Het marktaandeel het Android-besturingsysteem is voor het eerst groter dan dat van Microsofts Windows Mobile.
De resultaten van de wereldwijde smartphoneverkoop in het eerste kwartaal van 2010, die analistenkantoor Gartner bekendmaakt, zijn vooral verrassend op vlak van de besturingssystemen. Symbian (van Nokia) en Windows Mobile (van Microsoft) zijn de grote verliezers in vergelijking met een jaar eerder. IPhone OS (van Apple) en Android (van Google) mogen daarentegen flink juichen.
Symbian is nog altijd veruit koploper met een marktaandeel van 44,3 procent, maar vorig jaar had het nog 48,8 procent. Daarachter volgt RIM (Blackberry) met 19,4 procent, ongeveer een status quo. Opmerkelijk is dat plaats drie en vier respectievelijk voor iPhone OS (nu 15,4 procent, vorig jaar 10,5 procent) en Android (nu 9,6 procent, vorig jaar nog maar 1,6 procent) zijn. Windows Mobile verliest bijna vier procentpunten en klokt nu af op 6,8 procent.
Microsoft is pas onlangs met zijn Windows Phone-besturingssysteem op de proppen gekomen, dat meer geschikt is voor de huidige generatie van smartphones. De vraag is of het bedrijf de afstand met de concurrenten nog kan overbruggen.
Smartphones staan vandaag de dag al voor 17,3 procent van de totale mobiele telefoonmarkt. Wereldwijd werden in het eerste kwartaal van dit jaar 314 miljoen mobiele telefoons verkocht. Nokia heeft nog het grootste deel van de in handen met 35 procent marktaandeel, gevolgd door Samsung (20,6 procent) en LG op grotere afstand (8,6 procent).