De genomineerden voor de Computable Award voor ICT-project van het jaar 2010 zijn: Beheer ondersteunend en beslissysteem Maeslantkering (Logica), Erp-implementatie Amphia ziekenhuis (Seeder De Boer, PinkRoccade Healthcare Care), Implementatie SAP-systeem bij Ymere (Ctac), Koppeling/splitsing ict-systemen RBS/ABN Amro en Twin-datacentrum Rabobank in Boxtel (BAM, ICTroom, Getronics).
Welk project de Computable Award uiteindelijk wint, wordt bepaald aan de hand van het hoogste aantal stemmen dat op het genomineerde project is uitgebracht. Lezers kunnen tot 23 september 2010 via de website van Computable hun stem uitbrengen.
Ict-projecten komen meestal in het nieuws als er iets misgaat: overschrijding van het budget, vertraging of een opgeleverd systeem dat niet aan de verwachtingen voldoet. Toch wordt ook regelmatig aandacht besteedt aan bijzondere projecten die wel succesvol zijn afgerond. De redactie van Computable heeft de volgende projecten genomineerd voor ICT-project van het jaar 2010.
Beheer ondersteunend en beslissysteem Maeslantkering
Rijkswaterstaat sloot eind 2009 een nieuw contract met ict-dienstverlener Logica voor het beheer en onderhoud van het Beslis- en Ondersteunend Systeem (BOS) van de Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg. De overeenkomst heeft een waarde van 1,5 miljoen euro en is niet aanbesteed omdat het hier gaat om bijzondere omstandigheden. De complexe kennis die voor het BOS nodig is, is op korte termijn alleen bij de vaste partner te verkrijgen. De opdracht is sinds 1997 in handen van de dienstverlener. Het systeem werd gebouwd door CMG. Het Beslis- en Ondersteunend Systeem (BOS) neemt de beslissing of de kering dicht gaat aan de hand van voorspelde waterstand, windrichting en windsnelheid. De computer berekent deze gegevens iedere tien minuten. De software is ontwikkeld volgens de beveiligingsnorm IEC 1508 die bijvoorbeeld ook in kerncentrales wordt gebruikt. Hierbij hanteerde CMG een ontwikkelmethode waarbij de kwaliteit van het begin af aan gewaarborgd en gecontroleerd werd, omdat de betrouwbaarheid van de software niet door testen aan te tonen is.
Erp-implementatie Amphia ziekenhuis
Het Amphia Ziekenhuis met vestigingen in Breda en Oosterhout implementeerde eind 2009 binnen een half jaar tijd het op SAP gebaseerde erp-systeem CareCTRL. Een groep hoofdgebruikers is nauw bij de implementatie betrokken zodat medewerkers van het ziekenhuis het nieuwe systeem zo snel mogelijk in de vingers hebben. Naast het systeemm voor de bedrijfsvoering zijn stap voor stap modulen voor de webshop, inkoop, goederenlogistiek, personeel en organisatie, financiën en controle en business warehouse in gebruik genomen. In april 2010 zijn daar de modulen Medische Technologie en Onroerend Goed Beheer aan toegevoegd. Computable-lezers die het project hebben voorgedragen, stellen dat de erp-implementatie bij het Amphia Ziekenhuis duidelijk laat zien dat erp-inplementaties wel degelijk binnen tijd en budget uitgevoerd kunnen worden.
Implementatie SAP-systeem bij Ymere
Woningcorporatie Ymere, besloot eind 2008 het tien jaar oude informatiesysteem SG Tobias van SG Automatisering te vervangen door een systeem van SAP. Daarbij werd aanvankelijk de hulp ingeschakeld van Capgemini maar die dienstverlener werd als hoofdaannemer vervangen door Ctac. Eind 2009 ontstond er onduidelijkheid over de voortgang van het project. De oude leverancier werd gevraagd om het systeem langer door te leveren en maakte daaruit op dat de implementatie van het SAP-systeem vertraagd was. Arjan van Dijk, ict-directeur bij Ymere, lichtte toe dat het verzoek om SG Tobias langer te ondersteunen, was opgelegd uit veiligheidsoverwegingen. 'We zijn namelijk verplicht om toegang te houden tot de informatie uit het erp-systeem.' De ict-directeur zegt dat het systeem op tijd wordt opgeleverd. De tumult over het project legt bloot dat de intrede van SAP als standaardoplossing op de woningcorporatiemarkt met argusogen wordt bekeken. Uiteindelijk moet het SAP-systeem medio september 2010 volledig operationeel zijn.
Koppeling/splitsing ict-systemen RBS/ABN Amro
Door de overname van ABN Amro door het bankenconsortium RBS, Banco Santander en Fortis, moeten alle ict-systemen los worden gekoppeld. Elk van de betrokken partijen heeft zijn eigen automatisering waarin de ABN Amro-onderdelen moeten worden ingepast De nieuwe eigenaar van de grootzakelijke tak van ABN Amro, Royal Bank of Scotland, draaide de uitbesteding van de ict terug die sinds het begin van 2003 werd verzorgd door EDS. De grootzakelijke tak van ABN Amro nam de ict weer in eigen hand. Royal Bank of Scotland, de nieuwe eigenaar van die tak van de bank, zou het uitbestedingscontract met ict-dienstverlener EDS terugdraaien. Vier- tot vijfhonderd medewerkers zouden worden teruggehaald vanuit EDS. De betrokken partijen zijn schaars met het naar buiten brengen van details. Duidelijk is dat het gaat om een grote operatie waarbij de uitbesteedde ict weer wordt ge-insourced.
ABN Amro was de eerste grote bank in Nederland die besloot zijn ict uit te besteden. De grootzakelijke tak van de bank sloot hiertoe eind 2002 een overeenkomst met EDS, ter waarde van 1,3 miljard euro. Die dienstverlener verzorgde vanaf die tijd het beheer van midrange- en desktopcomputers, applicaties, webservers en netwerkapparatuur.
Twin-datacentrum Rabobank
Rabobank bouwde in vijftien maanden tijd een nieuw en groen datacentrum in Boxtel. De investeringskosten van die nieuwbouw bedragen 140 miljoen euro. Het complex bestaat uit een computercentrum, vier energiegebouwen en een kantoor. Het datacentrum vormt samen met het rekencentrum in het nabijgelegen Best een 'tweeling datacentrum.' De bank heeft gekozen voor een 'twin center'-concept om aan de hoge eisen voor een stabiele 24-uurs ict-omgeving te kunnen voldoen. In het rekencentrum worden vanaf 2012 dagelijks miljoenen elektronische transacties van Rabobank-klanten opgeslagen en verwerkt. De totale oppervlakte van de computervloer bedraagt 12.500 m2, waarvan Boxtel 6.500 m2 voor zijn rekening neemt. De voorbereidingen voor de vernieuwing van de rekencentruminfrastructuur zijn al in 2005 gestart. De computersystemen moeten nog wel vanuit het huidige rekencentrum in Zeist worden gemigreerd.