Bijna 34 procent van de zelfstandigen zonder personeel in de ict-sector heeft moeite om rond te komen. In de eerste drie maanden van 2010 bleef de omzet achter. Dit blijkt uit de zzp-monitor van Myler. Het zzp-platform heeft de financiële positie van 1185 zelfstandigen onderzocht, waarvan 40 procent werkzaam is in de ict-sector.
Ruim een derde van de ondervraagde ict'ers heeft in het eerste kwartaal van 2010 gemiddeld minder uren gewerkt dan in het laatste kwartaal van 2009. Toch verwacht bijna 40 procent dat zijn omzet in 2010 stijgt. Een kwart denkt dat zijn omzet op hetzelfde niveau blijft als in 2009. Voor bijna 40 procent bleef het aantal gewerkte uren gelijk aan het aantal uren in het laatste kwartaal van 2009. 23 procent van de ict'ers zag het aantal facturabele uren stijgen.
Acquisitie
Bijna de helft van de respondenten uit de ict-sector had in 2009 een omzet tussen de 70.000 en 150.000 euro. Slechts 15 procent zette vorig jaar minder dan 30.000 euro om.
Van de bijna vijfhonderd ondervraagde ict'ers zegt slechts een kleine 5 procent zonder opdracht binnen een maand in de financiële problemen te komen. Ruim een kwart kan het zonder opdracht zes maanden uitzingen en een ander kwart zelfs een jaar. Bijna 28 procent zegt niet of pas na twee jaar in de financiële problemen te komen zonder zicht op een opdracht.
Om financiële problemen voor te zijn, zijn de ondervraagde zzp'ers actief bezig met acquisitie. In de eerste drie maanden van 2010 was meer dan 20 procent bij meer opdrachtbemiddelaars aangesloten dan dat ze dat waren in de laatste drie maanden van 2009. Voor bijna 60 procent is dit gelijk gebleven.
Voor een ZZP er is het geen haar beter dan voor een werknemer, het is kommer en kwel, ook het gepush om zzp-er te worden betekend niet dat je gemakkeler aan het werk komt en het beroerste is dat je geen inkomsten hebt.
Volgens mij heeft de ICT weinig toekomst meer heeft.
Beste Kees,
Inderdaad is het beter geen ZZP-er te worden als je wordt ‘gepushed’, want dat is eigenlijk een verzoek om zelf ontslag te nemen; niet doen dus!
Als je zegt dat de ICT weinig toekomst meer heeft, dan bedoel je wellicht dat je je eigen kansen op werkgelegenheid somber inschat. Hoewel de ‘gouden jaren’ misschien achter ons liggen, blijft er in deze branche altijd werk te doen. Het gaat er om je vaardigheden aan te passen aan dat wat gevraagd wordt. Dus: aan de studie, en als de baas daar niet voor zorgt dan doe je dat zelf, zoals zovelen voor jou hebben gedaan.
Als zelfstandig, zeer ervaren en gewaardeerd trainer is er toch nagenoeg niet meer aan werk te komen. Nog veel slechter dan in 2009.
Dit artikel hoort bij de vorige Computable artikel:
“Binnenkort komt schaarste op de iCT markt”
Er is geen schaarste en er komt geen enkele schaarste!!!
Er zijn nu al meer dan 10000 ICT werklozen…….