Hoewel verhoudingsgewijs veel ict'ers bereid zijn door te werken na hun 65ste, is er een grote groep werknemers die kritiek hebben op dat plan. Deze ict'ers steken hun mening niet onder stoelen of banken: 'Doorwerken tot 67 is onzin. Nog drie jaar leven en dan ben je dood.'
Analisten van onderzoeksbureau TNO concluderen dat ongeveer een kwart van de ict'ers wil doorwerken na 65 jaar. Dat is vrij veel, aldus de onderzoekers: voor de rest van werkend Nederland ligt het percentage op 13 procent. Lang niet alle ict'ers die Computables berichtgeving over het onderwerp lazen, kunnen zich vinden in de onderzoeksresultaten van TNO.
Oude rot
Vooral het standpunt dat werkgevers niet staan te springen om oudere ict' ers, krijgt bijval. 'De regering wil ons langer laten doorwerken, maar de meeste werkgevers willen van ons af', stelt een van de reageerders die het artikel lazen. Volgens een enkeling is de oude rot in het vak de werkgever een doorn in het oog.
Een lezer die schrijft onder de naam 'ICT' vindt dat werknemers die doorwerken tot hun 67ste, te weinig tijd overhouden om hun geld op te maken. 'Nog drie jaar leven en dan ben je dood', vreest hij. 'Wat gebeurt met het geld dat je betaald hebt voor je pensioen? Dat gaat natuurlijk naar de overheid. Ik vind het echt gek dat mensen willen doorwerken tot hun 67ste. Wat wil je daarmee bereiken? Geniet van je leven.'
Onmogelijk
Ict-leverancier IBM startte onlangs een project waarbij ict'ers van vijftig jaar en ouder ondersteund worden bij de vooroordelen die zij tegenkomen. Een commissie gaat onderzoeken hoe werknemers geholpen kunnen worden als zij langer willen doorwerken.
Desondanks lijken de werknemers in de ict weinig vertrouwen te hebben in hun werkgever. Ze hebben het over werkgevers die kiezen voor de goedkope schoolverlater, gebrek aan werk door offshoring en kennis en ervaring die niet gewaardeerd zouden worden. Reageerder Jan van Waard vat de situatie samen: 'Doorwerken? Dat is in de ict onmogelijk.'
Een beladen onderwerp. De vraag is dus vooral: wat gaan werkgevers er aan doen om 50-plussers aan het werk te helpen/houden? Laten ze het er op aankomen, mag de reagering het oplossen? Of slaan ze de handen ineen en zijn ze bereid om dit groeiende probleem zelf aan te pakken? Als er niet snel constructief naar een oplossing voor de toenemende werkloosheid onder de 50-plussers gebeurt heeft iedereen een probleem: de werkenden door nog hogere premies, de werklozen mogen hun opgebouwde reserves opmaken en de laatse tien jaar tot hun pensioen financieel volledig terug naar af gaan, de overheid (reagering) wordt verweten dat ze er niet op tijd iets aan gedaan hebben. (zoals zo vaak). De 65-plussers moeten langer doorwerken (waar dat wel kan) om de groep tussen 50 en 65 mede te financieren.
Een mooie uitdaging voor het collectief Nederland. Iedereen ziet het, iedereen weet het, maar niemand heeft nog iets concreets gedaan. Nou ja, bijna iedereen. De ZZP’ers proberen als alternatief zelf een inkomen te genereren en op basis van competentie kortlopende projecten te doen. Deze groep, inmiddels meer dan 800.000, verhult een groot deel van het probleem van werkeloosheid. Meestal uit nood geboren.
De ontwikkelingen in de ict gaan zo ongelovelijk snel… Ik merk nu al, ben pas 35, dat de aankomende jonge IT’ers veel sneller schakelen. Wij “ouderen” moeten het vooralsnog hebben van ervaring, brede kennis, etc. Maar hoe lang is dat houdbaar en vooral toepasbaar op nieuwe technologische ontwikkelingen. Heb ik wel zin om bij te blijven scholen tot mijn 67ste…
Dat geeft te denken…..
In de ICT is ZZPer worden een ‘simpele’ (het vereist wel durf en als je fouten maakt is het ook niet simpel, maar dat is te voorkomen) methode om je veel langer nuttig te maken en meestal een blijer leven te leiden.
Het is voor ICTers (en steeds meer voor andere ‘kennisberoepen’) nu al mogelijk om online (dus zonder ooit van je stoel te komen, mocht je dat willen) te werken en te netwerken. Als je dit goed doet (bv door NU te starten, naast je baan, met hoge ratings te krijgen op de 100en freelance/project sites die er zijn) en sterke (ie veel contacten) profielen op LinkedIn te bouwen, kan je heel lang zonder zorgen door. Simpelweg omdat je daar afgerekend wordt op het werk wat je levert, niet op je leeftijd.
Dit online (net)werken wordt steeds normaler en wereldwijd zijn miljoenen ZZPers dit al aan ’t doen en niet zelfden uit onvrede van henzelf of onvrede van werkgevers.
Je kan natuurlijk ook voor een kleiner bedrijf gaan werken; die hebben vaak wat minder die ontslag drift. Alleen als ’t financieel (heel) slecht gaat.
Op dit gebied spelen veel (markt)krachten, maar er zijn een paar rode draden.
Ten eerste wordt er meer en meer geoutsourced, lees offhored en nearshored. Dat betekent een veranderende rol: van specialist naar regisseur. Veel gaat fout doordat de regisserende partij kennis verliest (want niet meer nodig). De vraag is: wat houdt ICT werk over pakweg 10 jaar voor Nederland nog in? Ik zie vooral een brugfunctie: enabling van business processen. Dat is consultancy en aansturen van partners. Is dat nog ICT?
Ten tweede tel je als je ervaren bent al snel niet meer mee. Job mobiliteit bestaat alleen op papier, want een andere werkgever vindt je gewoon te oud… Ook als ervaren regisseur.
Ten derde wordt de verantwoordelijkheid geheel bij de werknemer neergelegd: als je geen werk kunt vinden heb je geen inkomen meer. Deze ‘straf optie’ is makkelijk voor beleidsmakers, maar alleen realistisch als mobiliteit echt bestaat.
De oplossing moet dus komen uit een ‘schoonheids optie’: doorwerken moet onweerstaanbaar aantrekkelijk zijn.
Alleen nog even de value propositie voor ervaren (ICT) jaren formuleren.
Ik kan mij het zo slecht voorstellen dat iemand langer dan 65jr. wil doorwerken! Zelf (36jr.) pieker ik er niet over om langer door te gaan. 65 jaar vind ik al VEEL te oud om nog te werken. Mijn doel is om door zuinig leven veel geld te sparen, zodat ik zo vroeg mogelijk kan stoppen met werken. Reken niet op pensioen/AOW, dat zal over een jaar of 30 echt niet meer bestaan in deze vorm. Regel het allemaal ZELF. En zeg dan op een goede dag tegen je werkgever: bedankt voor alles, maar ik stop er mee!
Zoals het er nu uitziet, is het beter voor onze (klein)kinderen dat we niet zo héél lang door blijven na ons pensioen. Behalve de bekende zorg (ziekenhuizen en fysiotherapeuten), kost de mantelzorg onze maatschappij misschien nog wel meer geld. We hebben onze gemiddelde leeftijd de afgelopen decennia flink kunnen opkrikken door goede voorlichting en technieken. Het begint nu al zichtbaar te worden dat onze gemiddelde leeftijd daalt (mede door onze ‘slechte gewoontes’). Totdat ons zorgstelsel drastisch is veranderd (meer effectiveit van de aanbieders), is het haast asociaal om lang te willen blijven leven naar onze (klein)kinderen toe. Dat is mijn idee op het moment in ieder geval.
Raap: allemaal onzin. De werkgevers moeten van hun vooringenomenheid en hun voor een dubbeltje op de eerste rang mentaliteit af, in plaats van iedereen boven de 45 als een luis in de pels te zien en collectief proberen te lozen. De overheid moet dergelijke bedrijven (durven te) dwingen om ouderen in dienst te nemen en te houden. Dat hebben ze gedaan met vrouwen, dat hebben ze gedaan met allochtonen. Waarom dan niet met ouderen? Dan moet het bedrijf maar genoegen nemen met een paar rotcenten minder winst. DAT is de oplossing. En niet de verantwoordelijkheid leggen bij de groep die niet om die problemen gevraagd heeft en daar helemaal niets aan kan doen.
Roger; en daarom is ’t allemaal onzin? Ik heb tenminste een concrete oplossing die *nu* kan en altijd blijft werken. Jij hebt het over iets utopisch wat toch niet gaat gebeuren, iig niet binnenkort en ik denk binnen de ICT gewoon helemaal niet. Voor als je ’t nog niet opgevallen was; onze regering is niet zo van ‘de oplossingen’ en zeker niet oplossingen waarmee ze een hoop kwaad bloed bij ’t bedrijfsleven zetten. Dat is allemaal veel te radicaal voor ons kikkerlandje.
Dus als jij nou even je adem gaat zitten inhouden, dan kunnen andere mensen gewoon een mooi leven hebben met wat simpele stappen (sparen, zorgen dat je na ontslag iets te doen hebt zoals ZZPen etc).
Het wordt moeilijk om tot de 67e levensjaar door te blijven werken, als werkgevers je alleen als een productiemiddel zien.
Ik herinner me tot nu een aantal economisch mindere tijden waar dat aardig bleek.
Het ene jaar werk je in de weekenden en avonduren over om maar ervoor te zorgen dat de einddatum word gehaald. In het jaar daarna wordt je ontslagen vanwege tegenvallende economische prestaties.
Bij andere klanten heb je zelf, naast het gewone werk op de werkplek zelf, ook nog de helpdesk, wat ervoor zorgt dat je regelmatig in je slaap wordt gestoord. Tijden zoals 12 uur, 2 uur en 4 uur in de ochtend zijn niet ongewoon dat ze bellen bij een 24-uurs dienst.
En dan wordt verwacht dat je zelf regelt dat de manager ’s morgen weet dat je later komt, dus dat je ook weer niet kunt uitrusten. Ik heb bij een bedrijf zelfs meegemaakt dat ze je op het werk verwachten, we moesten met collega’s de arbo inschakelen om dat beter te regelen.
En ook hier wordt je tenslotte ontslagen.
Werkgevers zien je echt alleen als productie middel. Ze verwachten loyaliteit, maar zijn dat zeker zelf niet.
De werkgevers zitten niet te wachten op werknemers die ze oud vinden, als je goed rondkijkt komt je de kretologie in de vacatures tegen: een voorbeeld “We zijn een jong, dynamisch team, pas jij hierin?”.
Ze bedoelen echt geen 40-plusser, als dit in de tekst staat.
Ik heb bijna altijd van mijn vak en werk genoten en had medelijden met degenen die balend zaten te wachten op hun “goede” pensioen (als ze dat op die manier al halen). Anderzijds heb ik vanwege mijn tijd in de dienstverlening heel veel opzij moeten zetten. Binnenkort kom ik daar nu gelukkig ook aan toe. Ik denk niet dat ik me één moment ga vervelen. Tot mijn 67e mijn tijd opvullen bij onbetrouwbare wergevers die je dumpen als het ze uitkomt? Ik denk er niet over. Eerst de dingen doen waar ik nooit aan toegekomen ben en in de zon zitten in plaats van achter de computer of in een(hete) leasebak in de file. Leve de vrije tijd. Na 40+ jaar trouwe dient relaxen. Voor je het weet loop je achter de rollater en kan je niks meer. Dat gaat geen leaserollator worden!!!