Cms Overheidscommunicatie Nieuwe Stijl, Equalit, Het Nationaal Georegister, Overheidstelecommunicatie 2010 (OT2010) en Zorg voor Jeugd Groningen zijn genomineerd voor een Computable Award in de categorie 'ICT-project van het jaar bij de overheid'. Tot 23 september 2010 kan online worden gestemd op de genomineerden.
Welk bedrijf uiteindelijk in de prijzen valt, wordt bekendgemaakt tijdens een awardgala op donderdag 7 oktober.
Cms Overheidscommunicatie Nieuwe Stijl
De rijksoverheid ontwikkelde in het kader van het project Overheidscommunicatie Nieuwe Stijl (ONS) een nieuwe rijkswebsite. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD, onderdeel van het ministerie van Algemene Zaken) selecteerde hiervoor Hippo 7 als contentmanagementsysteem. Omdat Hippo een open source systeem is, hoefde voor de selectie hiervan geen aanbesteding te worden opgezet, aldus de RVD. Dit leverde veel discussie op, onder andere branchevereniging ICT~Office vroeg zich af deze werkwijze door de beugel kon.
De discussie verstomde en inmiddels is Rijksoverheid.nl live gegaan. Rijksoverheid.nl heeft de sites van de ministeries van Algemene Zaken, Economische Zaken, Onderwijs Cultuur en Wetenschap, en Volksgezondheid Welzijn en Sport, Jeugd en Gezin, Postbus 51 en Regering.nl vervangen.
Equalit
Gemeenten die samenwerken op ict-gebied is al een aantal jaren een trend. Een van de meest geslaagde voorbeelden is het 'shared service center' Equalit. Dit is het samenwerkingsverband voor ict-dienstverlening voor de gemeenten Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Oosterhout, Woensdrecht en de sociale werkvoorziening !GO. Equalit levert zowel dienstverlening op het gebied van informatisering als automatisering aan de deelnemende gemeenten uit West- en Midden-Brabant.
Er is bewust gekozen om Equalit op een aparte plek in Oosterhout te huisvesten, om een meer bedrijfsachtige sfeer, gebaseerd op een professionele samenwerking te creëren. Inmiddels werken er circa tien i-adviseurs/projectleiders en zo'n dertig beheerders. Partners zijn Gemnet, PQR, Issue Information Technology, Forehand Electronic Extensions, Vodafone en Océ.
Het Nationaal Georegister
Er is veel gevarieerde geo-informatie over bijvoorbeeld het wegennet, de bodemopbouw en de milieukwaliteit in Nederland. Om de beschikbaarheid ervan te vergroten en de informatie beter toegankelijk te maken, is het Nationaal Georegister opgezet. Overheidsinstellingen en bedrijven kunnen hun geo-informatie in deze index invoeren met de beschrijvingen als datasets of als webservices. Beheerder is de stichting Geonovum die overheden ook aanspoort hun informatie via de site www.nationaalgeoregister.nl beschikbaar te stellen.
De index is gebouwd met open source software. De basis ervan vormt het Geo Network, een al bestaand indexsysteem dat oorspronkelijk is gemaakt voor de Verenigde Naties. Met behulp van partners als Geocat en zzp'ers is het systeem op maat gemaakt voor de Nederlandse situatie.
Overheidstelecommunicatie 2010 (OT2010)
OT2000 en OT2006 zijn inmiddels gevleugelde begrippen geworden in de overheidswereld, daar waar het gaat om gezamenlijke aanbestedingen van vaste en mobiele telefoniediensten. Ook het nieuwe traject, Overheidstelecommunicatie 2010 (OT2010), trekt veel belangstelling. Opvallend veel decentrale overheden doen mee aan OT2010, waaronder bijna de helft van de Nederlandse gemeenten met meer dan honderdduizend inwoners.
In totaal schreven meer dan tweehonderd organisaties zich in voor deelname. Daaronder bevinden zich ook ministeries, provincies, waterschappen, publieke omroepen, zelfstandige bestuursorganen en zorg- en onderwijsinstellingen. Bij OT2006, de voorganger van de huidige aanbestedingsronde, deden 150 instanties mee. Door de bundeling van hun inkoopvolume bespaarden zij 40 tot 50 procent op de kosten voor de aanbesteding en voor het bellen zelf. OT2010 wil deze voordelen minimaal evenaren.
Zorg voor jeugd Groningen
Groningen heeft het volgsysteem ‘Zorg voor Jeugd Groningen' van Inter Access in gebruik genomen. Het internetsysteem voor de provincie, gemeenten en betrokken jeugdzorgpartijen is een SaaS-oplossing (software as a service), waarbij Inter Access de software op afstand aanbiedt en beheert. Zorg voor Jeugd is een risicosignaleringsindex waarmee instanties elkaar onderling vroegtijdig informeren. Daarbij melden zij alleen dat een kind of jongere bij hen is geregistreerd, maar op deze manier kunnen organisaties voorkomen dat ze langs elkaar heen werken. Die situatie heeft in het verleden tot schrijnende situaties geleid. Met Zorg voor Jeugd is er nooit onduidelijkheid over de instantie die verantwoordelijk is voor een bepaald kind.
Opmerkelijk is dat Inter Access het systeem oorspronkelijk ontwikkeld heeft in samenwerking met de gemeente Helmond. Inmiddels werken ruim honderdtwintig gemeenten met dit systeem.