’.
Het ‘mooie’ van OpenVMS is dat er maar 1 versie van is. Dus niet zoals bij collega OS’en een versie voor server ander voor clustermember etc. OpenVMS op een VAX processor is (in beheer) gelijk aan Alpha processor en aan Itanium (IA64) processor.
Maar de grootste kracht van OpenVMS is het clusterprincipe. Zonder deze techniek had ik bij mijn vorige opdracht nooit een uptime van ruim 12 jaar kunnen realiseren met 0 (nul) seconden downtime ! Ofwel, uptime van 100%, terwijl de oudste schroef 4 jaar was en het OS volledig bij was met patches.
Bedankt Anton,
Veel was een beetje weggezakt, ik kon de naam Pathworks niet meer herinneren. Dave heb ik nog ontmoet tijdens een van de DECUS bijeenkomsten, toen was er alleen sprake van, dat het Filesysteem van VMS in WNT zou komen.
Wij hadden een cluster met 3 Vaxen in het ziekenhuis.