Hoewel verhoudingsgewijs veel ict'ers bereid zijn door te werken na hun 65ste, is er een grote groep werknemers die kritiek hebben op dat plan. Deze ict'ers steken hun mening niet onder stoelen of banken: 'Doorwerken tot 67 is onzin. Nog drie jaar leven en dan ben je dood.'
Analisten van onderzoeksbureau TNO concluderen dat ongeveer een kwart van de ict'ers wil doorwerken na 65 jaar. Dat is vrij veel, aldus de onderzoekers: voor de rest van werkend Nederland ligt het percentage op 13 procent. Lang niet alle ict'ers die Computables berichtgeving over het onderwerp lazen, kunnen zich vinden in de onderzoeksresultaten van TNO.
Oude rot
Vooral het standpunt dat werkgevers niet staan te springen om oudere ict' ers, krijgt bijval. 'De regering wil ons langer laten doorwerken, maar de meeste werkgevers willen van ons af', stelt een van de reageerders die het artikel lazen. Volgens een enkeling is de oude rot in het vak de werkgever een doorn in het oog.
Een lezer die schrijft onder de naam 'ICT' vindt dat werknemers die doorwerken tot hun 67ste, te weinig tijd overhouden om hun geld op te maken. 'Nog drie jaar leven en dan ben je dood', vreest hij. 'Wat gebeurt met het geld dat je betaald hebt voor je pensioen? Dat gaat natuurlijk naar de overheid. Ik vind het echt gek dat mensen willen doorwerken tot hun 67ste. Wat wil je daarmee bereiken? Geniet van je leven.'
Onmogelijk
Ict-leverancier IBM startte onlangs een project waarbij ict'ers van vijftig jaar en ouder ondersteund worden bij de vooroordelen die zij tegenkomen. Een commissie gaat onderzoeken hoe werknemers geholpen kunnen worden als zij langer willen doorwerken.
Desondanks lijken de werknemers in de ict weinig vertrouwen te hebben in hun werkgever. Ze hebben het over werkgevers die kiezen voor de goedkope schoolverlater, gebrek aan werk door offshoring en kennis en ervaring die niet gewaardeerd zouden worden. Reageerder Jan van Waard vat de situatie samen: 'Doorwerken? Dat is in de ict onmogelijk.'
Na 40+ jaar trouwe dienst dus …. (relaxen).
Je hoeft helemaal niet langer te werken, je moet alleen langer belasting betalen. Overigens moet je niet kijken naar het overschot nu, maar naar de schaarste straks. Je mag als werkgever over een paar jaar je handen dichtknijpen als er nog ervaren mensen zijn die bij je willen werken.
Werkgevers pas op: straks wordt je door het personeel uitgeknepen!
Ouderen met ervaring zijn in de ogen van de werkgever te kritisch. Gewoon doen wat je gevraagd wordt en niet “zeuren” is wat men verwacht. Jongeren zijn nog kneedbaar, ouderen veel minder.
Doorwerken kan in principe best en zou zelfs fijn kunnen zijn, mits werk en privé maar in balans blijft. Jammer alleen dat het plezier in het werk door reorganisaties, overnames, wisselwerkplekken, filerijden, bankzitten, offshoring, etc. ontnomen wordt. In de “grote” ICT bedrijven heerst een “vechtcultuur”, van samenwerking is nauwelijks sprake meer. Een individualistische en onpersoonlijke sfeer is merkbaar en als jonge ambitieuze meid of vent weet je mogelijk niet beter, maar de ouderen onder ons kunnen nog wel meepraten over de tijd waarin die samenwerking, loyaliteit en het teamverband er nog wel was. Het moet nu allemaal zo goedkoop en snel mogelijk, dus offshoring is het modewoord. En in India hebben ze inderdaad goede opgeleide mensen die voor een zakcentje voor je aan de slag gaan en nergens “nee” tegen zeggen. Dus als Nederlander in de ICT doorwerken tot je 65ste of zelfs nog langer is een utopie volgens mij.
Er zal binnenkort geen ICT werk meer voor mij zijn.
Dan wordt ik ontslagen.
Mijn baas vindt dat het allemaal goedkoper moet en gaat alles uitbesteden.
Ik ben nu 51 jaar en al vanaf mijn 23e werkzaam in de IT.
Toen ik 45 jaar was werd ik vanwege een bedrijfsbeëindiging werkloos.
Twee jaar heeft het geduurd voordat ik weer werk had.
Ik vrees dat het ditmaal onmogelijk zal blijken om weer werk te vinden.
Zal ik waarschijnlijk eindigen achter de vuilniswagen of bij de plantsoenendienst.
En dat tot mijn 67e.
Hoezo nu al plezier hebben in je werk??
Ik vind ICT werk leuk, maar ik werk ook om te kunnen stoppen.
Om te kunnen gaan genieten van het feit dat ik niets meer moet, maar zelf mag kiezen wat ik wil gaan doen.
Als iemand meent dat hij/zij na het bereiken van de
pensioenleeftijd ik achter de geraniums ga wegkwijnen dan heeft deze persoon het mis.
Hij/zij heeft een probleem met zijn levensinstelling en niet iemand die graag (eerder) wil stoppen met werken.
Van een vooruitzicht om langer te werken word ik niet vrolijk, eerder depressief.
Zeker als dat werk zal zijn wat mij opgelegd wordt (door uitkeringsinstanties).
Een vooruitzicht wat niet alleen mij zal treffen, maar velen van mijn ICT collega’s.
Wordt hier wel eens aan gedacht door mensen die roepen dat je leeft om te werken in plaats van werkt om te leven (en vervolgens gaan genieten van een welverdiende pensioen)?
Ikke.
Gelukkig heeft CapGemini (Volmac) weer 4000 mensen in India in dienst genomen, dan kunnen er weer evenzoveel banen in West-Europa verdwijnen, vooral die van ouderen boven de 40, want die kosten toch te veel.
@Raap: wat ik bedoel is dat het probleem ligt bij de werkgevers en niet bij de werknemers. Dan kan je wel proberen om via allerlei constructies te proberen om iets voor jezelf te regelen, maar dat neemt het probleem niet weg. Zoals overal geldt dat als je een probleem goed wilt aanpakken, je naar de oorzaak moet kijken en niet alleen maar aan symptoombestrijding moet doen. Jouw oplossingen hebben van het laatste weg, en zijn niet geschikt voor veel IT-ers omdat ze gewoon niet ondernemend genoeg zijn om als zzp-er te functioneren.
Het probleem ligt bij de werkgevers. Daar moet het dus ook aangepakt worden. Door het probleem op je schouders te nemen en zelf doekjes voor het bloeden te creëeren zoals jij feitelijk doet, pak je het probleem zeker niet aan. Wat wel gaat helpen is een politicus (een is genoeg) die in een wet gaat vastleggen dat het aantal ouderen in een bedrijf ook een afspiegeling van de samenleving moet zijn.
DIt is verder geen verwijt naar jou toe, maar het is mijn persoonlijke mening dat je de problemen aan de verkeerde kant van de tafel probeert op te lossen.
1. Oud={te duur, te ervaring, gezondheidsrisico, Exit}
Het is al jaren de trend (in onze ict-sector), dat oudere mensen uit het bedrijfsleven geflikkerd worden, met wat voor een ***excuus dan ook right?
2. Hoe kan het anders, hoe kan het beter?
Wanneer richten we – als “seniore icters” – ZELF een bedrijf bijv “Seniors Only” op waarbij je alleen maar mag komen werken als je bijv:
– meer dan 15,20 dienstjaren hebt?
– meer dan 10 werkgevers hebt gehad?
– meerdere verschillende functies hebt gehad in de ict
– een succesvolle staat van dienst kan overleggen.
Dat lijkt mij een veel constructievere aanpak, dan hier op Computable nog jarenlang te blijft klagen tegen werkgevers die jou te duur, te oud, te ervaren gaan vinden in de toekomst. Op deze wijze kun je tenminste op een positieve manier nog jaren lang je ei kwijt in het vak wat je zo leuk vind.
3. Opstart Subsidie voor “Seniors Only?”
Met de komende “vergrijzing” (als PROBLEEM!!) in het verschiet zouden een paar ministeries in Den Haag hiervoor wel een (europeesch) subsidiepotje willen opentrekken om dit initiatief te willen helpen opstarten.
Daardoor heeft “Seniors Only” ook meteen een mooie eerste klantenkring, de regering eens goed adviseren en automatiseren! Win Win situatie 🙂
4. Langzaam werkdruk afbouwen richting pensioen:
In dit “Seniors Only” bedrijf kan je dan ook ZELF KIEZEN hoeveel uren je wilt werken,met een bepaal minimum uiteraard voor “de produktiviteit naar de klant”
Voor degene die willen, kunnen fulltime blijven werken. Voor de “tussendoor levensgenieters” komt er dan een mogelijk om part-time te werken en zo langzaam af te bouwen naar het moment van “pensioenering”.
5. Echte Kennis hoeft niet verloren te gaan:
Ondertussen kan “Seniors Only” flink veel geld verdienen aan de onervaren “jonkies” in het veld, die we onze kennis hands-on-keyboard gaan overdragen, net als vroegah? Gedegen, lead by example en experience.
Zit er onderweg een goed “jonkie” tussen, kunnen we ‘m meteen een contract aanbieden bij “Seniors Only” als hij,zij oud en ervaren genoeg is.
“Be(come) the change you want to see in this world”
Matahma Gandhi
En al die werkgevers die de ervaren IT-ers uitkotsen en dumpen, zijn zelf (vrijwel zonder uitzondering) OOK 45+!
Hoe lang duurt het nog voordat die uitknijpers zelf het lid op de neus krijgen?
En wat schetst mijn verbazing: (not)
http://www.mt.nl/94/16706/hrm/loyaliteitscrisis-bedreigt-werkvloer.html
Goh, hoe zou dat nou toch komen?
“behandel een ander niet, zoals u zelf ook niet behandelt wenst te worden”
Waarover hebben we? Zitten in de WW of bijstand tot 67.ste? Want werk is er niet in de ICT, als je al 40 hebt gepasseerd……
Waarover hebben we, worden we maar nooit wakker???
Wel wachtgeld voor bos, want hij wil meer tijd met de kinderen…..