Diversiteit op de werkvloer is nuttig. Daarover lijkt iedereen het eens. Teams die bestaan uit mannen, vrouwen en mensen met verschillende culturele achtergronden zouden volgens onderzoekers voor betere bedrijfsresultaten zorgen. Ict-bedrijven proberen daarom op allerlei manieren diversiteit op de werkvloer te bevorderen.
'Wij laten verschillende groepen die niet zo snel kiezen voor een baan in de ict al op jonge leeftijd kennismaken met ons vak', vertelt HR-manager Ido Shikma van IBM. 'Bijvoorbeeld via de weekendschool, waar voornamelijk allochtone leerlingen leren over de mogelijkheden die werken in de ict-sector biedt. Ook organiseren we jaarlijks workshops voor brugklasmeisjes om hen enthousiast te maken voor een carrière in de ict-sector.'
Ook is IBM betrokken bij een programma dat de aansluiting van hoogopgeleide allochtone jongeren met het Nederlandse bedrijfsleven probeert te bevorderen en is het in Amsterdam actief met het programma 'track the talent' dat de kloof tussen laaggeschoolde jongeren en het bedrijfsleven probeert te dichten.
Diversiteitsraad
Cisco heeft ter bevordering van diversiteit op de werkvloer in 2007 zelfs een diversiteitsraad in het leven geroepen. Marc Nan, HR-manager bij het bedrijf: 'Deze raad is verantwoordelijk voor het ontwikkelen en uitvoeren van diversiteitsprogramma's en het meten van de impact ervan op onze organisatie. Verder bieden wij medewerkers opleidingen en andere handvatten om samenwerking tussen verschillende culturen te stimuleren.' Ieder jaar wordt het onderwerp bovendien met Cisco-medewerkers besproken tijdens een symposium over diversiteit en betrokkenheid.
Ook de medewerkers van Capgemini worden geacht deel te nemen aan het diversiteitsdebat. 'Via een intern social media initiatief vragen wij medewerkers actief mee te denken over en deel te nemen aan de discussie over diversiteit binnen de organisatie', vertelt Annelies Hermens, manager Health, Diversity & Sustainability.
Man/vrouw-verhouding
Om beter in te kunnen spelen op het groeiende allochtone arbeidspotentieel laat Capgemini verder onder allochtonen als autochtonen onderzoeken wat hun behoeften zijn als het gaat om een toekomstige werkomgeving.
'Maar het actiefste beleid is gericht op de bevordering van de diversiteit op het gebied van man/vrouw-verhouding', zegt Hermens. 'De cijfers laten zien dat hier nog veel te winnen is. Daarom heeft Capgemini in 2008 de Charter Talent naar de Top getekend. Een strategisch beleidsplan moet er voor zorgen dat in 2012 25 procent van de medewerkerpopulatie bestaat uit vrouwen, inclusief het management. Ter bevordering worden diverse coaching-, mentoring- en intervisieprogramma's aangeboden. En speciale evenementen zoals de jaarlijkse Female Leadership Ontmoeting. Daarbij wordt ook regelmatig samengewerkt met andere grote ict-bedrijven.'
Het bevorderen van vrouwen in topposities staat ook bij Cisco hoog op de agenda. Net als Capgemini ondertekende het bedrijf daarom de Charter naar de Top. Bij IBM worden managers zelfs actief afgerekend op de samenstelling van hun team. Shikma: 'Om ervoor te zorgen dat de hogere lagen van de organisatie ook voldoende gemêleerd zijn, krijgt elke business manager duidelijke doelstellingen mee. En daar worden zij ook op afgerekend. Daarom wordt het management bijvoorbeeld ook getraind in het verruimen van het eigen referentiekader.'
Eigenlijk misdadig om mensen naar de ICT-sector te bewegen als er niet eens meer werk is voor iedereen die er voorheen werkzaam was en de leeftijd van 40 of hoger heeft bereikt. Laten we hopen dat de jeugd de toekomst heeft en verstandige besluiten neemt op het gebied van haar scholing.
Vergeet niet, communicatie bachelor net afgestudeerd verdient meer dan DBA van 35 met gezin. Waarom zou je dan nog ICT willen studeren?