Chipmaker NXP ziet over het eerste kwartaal van 2010 het nettoverlies flink teruglopen. Het nettoverlies bedraagt 310 miljoen dollar waar het bedrijf in 2008 nog een verlies van 589 dollar noteerde. De verkoop van halfgeleiders herstelt zich na een enorme dip. Vooral in Azië is de vraag naar chips fors gegroeid. Dat blijkt uit voorlopige resultaten over her eerste kwartaal van 2010 die het bedrijf bekendmaakte.
Volgens de chipfabrikant wordt het nettoverlies van 310 miljoen dollar voornamelijk veroorzaakt door valutaverschillen tussen de dollar en de euro. Het merendeel van de productiekosten wordt gemaakt in euro's, terwijl afnemers de chips betalen in de lager genoteerde dollar.
Het operationele verlies (bedrijfsresultaat) kwam in het eerste kwartaal uit op nul. Vorig jaar noteerde het bedrijf op die post nog een verlies van 347 miljoen dollar. Het bedrijf zag na een forse dip in 2009 de marktomstandigheden verbeteren. De verkoop van chips steeg met bijna zeventig procent tot 1,17 miljard dollar. Die groei wordt vooral veroorzaakt door de toegenomen afzet van hoogwaardige chips en standaardchips. Vooral in Azië namen de verkopen toe. Dat is ook de regio waar de vraag van elektronicaproductenten naar halfgeleiders tijdens de recessie kelderde. In China steeg de verkoop van 196 miljoen dollar naar 351 miljoen. In Japan verdubbelde de verkoop vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder tot 57 miljoen dollar.
Schuld
De chipfabrikant voert al langer kostenbesparingen door, waaronder een ontslagronde onder Nederlands personeel. Dat programma ligt volgens het management voor op schema. Volgens de bedrijfsleiding zijn besparingen opgelopen tot 650 miljoen euro. Dat komt onder andere door de sluiting van een fabriek in de Duitse stad Hamburg. Ook daalde het aantal voltijdbanen van 28.150 tot 27.539.
De schuldenpositie van de chipfabrikant liep het afgelopen kwartaal nauwelijks terug. Het daalde van 5,3 miljard dollar naar een ruime 5,1 miljard. De schuld is deels een overblijfsel van de lening die NXP in 2006 aanging om te verzelfstandigen van Philips. Dat elektronicabedrijf heeft nog steeds nagenoeg twintig procent van NXP in handen. NXP neemt stappen voor een beursgang om zo geld op te halen om die schuld te verminderen.