In de ‘nieuwe’ ABN Amro zijn de it-systemen van ABN Amro leidend. De bankapplicaties van Fortis worden grotendeels uitgefaseerd. Een groot deel van de vijfhonderd Fortis-automatiseerders zal via uitbesteding de fusiebank moeten verlaten. Wel hebben ze een terugkeergarantie. Voor de zomer moet bekend worden met welke partners ABN Amro in zee gaat. Voor de achterblijvers van Fortis is het nog niet zeker of zij allemaal hun baan houden. Dat geldt ook voor de automatiseerders van ABN Amro. De bank verwacht nog ruim zesduizend arbeidsplaatsen te schrappen.
In de lijn van het uitbestedingsmodel van ABN Amro heeft de directie ervoor gekozen om ook de Fortis-ict grootschalig uit te besteden. Daarbij verhuist het ontwikkelwerk naar een offshore-locatie en zal het beheer worden ondergebracht bij een of meerdere it-dienstverleners in Nederland, zegt Peter Oskam, lid van de ondernemingsraad van Fortis en werkzaam bij Information Technology. Welke partners de directie voor ogen staat, kan Oskam niet zeggen. Dat er in ieder geval gesprekken zijn met HP (EDS) en IBM lijkt hem logisch, want die twee automatiseerders hebben in het verleden grote infrastructuurbeheercontracten met ABN Amro gesloten. De huidige offshorepartners van ABN Amro zijn Tata Consultancy Services en Infosys (applicatiebeheer) en Tata, Infosys, Patni , IBM en Accenture (voorkeurleveranciers voor ontwikkeling).
Schrappen
Van de bijna vijfhonderd man van Fortis IT zullen naar verwachting zo’n driehonderdvijftig medewerkers meegaan naar uitbestedingpartners, plus een paar honderd inhuurkrachten van wie het contract nog doorloopt. Voor de overige zeventig tot negentig automatiseerders wordt bekeken of er it-werk is bij het nieuwe ABN Amro. Samen met de circa zevenhonderd automatiseerders van ABN Amro komen zij in een pool terecht van waaruit de nieuwe it-afdeling wordt opgebouwd. Voor hen is nog niet duidelijk of zij hun baan kunnen behouden in de fusiebank. ‘De directie wil nog waarschijnlijk ruim zesduizend voltijds arbeidsplaatsen schrappen. Ook bij de it-divisie verdwijnen er dan banen, maar onduidelijk is nog hoeveel.’
Vertaalslag
De komende maanden zal duidelijk moeten worden wie kan blijven en wie moet vertrekken. Oskam denkt dat de bank voor de zomer de it-partners heeft uitgekozen. Of ABN Amro kiest voor één leverancier of meerdere is nog onderwerp van onderzoek. ‘Ons advies is om de ict’ers van Fortis bij één partij onder te brengen. Het ontwikkelwerk zou dan eventueel nog bij een andere partner kunnen worden ondergebracht.’ De ondernemingsraad moet nog wel advies uitbrengen over de definitieve besluiten van de directie. Bij de opzet van de ict voor de nieuwe bank zijn ook managers uit de commerciële divisies betrokken om de vertaalslag te maken van wat de business aan ict nodig heeft.
Vangnet
Hij wijst erop dat er een afspraak ligt om plekken in de nieuwe organisatie waar nu nog externen zitten, eerst op te vullen met eigen medewerkers. Medewerkers die boventallig worden verklaard, komen in een ‘redeployment-centre’ terecht (voor 57,5 jaar en ouder geldt een baangarantie). Voor employees die meegaan met een leverancier is in het sociaal plan de afspraak een terugkeergarantie opgenomen. ‘Dit houdt in dat zij na twee jaar kunnen aangeven of zij terug willen naar ABN Amro. De bank moet dan op zoek naar een passende functie. Dat kan dus ook een niet ict-functie betekenen.’ Deze afspraak, die met de vakbonden is gemaakt, bestond al bij eerdere uitbestedingscontracten. Naar schatting van de vakbonden zijn er zo’n honderd medewerkers, ook niet-ict, in de loop der jaren teruggekeerd, waaronder enkele tientallen van IBM en Unisys. ‘Het is een vangnet, maar deze mensen lopen wel weer het risico dat ze bij een nieuwe reorganisatieronde boventallig worden verklaard’, benadrukt Oskam.