De omzet in de Nederlandse ict-sector is het eerste kwartaal tegengevallen. Dat blijkt uit de ICT~Kwartaalmonitor over het eerste kwartaal van 2010 van branchevereniging ICT~Office. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2009 is de omzet van ict-bedrijven ‘gemiddeld gering afgenomen.' De branchevereniging had in de vorige kwartaalmonitor de omzet voor het eerste kwartaal van 2010 positiever ingeschat.
De afname van de omzet was minder sterk dan de omzet van het vierde kwartaal van 2009. Volgens de branchevereniging is dit een teken dat het economisch klimaat in de ict-branche verbetert, maar dat een definitief herstel in de verwachte vraag naar ict nog even op zich laat wachten. ICT~Office geeft in de marktmonitor geen percentages, maar hanteert begrippen als 'matige toename' of 'geringe stijging'. De monitor is gebaseerd op gesprekken met financieel directeuren van de lidbedrijven van de vereniging.
‘Opmerkelijk zijn nog altijd de sterke verschillen binnen de ict-branche. Vooral de grotere ict-ondernemingen voelen de naweeën van de economische crisis nog altijd sterker dan middelgrote en kleine bedrijven', schrijft de branchevereniging in het rapport. Ook bedrijven die actief zijn in hardware, kantoortechnologie en dienstverlening zien gemiddeld een matige teruggang in de omzet. ‘Dat wijst erop dat deze segmenten, die het hardst zijn getroffen door de economische recessie, ook nu onvoldoende herstel van de markt ervaren,' aldus de branchevereniging.
Werkgelegenheid
Het eerste kwartaal van 2010 daalde de werkgelegenheid in de ict-sector zeer gering, vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2009. Voor het tweede kwartaal wordt geen verandering verwacht vergeleken met een jaar eerder. Vooral kleine ondernemingen verwachten het komende kwartaal een gelijkblijvende werkgelegenheid.
Voor het tweede kwartaal van 2010 wordt gemiddelde een gelijke omzet verwacht in vergelijking met het tweede kwartaal van 2009. ‘Alleen grotere bedrijven (vanaf 750 medewerkers) zijn minder optimistisch. De gelijkblijvende omzet bevestigt het beeld van een langzaam herstellende economie', aldus de branchevereniging.
Vooral de grotere ict-ondernemingen voelen de naweeën van de economische crisis nog altijd sterker dan middelgrote en kleine bedrijven’,
Niet zo raar. Klanten en medewerkers hebben inmiddels door dat de grotere bedrijven niet zoveel te bieden hebben. Ze kiezen liever voor innovatieve, snel groeiende, hard werkende techneuten. De consultant op zijn retour. Ook gehanteerde ontslagpraktijken van grote partijen zoals Logica en Ordina zijn niet goed gevallen. Medewerkers kiezen voor bedrijven waar ze nog worden opgemerkt.
Had niet anders verwacht als je een afschermde markt zonder opensource hebt. Dan ben je gewoon klaar, weinig ruimte voor Inovatie. Wel gemeenschappelijke afspraken maar alles afgetimmerd
Niet alleen ICT ziet een tragere of zelfs negatieve groei ook andere branches (o.a. bouw, logistiek) zien geen verbetering. Er is wel sprake van groei maar te marginaal om iedereen te laten profiteren. Er is zwaar weer op komst nav Griekenland en dan Portugal??,Spanje??, Italie??? Ook ander EU landen (oude EEG) zullen drastisch moeten bezuinigen wat zeker bij veel bedrijven aan opdrachten gaat schelen.
De crisis heeft het gebruik van opensource gestimuleerd & versneld.
Het aandeel Internet Explorer zakt steeds verder weg en Microsoft maakt voor het eerst minder winst.
Ik merk bijzonder weinig van die “slimme” aanpak die bij de reacties overheerst. In het algemeen zie ik uitknijpers en mensen die niet durven te beslissen omdat ze het zicht verloren zijn..
Let wel… Spanje zit met 5 keer meer woonhuizen dan dat er families zijn.. de groei sinds 2002 is vanuit deze industrie aangejaagd. Dat komt niet 1,2,3 goed.
Italie… zit op een crisis ongeveer 8 keer de waarde van Griekenland’s problem. Het is wellicht handig om hierbij te begrijpen dat Griekenlands negatieve kredietwaardering door Standard & Poor’s is uitgegeven *omdat* ze fraude hebben toegegeven. S&P “rating criteria” nemen aan dat de gegevens die door een regering gepubliceerd worden juist zijn, hetgeen een eerbare manier is om om te gaan met leugenaars. Maar dat betekent wel Italie een gezonde waardering heeft, terwijl het hele stelsel omvalt van de interne rottingsprocessen. Na 18 jaar Berluscomedy is men hier grootendeels door het zwarte geld heen..
De angst is voor een “double dip” in de recessie, en daarom houden de financiele mensen de IT afdelingen nog kort. Maar van enigerlei slimmigheden, daar merk ik nog weinig van nee..