Grote ict-bedrijven herkennen zich niet in het beeld dat er binnen de sector weinig gedaan zou worden aan diversiteitsbeleid. Dat blijkt uit een rondvraag onder een aantal ict-bedrijven. Eerder zei Melvin Tjoe Nij, directeur van Young Global people dat het 'droevig gesteld is met het aantal allochtone medewerkers bij ict-bedrijven.
Het werving- en selectiebureau richt zich specifiek op jong multicultureel talent. Tjoe gaf in een interview met Computable aan dat er bijna niets gedaan wordt aan diversiteitsbeleid bij ict-bedrijven.
'Wij herkennen ons totaal niet in dit beeld', zegt Marc Nan, hr-manager bij Cisco Nederland. Bij de Cisco-organisatie in Amsterdam werken veertig verschillende nationaliteiten. Maar het beleid is niet alleen gericht op het aantrekken van mensen met verschillende nationaliteiten, we streven diversiteit na in de breedste zin van het woord. In achtergronden, talenten, denkbeelden, leeftijd en geslacht. Ons bedrijf moet een afspiegeling zijn van de maatschappij. Mannen en vrouwen, met verschillende talenten, denkbeelden, leeftijden, achtergronden en uit verschillende culturen moeten zich hier thuisvoelen.'
Geloofsovertuiging
Ook hr-manager Ido Shikma van IBM kan zich niet vinden in de woorden van Tjoe. 'IBM voert al sinds de jaren vijftig een actief diversiteitsbeleid. Wij zijn altijd op zoek naar talent en laten ons niet belemmeren door ras, afkomst of geloofsovertuiging. Daarnaast hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat diverse teams zorgen voor betere bedrijfsresultaten. Bij IBM Nederland werken momenteel meer dan 50 nationaliteiten. '
Bij Capgemini is ruim 7 procent van de medewerkers niet in Nederland geboren. 'En een toenemend aantal collega's komt vanuit India voor langere tijd in Nederland werken', voegt Annelies Hermens toe, die manager Health, Diversity & Sustainability is bij het bedrijf. 'Het lijkt dus niet zo droevig gesteld met het diversiteitsbeleid. Bovendien houdt diversiteit voor ons veel meer in dan alleen allochtonenbeleid. Het gaat om alle aspecten waarop mensen verschillen. Ook generatiemanagement, de man-vrouw-verhouding en werken aan een open cultuur waar iedereen zich prettig voelt zijn aspecten van diversiteitbeleid die aandacht krijgen.'
Uitzondering
Een uitzondering blijkt Logica. De ict-dienstverlener laat weten niet aan diversiteitsbeleid te doen. 'Wij zoeken altijd naar de beste persoon, en sturen niet specifiek op het aannemen van werknemers met een andere culturele achtergrond', zegt woordvoerder Christoph Linke.
Dat de bedrijven zich niet herkennen – logisch, het is immers sociaal onwenselijk hier te zeggen dat je alleen blanke mannen van rond de 30 wilt. Maar loop eens een dagje door hun gebouwen (maar ook die van andere ICT-toko’s) en je weet wel beter.
Kijk dan ook eens gericht naar rolstoelen en dergelijke, dan weet je het helemaal. Beleid en realiteit hebben maar weer eens niets met elkaar te maken.
Logica wordt als uitzondering genoemd, maar doet volgens mij hetzelfde als IBM en CapGemini: selecteren op talent, en niet op ras, geloofsovertuiging of culturele achtergrond.
Goede software-ontwikkelaars en -testers vinden is al moeilijk genoeg. Als je je als bedrijf dan ook laadt leiden door vooroordelen wordt het helemaal moeilijk om mensen te vinden. Ik ben (als software-ontwikkelaar) dan ook veel collega’s tegengekomen van uiteenlopende religieuze, nationale en culturele achtergrond.
Het aantal vrouwen dat in mijn sector werkt is wel erg laag (hoewel niet nihil overigens). De oorzaak daarvan ligt volgens mij niet in aanname-beleid, maar al bij de opleiding (HBO/Universiteit)
In de afgelopen 25 jaar dat ik in de ICT branche werk zie ik steeds meer diversiteit in het personeel. Op zichzelf gaat het de goede kant op, maar naar mijn mening niet altijd door nobel streven. Met diversiteit bedoel ik niet alleen verschillen op basis van ras, geloof of afkomst, maar ook verschillen op basis van leeftijd, sexe en handicap. Ook op de laatst genoemde punten valt er veel te verbeteren.
Mijn ervaring is dat als kandidaten onomstotelijk kunnen bewijzen over de juiste skills en instelling te beschikken er geen onderscheid gemaakt wordt tussen kandidaten. Bij gelijke beoordeling of bij twijfel heeft men meer de neiging dat wel te doen. Daarnaast moeten bedrijven die kandidaten detacheren ook rekening houden met de “wensen“ van de opdrachtgever. Opdrachtgevers zijn mensen en er zijn nou eenmaal mensen (en deze zullen er altijd blijven) met afwijkende meningen t.a.v. diversiteit.
Het is natuurlijk sociaal onwenselijk en tevens onwettelijk om bij de vereisten te vermelden dat de kandidaat een JBM (Jong, Blank en Man) moet zijn, maar bij selectie hanteren mensen criteria’s die niet direct op papier zijn vastgelegd.
3 zwaluwen maken nog geen zomer.
Aan alle bedrijven en overheid: Zorg eerst dat je, in Nederland, allochtonen in het top management krijgt. Dan zijn we een stap dichterbij het Diversiteitbeleid.
Heb vertrouwen dat minder bedeelden ook net zo goed kunnen presteren dan anderen.
Wat betreft IBM, Cisco, Logica, Capgemini, hoeveel allochtonen hebben zij in hun Nederlandse topmanagement?
En de overheid?
Nou, uit ervaring weet ik dat mooie woorden makkelijk zin uitgesproken maar dat diversiteitsbeleid een topic is voor goede tijden. Hoeveel vrouwen zitten in het management (of tellen we weer eens boven een bepaalde schaal mee om mooi uit te komen), hoeveel allochtonen? Kijk naar de laatste benoemingen bij al deze bedrijven en je weet het. Ergste gotspe die ik onlangs hoorde: “ze zijn er gewoon niet, maar we gaan er aan werken” en dat na een “beleid” van een jaar of 10.