Hugo Hendriks kreeg les van de bedenker van Agile, Jeff Sutherland. Sutherland heeft de ontwikkelmethode Scrum zien werken in een organisatie en meegedacht aan de methode. Dat voegt zeker wat toe, vindt Hendriks.
Hugo Hendriks (31)
Functie: consultant
Werkgever: Ciber
Vooropleiding(en): Hogere informatica
Certificaten: Certified Scrum Master, Sun Certified Programmer, Web Component Developer en Enterprise Architect
Opleider: Xebia
Wat houdt je werk in?
Mijn baan is vrij divers. Ik verleen vooral consultancy. Dat doe ik door bij klanten langs te gaan en geef ze bijvoorbeeld advies of doe audits. Het zijn vooral Java-gerelateerde zaken en ook agile-gerelateerde zaken waar ik bijvoorbeeld advies over geeft. Daarnaast zit ik ook regelmatig achter de computer om software te ontwikkelen.
Wat heb je aan je opleiding gehad?
Ik heb de opleiding gevolgd bij Xebia, daar krijg je ook les van een van de grondleggers van Scrum Jeff Sutherland. Dat hij les geeft voegt zeker wat toe. Hij heeft Scrum zien werken in een organisatie en meegedacht aan de ideeën. Ik kan de lessen met Sutherland zeker aanraden.
Door de opleiding leer je de grote lijnen van agile begrijpen. Je weet wat de voordelen van de methode zijn. Ik heb ook veel dingen op het internet gelezen, bijvoorbeeld papers. De cursus is ook erg praktisch.
Ook kreeg ik door de opleiding in projecten meer de ruimte om mijn eigen dingen te doen. Maar soms krijg je bij de klant geen voet tussen de deur, die snappen de voordelen van agile niet. Intern kan ik er zeker mee aan de slag.
Hoe houd je je kennis verder bij?
Ik hou de Nederlandse Scrum Usergroup (http://www.meetup.com/nlscrum/) en Agile Holland (http://agileholland.com/) in de gaten. Zij hebben vaak interessante sessies of nuttige informatie.
Verder ben ik nu bezig met de studie Functiepuntanalyse. Dit is een methode om de grootte van een project beter te kunnen inschatten. Het is een standaardmethode die kijkt naar de requirements en aan hoeveel punten dit gelijk is. Daarna kan door middel van ervaringscijfers een vertaalslag naar uren worden gemaakt.
Daarna is misschien de vervolgstap van scrum wel interessant: Certified Scrum Professional. Daar heb je een aantal jaren Scrum-ervaring voor nodig, dus ik moet daarvoor eerst meer ervaring krijgen.
Omschrijving
Agile is een manier om een project aan te pakken. Het gaat dan vaak om software-ontwikkelingsprojecten. Het is een tegenhanger van de waterval-methode. Er zijn verschillende Agile-methoden, bijvoorbeeld Scrum, DSDM en Lean.
Beloning
Totale beloning: 59.061 euro
Vast jaarsalaris: 47.642 euro
Gemiddelde jaarbeloning naar werkervaring (bij een 40-urige werkweek):
<1 jaar: 39.525 euro
1-2 jaar: 29.230 euro
3-4 jaar: 33.022 euro
5-9 jaar: 42.587 euro
10-14 jaar: 50.278 euro
15-19 jaar: 55.626 euro
20-25 jaar: 54.239 euro
>25 jaar: 58.431 euro
Jaarbeloning naar opleidingsniveau (bij een 40-urige werkweek):
Academisch: 50.890 euro
HBO: 45.852 euro
MBO: 45.025 euro
Secundaire arbeidsvoorwaarden:
Leaseauto: 57 procent
Meest gereden leaseauto: Toyota Prius
Laptop van de zaak: 73 procent
Telefoon van het bedrijf: 58 procent
Werkt in functie
Software engineer/architect
Programmeur
Ict-consultant/ adviseur
Software/ applicatie-ontwerper/ architect
Tester
Andere vaardigheden
HTML
Windows
Functioneel ontwerp
XML
SQL