Nieuwe netwerktechnologieën als DNSSEC en IPv6 zijn bezig aan een opmars in het Nederlandse bedrijfsleven. Dat concludeert netwerkspecialist Axians na een onderzoek onder bezoekers van de IP Management Dag.
Ruim de helft van de ondervraagde bedrijven (52 procent) heeft concrete plannen om binnen 12 maanden aan de slag te gaan met DNS Security Extensions (DNSSEC), een technologie die het DNS-verkeer van een organisatie beveiligt. DNSSEC zorgt ervoor dat een bezoeker van een website zeker weet dat hij niet wordt omgeleid naar een andere, vaak kwaadwillende website. Een kwart van de organisaties wil de implementatie nog ruim een jaar uitstellen, de overige bedrijven hebben geen plannen of hebben er nog niet over nagedacht.
Ook IPv6 staat steeds hoger op de agenda van veel bedrijven. In het onderzoek geeft 43 procent van de ondervraagden aan binnen zes maanden gebruik te zullen maken van de nieuwe generatie ip-adressen. Nog eens 28 procent heeft de implementatie binnen een jaar op de planning staan. Het merendeel (65 procent) zal IPV6 en de huidige generatie IP-adressen (IPv4) naast elkaar blijven gebruiken, door middel van dualstack-technologie. Dit is niet vreemd, aangezien IPv4 naar verwachting nog zeker de komende tien tot twintig jaar gebruikt zal worden.
De bezoekers van het evenement kregen ook de vraag voorgelegd of ze bezig zijn met IF-MAP, een nieuw, open protocol dat netwerktoegang regelt via DHCP. Infoblox en Juniper zijn de drijvende krachten achter deze nieuwe technologie. Ruim vier op de tien bezoekers bestudeert deze technologie of heeft al implementatieplannen. Deze spelen vooral op de lange termijn: bijna driekwart verwacht pas op zijn vroegst over twaalf maanden IF-MAP te gaan gebruiken.
Rob Wennekendonk, managing director bij Axians, is blij met de uitkomsten: "Dit laat zien dat bedrijven in elk geval over deze technologieën nadenken. En dat is niet onbelangrijk, want we staan aan de vooravond van een aantal belangrijke doorbraken. In juli van dit jaar wordt de root-zone van internet klaargemaakt voor DNSSEC, waardoor deze technologie voor veel bedrijven binnen handbereik komt – het wordt nu veel gemakkelijker om DNSSEC automatisch toe te passen. Ook komt het moment steeds dichterbij dat de IPv4-adressen op raken. Of dat in 2011 is of later, staat nog niet vast, maar wel is duidelijk dat bedrijven zich nu moeten voorbereiden. Anders missen ze straks misschien de boot."