De moedermaatschappij van storage leverancier Hitachi Data Systems (HDS), Hitachi, viert het 100-jarig jubileum. Sinds de oprichting als reparatiebedrijf voor elektronische apparatuur in 1910 is Hitachi uitgegroeid tot een wereldwijde onderneming met een jaarlijkse omzet van honderd miljard dollar, met vele divisies, bedrijven, technologieën, producten en oplossingen en meer dan driehonderdduizend medewerkers.
Hitachi betekent in het Japans 'opkomende zon'. Het levert onder andere mainframes, semiconductors, servers en andere ict-oplossingen. Hitachi levert ook liften, robots, controlesystemen en apparatuur voor kerncentrales. Concurrenten zijn Fujitsu, Panasonic en Toshiba. Hitachi wordt soms wel de General Electric van Japan genoemd en hoort in dit land bij de 'Big Five'; 'sogo denki'. Dat zijn grote Japanse conglomeraten zoals Toshiba, Mitsubishi Electric Corporation en NEC.
Het bedrijf werd in 1910 door Namihei Odaira opgericht en wist te groeien tijdens de Eerste Wereldoorlog door het leveren van generatoren. In de jaren twintig ging het meer producten leveren, onder andere locomotieven. In de jaren dertig en tijdens de Tweede Wereldoorlog moest het bedrijf aan de Japanse oorlogsmachine leveren. Zo werd er radar en sonarapparatuur aan de Japanse Keizerlijke Marine geleverd.
Na de oorlog probeerde de Amerikaanse overwinnaars Hitachi te ontmantelen en werd Odaire de laan uit gestuurd. Maar Hitachi mocht een aantal fabrieken houden en ging weer produceren. In 1949 kreeg het een beursnotering. Hitachi leverde onder andere aan het Amerikaans leger dat vocht in Korea.
Mainframe
In 1957 bouwde Hitachi zijn eerste computer. Vanaf 1960 ontwikkelde Hitachi het eerste Japanse online computer systeem en werd daardoor een grote speler in de markt van analoge computers, die werden gebruik voor onderzoek en het verwerken van statistische data.
In 1974 ontwikkelde Hitachi betaalbare mainframes die het opnamen tegen de mainframes van IBM. Daarbij werd pittig geconcurreerd en Hitachi probeerde via diverse wegen kennis bij IBM weg te halen. In juli 1982 werden elf medewerkers van Hitachi opgepakt na een gezamenlijke actie van de FBI en het Amerikaanse Openbare Ministerie. De straffen waren echter licht, twee medewerkers kregen celstraffen en er was een boete van 24.000 dollar. IBM won daarop een proces dat Hitachi de komende acht jaar verplichtte jaarlijks 24 miljoen dollar te betalen aan Big Blue. Ook mocht IBM in die periode Hitachi software bekijken. Later werd met IBM en HP samengewerkt.
In 1989 wist Hitachi te groeien in de it-industrie door in samenwerking met Electronic Data Systems (EDS, nu HP) National Advanced Systems (NAS), een Amerikaanse producent van mainframe computers, over te nemen van National Semiconductors. Hieruit ontstond Hitachi Data Systems (HDS) dat IBM en Amdahl uitdaagde met mainframes die 20 procent sneller presteerden. Deze machines stonden bekend als plug compatible machines. Hitachi verkocht deze machines, gebouwd op basis van NAS-technologie, ook aan derden (oem) die ze onder eigen naam uitbrachten (Comparex). De belangrijkste concurent op dit vlak was Fujitsu, die eenzelfde truc uithaalde met Siemens.In 1999 kocht Hitachi EDS uit en werd HDS een volledige dochteronderneming van de japanse elektronicareus. Een jaar daarvoor maakte HDS bekend de mainframebusiness te verlaten en zich volledig toe te leggen op 'storage'.
Storage virtualisatie
HDS (Hitachi Data Systems), opgericht in 1989, en Hitachi, Ltd delen de visie dat ict moet worden gevirtualiseerd, geautomatiseerd, voorbereid moet zijn op de cloud en duurzaam moet zijn. In de afgelopen vijf jaar heeft Hitachi Data Systems producten geleverd voor het oplossen van datacenter-problemen. HDS hielp bedrijven over te gaan van traditionele mainframesystemen naar meer open systemen met de mogelijkheid applicaties en opslag op een gemeenschappelijk platform te vermengen.
In 1995 heeft Hitachi Data Systems met de 7700-architectuur de basis gelegd voor storage-virtualisatie door de controle-informatie te scheiden van de cache-gegevens. Hierdoor zijn nondisruptive en dynamische veranderingen mogelijk in de storage-configuratie. De volgende vijftien jaar zag Hitachi deze architectuur evolueren en uitbreiden om te kunnen voldoen aan de veranderende zakelijke vereisten, aldus het Japanse bedrijf.