We testen tien high-end smartphones die zowel zakelijk als privé gebruikt kunnen worden. De geteste smartphones draaien onder zes verschillende platformen: Apple iPhone OS, RIM BlackBerry OS, Google Android, Microsoft Windows Mobile, Nokia Symbian en Linux.
+++
Getest: Apple iPhone 3Gs, Acer Liquid S100, RIM BlackBerry Bold 9700, HTC Touch HD2, HTC Touch Tattoo, LG GW620, Nokia N97 mini, Nokia N900, Samsung Omnia Qwerty B7610 en Sony Ericsson Xperia X2.
+++
Volgens cijfers van marktonderzoekers Gartner was Symbian ook in 2009 het populairste platform voor smartphones, op grote afstand gevolgd door Blackberry en nog grotere afstand door iPhone OS. Het rijtje van de zes meest verkochte platformen voor smartphones wordt afgesloten door Windows Mobile, Linux en Android. Hoewel de totale gsm-markt vorig jaar kromp, werden er wel meer smartphones dan het jaar ervoor verkocht. Het is dan ook niet moeilijk om te voorspellen dat alle gsm's op termijn 'smart' zullen zijn, toch zeker in de Westerse markten. Het onderscheid tussen zakelijk en privégebruik vervaagt. De markt kan eerder worden opgedeeld in instap-, modale en high-end smartphones, die zowel zakelijke als privéfuncties verenigen.
Platformen
Elk van de tien geteste high-end smartphones draaien op een van de hierboven genoemde besturingssystemen. Om het ingewikkelder te maken, bestaan er verschillende varianten van deze platformen. En om het nog ingewikkelder te maken, brengen sommige fabrikanten 'verbeteringen' aan, waardoor bijvoorbeeld de ene smartphone met Windows Mobile helemaal anders werkt dan de andere. Dat maakt smartphones soms moeilijk met elkaar vergelijkbaar, en de keuze persoonlijk. Voor eindgebruikers tellen eigenlijk maar drie keuzecriteria: gebruiksvriendelijkheid, stabiliteit en snelheid. We hebben daarom voornamelijk naar die drie criteria gekeken. Maar zelfs dan nog blijft de keuze van een smartphone erg persoonlijk. Niet alleen het platform en de bijbehorende interfaces spelen een rol, maar ook de vorm. Bediening met stylus of vingers of een combinatie van beide? Fysiek of virtueel toetsenbordje? Combinatie van aanraakscherm en fysiek toetsenbordje? Toetsenbordje onder of achter het scherm? De keuzes zijn legio. De ideale smartphone is zeker nog niet uitgevonden.
Testmethode
De criteria waarop we de smartphones beoordeeld hebben, vind je samen met alle technische specificaties terug in de tabel, die integraal deel uitmaakt van deze test. We hebben punten gegeven voor objectieve criteria (uitrusting, draagbaarheid), wat een functionaliteitsscore van maximaal 100 oplevert.
Daarnaast hebben we ook punten gegeven voor subjectieve criteria zoals de bouwkwaliteit, de schermkwaliteit, het bedieningsgemak, de extra mogelijkheden en onze algemene indruk van elke smartphone. Dit levert een subjectieve score op op een schaal van 100.
De functionaliteitsscore telt voor 40 procent mee in de prestatiescore. De subjectieve score telt daarin voor 60 procent mee. De smartphone met de hoogste prestatiescore (eveneens uitgedrukt op een schaal van 100) krijgt van ons het label ‘Top'.
We berekenden voor elke smartphone ook een prijsprestatiescore, waarin de prestatiescore en de prijs elk voor 50 procent meetellen. We hebben ons gebaseerd op reële straat- en webprijzen (zoals genoteerd begin april). De smartphone met de hoogste prijsprestatiescore (op een schaal van 100) krijgt het label ‘Best'. We houden rekening met een foutenmarge van 2 procent.
In de individuele besprekingen in de volgende delen van deze serie behandelen we alleen de opvallende punten van elke smartphone. We hebben ze wel per platform gegroepeerd. De vermelde prijzen zijn exclusief btw.
De serie
Het dossier bestaat uit vijf delen:
1: OS bepaalt keuze
2: Android
3: iPhone OS en Blackberry OS
4: Windows Mobile
5: Symbian en Linux
De HD2 wordt geleverd inclusief een 2GB mini SD kaartje.
Geotagging is wel mogelijk met de “FootPrints” software die gewoon op het toestel zit.
Wereldtijd zit ook standaard op de HD2, je kunt zelf aangeven welke steden je als favoriet wilt hebben, daarnaast geeft de HD2 ook de weerverwachting aan van deze steden. Een direct overzicht van alle wereldsteden met de tijd is niet aanwezig.
Jammer dat de Android toestellen alle voorzien zijn van een oude versie van Android. In de oude versie zit o.a. geen (goede) Exchange koppeling, wat ze voor werk smartphone minder geschikt maakt. Gemiste kans.
Toch vreemd dat in een objectieve test voor subjectieve waarden als ‘apart toetsenbord’ en ‘stylusinvoer’ punten verdiend worden. wie zou er een toetsenbord willen uitschuiven als je een goed aanraakscherm hebt, en wie wil zo’n kwijtraakpennetje wat alleen nodig is bij een niet-goed aanraakscherm? wat de ideale smartphone is weet ik niet, maar dat een test als dit dat niet boven water zal krijgen is ook duidelijk.
Het is jammer dat de test zich alleen richt op de opties voor gebruikers. Belangrijk voor zakelijk gebruik zijn bijv. aspecten als beheer en veiligheid.
@ITManager, wat wil je toch zo graag ‘beheren’ aan een smartphone? En ‘veiligheid’ wat wil je daarmee? Of je als gebruiker je mail leest op een laptop of op je telefoon maakt toch niets uit?
En natuurlijk gaat het bij iets persoonlijks als een smartphone uiteraard om de gebruikers opties!
Manage maar lekker verder…
@Denis: twee toestellen draaien versie 1.6 van Android met Exchange-koppeling; de LG krijgt die versie binnenkort. Dit wordt vermeld in de test.