De 21ste eeuw is vaak de eeuw van de informatie genoemd. Zoals elektriciteit in de 20ste eeuw zorgde voor een enorme verandering van de agrarische en goederenproductie naar een grotendeels op services gebaseerde samenleving, zo zorgt informatie voor nieuwe veranderingen in onze samenleving in deze eeuw. De verwezenlijking van de informatiesamenleving maakt totaal nieuwe wijzen van werken mogelijk.
In de jaren 60 – 70 van de vorige eeuw ontstond de elektronica die het mogelijk maakte informatie meer en meer digitaal te maken en eenvoudig te transporteren. Eind vorige eeuw stond het internet en mobiele telefonie nog in zijn kinderschoenen, maar op dit moment zijn deze kinderen, steeds meer hand in hand, als kool gaan groeien.
Een deel van die groei kunnen we zien aan de hoeveelheid data die we met zijn allen maken. De afgelopen jaren groeide de hoeveelheid data gemiddeld zo'n 60 procent per jaar. Nieuwe cijfers uit een onderzoek van IDC laten zien dat zelfs vorig jaar, een jaar met een wereldwijde recessie, dit ongestoord doorging. We hebben in die recessie geen e-mail minder verstuurd, geen transactie minder uitgevoerd en geen foto minder gemaakt dan we gewend waren, de groei was vorig jaar onveranderd ruim 60 procent. Dit betekent dat we op dit moment hoeveelheden data maken waar we bijna geen termen meer voor hebben. Kennen we allemaal de kilobyte, de megabyte en de gigabyte, nu praten we over terabytes, petabytes, exabytes en zelfs zettabytes. De laatste is een 1 met 21 nullen, bijna onvoorstelbaar!
Bekend is nu dat de komende tien jaar de hoeveelheid data 44 keer zo groot zal gaan worden en het ongelovelijk getal van 35 zettabytes zal opleveren in 2020. Ook het aantal files, ofwel containers waarin die data normaal gesproken zit verpakt, groeit razendsnel, zelfs sneller dan de data zelf: een factor 67. Dit betekent dat er steeds kleinere datapakketjes ontstaan, voor een belangrijk deel veroorzaakt omdat systemen steeds meer met elkaar communiceren waar vaak een beperkte hoeveelheid data voor nodig is. In 2020 zullen dat een quintilion (1018) aantal pakketjes zijn.
De groei van het digitale universum is een soort ‘perpetual tsunami' geworden, steeds nieuwe golven van informatie zullen blijven komen. Dit betekent eveneens een blijvende noodzaak de passende gereedschappen te ontwikkelen om die hoeveelheid informatie te kunnen verwerken en behappen.
Wat is er toch mis met het woord vloedgolf, dat minstens zo duidelijk is als Wilders’ tsunami.