Het programma Modernisering Gemeentelijke Basisadministratie (mGBA) krijgt een positieve beoordeling van een reviewteam dat de Gateway-methode gebruikte. Een vaste Kamercommissie had de minister van Binnenlandse Zaken om die beoordeling gevraagd. Het programma haalt al sinds de start in 2001 zijn planning niet en overschrijdt het budget, daarom werd het programma in 2009 herstart met nieuw budget en tijdsplanning.
Volgens het reviewteam zijn de participanten erg betrokken bij het programma. Zij hebben een goed en positief beeld van de gerealiseerde randvoorwaarden. Het team vindt de programmaopzet relevant. Alle relevante documenten zijn via de website voor iedereen toegankelijk. Ook is het programmateam van hoge kwaliteit en zijn er vaste medewerkers op sleutelposities. Eerder werd al een Gatewayreview gedaan van het programma en de verbeterpunten die toen aan het licht kwamen, zijn inmiddels aangepakt.
Daarnaast constateert het reviewteam een aantal risico's. Het team vindt de plannen van het programma haalbaar, maar ambitieus. ‘Er wordt geconstateerd dat in de planning van het bouwtraject geen ‘slack' is ingebouwd. De planning van de zeven releases van GBA-V lijkt reëel en haalbaar. Enige extra ruimte zou echter voor de hand hebben gelegen', schrijft het team in zijn onderzoeksrapport. Gezien de geschiedenis van het programma, is het van het allergrootste belang dat het programma levert conform de afspraken, aldus de reviewers.
Het programma werd eerder beoordeeld, namelijjk in november 2008.
Gateway
De methode Gateway toetst ict-projecten en programma's of deze het beoogde resultaat gaan opleveren. Een opdrachtgever van een project hoort van een team van ervaringsdeskundigen hoe het project ervoor staat en wat er nodig is om in een volgende fase succesvol te zijn. Deze ervaringsdeskundigen zijn opgeleid als reviewers. Het Office of Government Commerce (OGC), een zelfstandig uitvoeringsorgaan van het Britse ministerie van Financiën, ontwikkelde de methode.
Het programma mGBA moet in 2015 worden afgerond. Het budget van het programma is sinds het begin van 2001 verschillende keren verhoogd. Inmiddels is er een budget van 67,3 miljoen euro voor beschikbaar.
Modernisering Gemeentelijke Basisadministratie (mGBA)
Het programma mGBA realiseert twee onderdelen ter vervanging van de huidige generatie GBA-systemen. Het gaat hierbij om:
GBA-Verstrekkingen (GBA-V), een centrale database van waaruit de gegevensverstrekking plaatsvindt
Burgerzakensysteem-Kern (BSZ-K), een softwaremodule waarmee gemeenten hun berichten op gestandaardiseerde wijze aan het centrale GBA-V systeem kunnen doorgeven. De ontwikkelduur hiervan wordt geschat op tweeënhalf jaar. De implementatieperiode wordt ook op tweeënhalf jaar geschat.
De ontwikkeling van GBA-V bestaat uit drie fasen:
1: GBA-V Online maakt de gehele gegevensset voor geautoriseerde afnemers online direct raadpleegbaar. Deze fase is eind 2007 opgeleverd.
2: GBA-V Fullservice zorgt ervoor dat periodiek alle wijzigen aan alle geautoriseerde afnemers kunnen worden toegezonden. Naar verwachting zal deze fase in 2010 worden opgeleverd.
3: GBA-V Moderne Interfaces, het gebruik van webdiensten. De duur van deze fase wordt geschat op twee jaar.