De gezamenlijke vakbonden hebben een akkoord bereikt met de directie van het ict-bedrijf Rechterlijke Organisatie (Ictro) over de op handen zijnde reorganisatie. De medewerkers zijn begin deze week ingelicht. Wel moet het voorgenomen besluit nog worden voorgelegd aan de ondernemingsraad. Bij Ictro (350 man) gaat een deel van het personeel naar de ict-afdeling van het Openbaar Ministerie, worden een aantal taken uitbesteed en zal de staf inkrimpen.
In een brief aan de leden benadrukken de gezamenlijke bonden dat er in de onderhandelingen heldere spelregels zijn afgesproken voor de reorganisatie bij Ictro. Die spelregels ontbraken volgens de bonden en dat gaf veel onduidelijkheid en onrust bij medewerkers. Het convenant dat nu met de directie is overeengekomen, wordt in de vorm van een voorgenomen besluit voor advies aan de ondernemingsraad voorgelegd.
Ictro beheert, onderhoudt en ondersteunt de applicaties en de netwerken van de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie (vormen samen de rechterlijke organisatie). Het OM trekt zich als eigenaar terug uit Ictro. In het kader van de ontvlechting zal een deel van de Ictro-medewerkers overstappen naar het Openbaar Ministerie. Het gaat om circa 125 automatiseerders. Het OM brengt een aantal activiteiten (werkplekbeheer, helpdeks) onder in DVOM/I, de eigen afdeling voor informatiebeheer, maar besteedt ook werkzaamheden uit.
Overzicht van functies
In het bereikte akkoord zijn afspraken gemaakt voor vier groepen. Voor de medewerkers van de servicedesk en de werkplekondersteuning komt een overzicht met de beschikbare functies bij de rechtspraak (Ictro Sterk genoemd) en het OM. Zij kunnen aangeven naar welke functie hun voorkeur uitgaat. Voor de werkplekbeheerders geldt bovendien dat regionaal wordt gekeken naar hun voorkeur. Volgens de vakverenigingen moet zo voorkomen worden dat een medewerker uit Groningen bijvoorbeeld in Limburg terecht komt om te kunnen werken in dezelfde functie.
Mocht blijken dat te veel mensen hun voorkeur uitspreken voor een functie bij de rechtspraak of het OM, dan krijgt diegene met de meeste overheidsdienstjaren voorrang. De bonden verwachten echter dat de meeste medewerkers op hun voorkeurspositie terecht zullen komen. Bovendien is afgesproken dat de werkplekbeheerders en helpdeskmedewerkers niet boventallig verklaard zullen worden in deze reorganisatie.
Voor het applicatiebeheer geldt dat de medewerkers meegaan naar ICTRO Sterk. Het OM blijft een aantal diensten afnemen van het 'nieuwe' Ictro en de medewerkers die hier bij betrokken zijn, gaan niet over naar het OM.
Technisch beheer
De groep medewerkers binnen technisch beheer en connectivity gaan in eerste instantie mee naar ICTRO Sterk. Wanneer de marktpartij bekend is waaraan het OM het contract gunt voor de uitbesteding, – naar verwachting in september of oktober -, kunnen deze medewerkers aangeven of ze naar die marktpartij willen overstappen of dat ze liever bij Ictro Sterk blijven. De directie betrekt de vakbonden overigens bij het opstellen van het bidboek, waarbij er een sociaal plan wordt gemaakt om alle rechtspositionele gevolgen voor deze groep medewerkers af te dekken.
Voor de stafmedewerkers gaat, zoals de bonden het noemen, fase 2 van het Sociaal Flankerend Beleid in. Nu al is duidelijk dat deze groep zal worden ingekrompen. Ictro neemt een extern bureau in de arm die met iedere medewerker bekijkt of er passende functie te vinden is binnen Ictro Sterk, het OM, de rechtspraak, of een andere organisatie binnen de rijksoverheid.
Onvoorstelbaar dat het openbaar ministerie gaat uitbesteden. Ik ben van mening dat hier iets tegen gedaan moet worden.
Of ze gaan uitbesteden is afhankelijk van of iemand het aandurft. De race is nog lang niet gelopen. Zeker de grote jongens weten wat ‘due diligence’ betekend en zullen niet zonder heel dik contract en eindeloze disclaimers de boel gaan beheren.