Het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam is een grootschalig multidisciplinair onderzoek gestart naar efficiënt gebruik van duurzame energiebronnen. In het project ‘Computational Energy Systems’ (CES) gaan wetenschappers vanuit verschillende expertises fundamenteel onderzoek doen naar ons toekomstige energienet. Het onderzoeksproject is opgezet in samenwerking met KEMA.
Binnen het project ontwikkelt CWI onder meer software voor de distributie van energie in twee richtingen: energielevering en energieverbruik. Door de decentrale opwekking van energie ontstaat er tweerichtingsverkeer op het net. De resulterende fluctuatie in energielevering (de windsnelheid is bijvoorbeeld niet altijd constant) en eventuele overcapaciteit kunnen problemen veroorzaken met het risico op storingen. Het CWI ontwikkelt software die het mogelijk maakt een analyse te maken van het net dat met al deze factoren rekening houdt.
Smart grids
Het onderzoek binnen het CES-project richt zich ook op de ontwikkeling van smart grids, slimme energienetwerken die voor consument en producent optimaal zijn. De rol van intelligente en decentrale ict staat hierin centraal: software-agents beslissen over capaciteitsvragen in vraag en aanbod, anticiperen op voorspellingen en nemen slimme beslissingen bij een fluctuerende prijs.
Een ontwikkeling die hiermee samenhangt, is onderzoek naar energiebesparingen. Door gebouwen uit te rusten met sensoren kan energieverbruik in de toekomst automatisch worden aangepast aan ons dag- en nachtritme. Anderzijds is het onderhoud van smartbuildings omvangrijk en kostbaar. Door sensoren centraal in het gebouw te koppelen aan bestaande systemen in de infrastructuur (zoals elektriciteits – of waterleidingen) kan hier volgens het CWI mogelijk grote winst worden behaald.