Steeds meer bedrijven, zeker binnen het mkb, kiezen voor Virtual Server Hosting, oftewel hosting op virtueel aangemaakte servers. Het virtuele karakter van deze vorm van hosting zorgt voor optimale schaalbaarheid en flexibiliteit. Toch doen bedrijven er goed aan niet zomaar over te stappen op Virtual Server Hosting. Om optimaal gebruik te kunnen maken van deze hostingvorm, hier vijf tips van Hosting.nl, leverancier van oplossingen op het gebied van Virtual Hosting, webhosting, virtuele servers, Online Storage, tijdelijke online projecten en maatwerk.
Tip 1. Ga na waar de aanbieder van Virtual Server Hosting uw data opslaat. Veel partijen gebruiken hiervoor datacenters in het buitenland, waar wellicht andere regels en standaarden voor de beveiliging van data gelden. Inzicht in de locatie van data kan beveiligingsrisico’s voorkomen.
Tip 2. Bepaal hoe de vaste maandelijkse kosten zijn opgebouwd. Een van de voordelen van (Virtual) Hosting is, dat de capaciteit schaalbaar is. Is er in een bepaalde periode behoefte aan minder of juist aan meer capaciteit, dan kan [die flexibel worden opgeschaald. Veel aanbieders rekenen echter bij afgenomen capaciteitsgebruik toch de vaste maandelijkse kosten. Het loont om hier heldere afspraken over te maken.
Tip 3. Hoe staat het met de beveiliging van datatoegang (ook op afstand!) en met de beveiliging van het datacenter zelf? Als bedrijf wil je dat je medewerkers altijd en overal toegang hebben tot data. Hoe is deze beveiligd als ze van buiten de kantoormuren data benaderen? Is er sprake van authenticatie en autorisatie? En zo ja, hoe is dit geregeld?
Tip 4. Bepaal welke supportactiviteiten zijn meegenomen in de kosten. Er zijn aanbieders van Virtual Server Hosting, die voor het overeengekomen maandbedrag alleen standaardservice bieden en extra kosten in rekening brengen voor aanvullende dienstverlening. Een telefoontje met een vraag komt in die gevallen keurig op de factuur, met extra, onverwachte kosten als gevolg. Beter is het om in zee te gaan met een full-service-dienstverlener die geen ‘verborgen’ kosten kent.
Tip 5. Behoren updates en onderhoud tot de vaste maandelijkse kosten? Ook hiervoor geldt dat bepaalde aanbieders extra kosten in rekening brengen voor
standaardonderhoudswerkzaamheden. Kijk goed in de ‘kleine lettertjes’ welke activiteiten wel en welke activiteiten niet onder de vaste kosten vallen.
"Regelmatig kloppen partijen bij ons aan, die teleurgesteld zijn in hun huidige hostingpartner", zegt Emile Schouwstra, commercieel directeur van Hosting.nl. "We merken hieraan dat bedrijven, zeker in het mkb, niet goed weten waarop ze moeten letten bij de keuze voor een hostingpartner. Terwijl het juist belangrijk is om de voorwaarden van een hostingovereenkomst – al dan niet Virtual Server Hosting – goed te bekijken. Daarmee voorkomen organisaties dat hun data niet voldoende is beveiligd, of dat ze voor onnodig hoge aanvullende kosten komen te staan.In deze dynamische tijden moet een ondernemer flexibel zijn naar zijn klanten toe en mag dit dan ook van zijn Hosting Provider verwachten door middel van flexibele contracten."