Avaya, BT, Cisco, Ericsson en KPN zijn genomineerd voor een Computable Award in de categorie Netwerk- en communicatieleverancier van het jaar. De vijf stonden het afgelopen jaar geregeld in het nieuws. Lezers kunnen stemmen op hun favoriete bedrijf. De winnaar wordt op 7 oktober 2010 tijdens een Awardgala bekendgemaakt.
Computable reikt op 7 oktober 2010 voor het vijfde jaar op rij Computable Awards uit. De elf prijzen worden toegekend aan bedrijven, projecten en personen die zich volgens Computable-lezers in het afgelopen jaar nadrukkelijk hebben onderscheiden op ict-gebied.
Uit de partijen die zijn voorgedragen selecteert de redactie voor elke award vijf genomineerden. In de daarop volgende stemronde bepaalt het hoogste aantal lezersstemmen wie van de genomineerden de prijs ontvangt. Lezers kunnen hier hun stem uitbrengen.
Avaya
Avaya wordt genomineerd in verband met de overname van Nortel Enterprise Solutions, in Nederland de grootste divisie van de inmiddels ontmantelde Canadese netwerkleverancier. De overname werd eind 2009 beklonken, na een veilingprocedure waarbij ook andere gegadigden waren. Avaya integreert veel producten van Nortel in het nieuwe communicatieplatform Aura.
Volgens directeur Chris de Jongh van Avaya Nederland krijgen bestaande en nieuwe klanten nog lang ondersteuning voor hun huidige producten. 'Dit is wat we wilden zien, zeggen ze me dan. Nu kunnen ze eindelijk nieuwe stappen nemen na een lange periode van onduidelijkheid over productondersteuning en -upgrades', vertelt hij. Door de overname verhuisden begin 2010 bovendien dertig mensen van het Nortel-pand in Hoofddorp naar de vestiging van Avaya in Nieuwegein.
BT
Dienstverlener BT Global Services beleefde de afgelopen tijd een moeilijke periode. Het is de enige divisie van telecomconcern BT die verliesgevend was en stond daarom onder druk om te herstructureren. Omdat alle Nederlandse activiteiten van BT in de divisie Global Services vallen, heeft de herstructurering ook in hier gevolgen. Arbeidsreducties en het regelen van lagere tarieven bij zijn toeleveranciers leidden al snel tot een daling van de operationele kosten en een toename van de brutowinst.
Tegelijkertijd werkt het telecombedrijf aan vergroting van de toegevoegde waarde op zijn netwerk. Dat gebeurt door de ontwikkeling van diensten die via het netwerk worden aangeboden. Dat doet BT in samenwerking met software- en hardwareleveranciers, universiteiten, lokale overheden en zijn klanten.
Cisco
Het afgelopen jaar stond voor netwerkleverancier Cisco in het teken van grote veranderingen. Zo stapte het bedrijf in de bladeservermarkt (Cisco UCS ) door strategische samenwerking te zoeken met EMC (joint venture Acadia) , VMware en NetApp. Ook deed Cisco twee spraakmakende overnames: het kocht Tandberg om zijn portfolio videoconferencing uit te breiden en de onderneming kocht Starent Networks, dat netwerkdiensten voor mobiel internet biedt. Op de markt voor switches ziet Cisco de concurrentie van partijen als HP en Juniper toenemen, hoewel het bedrijf nog altijd 68 procent van de markt in handen heeft.
Cisco Nederland is een belangrijk onderdeel van de multinational. In vergelijking met andere vestigingen wordt in Nederland goed gepresteerd, vertelde directeur Coks Stoffer eerder dit jaar. 'Cio's en coo's van vestigingen elders in de wereld kijken met interesse hoe wij onze organisatie hebben geregeld', aldus de topman.
Ericsson
Telecomhardwareleverancier Ericsson kende het afgelopen jaar een turbulente periode, met opvallende hoogte- en dieptepunten. Enerzijds is het Zweedse bedrijf de grote winnaar van de deconfiture van zijn Canadese branchegenoot Nortel. In november 2009 nam Ericsson alle activiteiten met betrekking tot de ontwikkeling van de nieuwe mobiele breedbandtechnologie lte over van Nortel. Ook kreeg Ericsson Nortels activiteiten op het gebied van cdma, gsm en umts in handen, net als het aandeel in de joint venture met het Koreaanse LG Electronics.
Tegelijkertijd hebben de Zweden last van de slechte economische situatie. Een wereldwijd besparingsplan moet de bedrijfsvoering efficiënter maken. Als gevolg daarvan voegt de organisatie afdelingen samen. In Nederland betekende dit de verplaatsing het shared service center van Rijen naar locaties in Madrid, Stockholm en Manila. Het network operations center verdween van Rijen naar Roemenië. In totaal verloren daarbij ongeveer 460 mensen hun baan.
KPN
Telecomconcern KPN heeft de afgelopen tijd zijn strategie flink gewijzigd. Zo nam het bedrijf de resterende aandelen van zijn Amerikaanse voip-dochter iBasis over, waardoor de hele keten van trans-Atlantische gespreks- en dataverkeer in eigen beheer komt. De aanbieder besloot bovendien veel van zijn Belgische activiteiten af te stoten, uit onvrede over de concurrentiepositie op die markt. In Nederland wil het bedrijf meer aandacht richten op betere dienstverlening. 'De producten zijn stabiel en goed, maar het dienstverlenende proces moet ook goed zijn', vertelde divisiedirecteur Ron de Mos eerder.
Intern was er ook een grote stoelendans. Grote baas blijft Ad Scheepbouwer. Alle internationale activiteiten van KPN worden sinds februari 2010 geleid door Eelco Blok. Hij gaf tot dusver leiding aan ict-dienstverlener Getronics, KPN Zakelijke Markt en KPN Wholesale & Operations. Deze laatste twee komen onder leiding van Baptiest Coopmans, net als alle andere Nederlandse telecomactiviteiten.